Mercosur: Εντός της εβδομάδας η πολυαναμενόμενη συμφωνία με την ΕΕ

Τον Νοέμβριο οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν κατά της συμφωνίας στις Βρυξέλλες

Το εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής «Mercosur» θα συνεδριάσει σήμερα στην Ουρουγουάη, μετά την οποία ενδέχεται να ανακοινώσει μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που καθυστερεί εδώ και καιρό, αναφέρει το Reuters.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρική κατοικία στο Μοντεβιδέο την Πέμπτη, γεγονός που αποτελεί θετικό μήνυμα για τις εμπορικές συνομιλίες.

Η συμφωνία, η οποία υποστηρίζεται από τις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής και προωθείται από τη Γερμανία και την Ισπανία, έχει συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση της Γαλλίας λόγω ανησυχιών για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων στην Ευρώπη που θα πλήξουν τον ισχυρό γεωργικό τομέα της χώρας.

Οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στη Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα με σχέδια για αντιπροσωπείες που θα ταξιδέψουν στο Μοντεβιδέο αν επιτευχθεί συμφωνία κατά τη διάρκεια εικονικών συνομιλιών που συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα.

Η εμπορική συμφωνία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, έχει καθυστερήσει λόγω των ευρωπαϊκών ανησυχιών για τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγροτικών παραγωγών, ενώ η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Παραγουάη και η Ουρουγουάη, μεγάλοι παραγωγοί σόγιας, καλαμποκιού και βοείου κρέατος, έχουν επικρίνει τον ευρωπαϊκό προστατευτισμό.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι η συμφωνία συζητείται απευθείας με τη φον ντερ Λάιεν. Είναι βέβαιος ότι θα οριστικοποιηθεί φέτος.

Τον Νοέμβριο, οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν κατά της συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Ισχυρίστηκαν ότι η συμφωνία με το μπλοκ Mercosur, το οποίο περιλαμβάνει τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό για τους ίδιους και τους παραγωγούς τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, η συμφωνία θα τους επιτρέψει να εισάγουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων που δεν υπόκεινται στους ίδιους αυστηρούς κανόνες που αντιμετωπίζουν στην ΕΕ.