Η Γενική Διευθύντρια Αγροτικών Προϊόντων και Αγορών, Elena Busutil, προήδρευσε την Τετάρτη στην 53η κλαδική στρογγυλή τράπεζα ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, στην οποία ανέλυσε τα κύρια αποτελέσματα της καμπάνιας 2023/24 και τις προβλέψεις για την τρέχουσα περίοδο με τις οργανώσεις και τους φορείς που εκπροσωπούν τον τομέα, αφού έχει αρχίσει η συγκομιδή της ελιάς στις κύριες παραγωγικές περιοχές.
Σε γενικές γραμμές, αναμένεται ανάκαμψη του επιπέδου της παραγωγής ελαιολάδου την ερχόμενη περίοδο, η οποία θα επιτρέψει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, με τιμές που θα αμείβουν επαρκώς όλους τους κρίκους της αλυσίδας εμπορίας.
Οι πρώτες εκτιμήσεις, από τον περασμένο Οκτώβριο, έκαναν ήδη λόγο για αύξηση της παραγωγής κατά 50% περίπου σε σχέση με την καμπάνια 2023/24. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 1,29 εκατομμύρια τόνους, γεγονός που ανταποκρίνεται στις καλές συνθήκες καλλιέργειας στις περισσότερες περιοχές παραγωγής, χάρη στις βροχές που έπεσαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε συγκράτηση των τιμών προέλευσης, οι οποίες ήταν στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων περιόδων. Σε γενικές γραμμές, υπήρξε μείωση των τιμών κατά 25,6% από την έναρξη της τρέχουσας εκστρατείας, με αποτέλεσμα η μέση κοινή τιμή των διαφόρων κατηγοριών, για την τελευταία εβδομάδα διαπραγμάτευσης, να διαμορφωθεί στα 5,15 ευρώ/κιλό.
Η υψηλή αποτίμηση του ελαιολάδου από τους καταναλωτές μάς οδηγεί στην προσδοκία υψηλότερων επιπέδων εμπορίας, με βάση την προαναφερθείσα προβλεπόμενη αύξηση της παραγωγής, η οποία συνεπάγεται μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Για το σύνολο της περιόδου, η εγχώρια κατανάλωση εκτιμάται σε 480.000 τόνους και οι εξαγωγές σε 980.000 τόνους, που σημαίνει αύξηση 17% και 32%, αντίστοιχα, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
481.000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία παραγωγής επιτραπέζιων ελιών για τους δύο πρώτους μήνες της περιόδου (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) έχουν ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις, φθάνοντας τους 481.000 τόνους. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στις βροχές του φθινοπώρου, οι οποίες επέτρεψαν υψηλότερο επίπεδο πρασίνου στις ξηρικές περιοχές, με πολύ καλή ποιότητα και μέγεθος.
Για το σύνολο της περιόδου, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα είναι υψηλότερες από την προηγούμενη περίοδο, 190.000 τόνοι για την εγχώρια αγορά και 275.000 τόνοι για τις εξαγωγές. Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν αυξήσεις 1% και 3%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση του σχεδίου κανονισμού που τροποποιεί το βασιλικό διάταγμα 861/2018, το οποίο θεσπίζει τους βασικούς κανονισμούς για τις υποχρεωτικές δηλώσεις στους τομείς του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
Μετά την ανάλυση των παρατηρήσεων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημόσιας ακρόασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου, και τη συνέχιση των υποχρεωτικών διαδικασιών, αναμένεται να δημοσιευθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025 και να τεθεί σε ισχύ κατά την περίοδο 2025/26.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις