Γιατί οι τιμές του καφέ διαπραγματεύονται κοντά σε υψηλά μισού αιώνα;

ΤΙ οδηγεί τις τιμές - Για ποιό λόγο ανησυχούν οι έμποροι;

Οι παγκόσμιες τιμές του καφέ έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 50 ετών λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, αναγκάζοντας καβουρδιστές όπως η Nestle να αυξήσουν τις τιμές και τους καταναλωτές να κυνηγήσουν φθηνότερους καφέδες εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής.

Η εκτόξευση των τιμών θα ωφελήσει τους αγρότες με τη φετινή σοδειά, αλλά θα προκαλέσει τους εμπόρους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εξοντωτικά κόστη αντιστάθμισης κινδύνου στα χρηματιστήρια και έναν αγώνα δρόμου για να παραλάβουν τους κόκκους που είχαν αγοράσει εκ των προτέρων.

Τι οδηγεί τις τιμές;

Τα προβλήματα παραγωγής που συνδέονται με τις κακές καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία και το Βιετνάμ έχουν δει τις παγκόσμιες προμήθειες να υπολείπονται της ζήτησης εδώ και τρία χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει σε εξάντληση των αποθεμάτων και έχει οδηγήσει τις τιμές αναφοράς στο χρηματιστήριο ICE στο μέγιστο των 3,36 δολαρίων ανά λίβρα.

Η τελευταία φορά που ο καφές διαπραγματευόταν τόσο ψηλά ήταν το 1977, όταν το χιόνι κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις των φυτειών της Βραζιλίας. Ωστόσο, το σοκ για τους καταναλωτές ήταν πολύ μεγαλύτερο τότε. Αν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, τα 3,36 δολάρια ανά λίβρα το 1977 θα ισοδυναμούσαν με 17,68 δολάρια σήμερα.

Οι ειδικοί προβλέπουν εν τω μεταξύ άλλη μια χρονιά χαμηλής παραγωγής καφέ. Η Βραζιλία, η οποία παράγει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής arabica - κόκκους υψηλής ποιότητας που χρησιμοποιούνται κυρίως σε ψητά και αλεσμένα μείγματα - βίωσε φέτος μια από τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Αν και οι βροχές έφτασαν τελικά τον Οκτώβριο, η υγρασία του εδάφους παραμένει χαμηλή και οι ειδικοί λένε ότι τα δέντρα παράγουν πάρα πολλά φύλλα και πολύ λίγα από τα λουλούδια που μετατρέπονται σε κεράσια.

Στο Βιετνάμ, το οποίο παράγει περίπου το 40% των κόκκων ρομπούστα που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ, μια σοβαρή ξηρασία νωρίτερα φέτος ακολουθήθηκε από υπερβολικές βροχές από τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία συμβούλων StoneX βλέπει ότι η παραγωγή arabica της Βραζιλίας θα μειωθεί κατά 10,5% σε 40 εκατομμύρια σακούλες το επόμενο έτος, γεγονός που θα αντισταθμιστεί κάπως από την υψηλότερη παραγωγή robusta, μειώνοντας έτσι τη συνολική σοδειά της χώρας κατά 0,5%.

Στο Βιετνάμ, η σοδειά θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 10% μέσα στο έτος μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2025, προσθέτοντας στην παγκόσμια έλλειψη robusta.

Γιατί ανησυχούν οι έμποροι; 

Οι έμποροι Atlantica και Cafebras με έδρα τη Βραζιλία επιδιώκουν αναδιάρθρωση χρέους υπό δικαστική εποπτεία λόγω της εκτίναξης της τιμής του καφέ, του εξοντωτικού κόστους αντιστάθμισης και των καθυστερήσεων παράδοσης.

Η υπό δικαστική εποπτεία αναδιάρθρωση χρέους προηγείται της πτώχευσης, εάν η διαπραγμάτευση δεν είναι επιτυχής.

Οι έμποροι που αγοράζουν κόκκους από τοπικούς προμηθευτές όπως η Atlantica και η Cafebras συνήθως λαμβάνουν θέσεις πώλησης στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στη φυσική αγορά.

Φοβούμενοι ότι μπορεί να μην παίρνουν πλέον τον φυσικό καφέ τους, πολλοί έμποροι κλείνουν τις ζημιογόνες θέσεις τους στα προθεσμιακά συμβόλαια.

Το κλείσιμο των ανοικτών θέσεων συνεπάγεται την αγορά ή την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί τις τιμές ακόμη υψηλότερα.

Οι υψηλότερες τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης ωθούν στη συνέχεια προς τα πάνω τις κλήσεις περιθωρίου ή τις προκαταβολές που καλούνται να καταβάλουν οι έμποροι για να προστατευθούν από τις απώλειες των συναλλαγών, δημιουργώντας έτσι περισσότερο άγχος στον κλάδο.

Αντικτυπος στους καταναλωτές

Η άνοδος των τιμών του καφέ αποτελεί πρόβλημα για τους καβουρδιστές.

Το αφεντικό της Nestle, της μεγαλύτερης εταιρείας καφέ στον κόσμο, απομακρύνθηκε νωρίτερα φέτος, αφού το διοικητικό συμβούλιο δυσαρεστήθηκε από τις αδύναμες πωλήσεις και την απώλεια μεριδίου αγοράς λόγω των αυξήσεων των τιμών, οι οποίες ώθησαν τους καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες μάρκες.

Οι καβουρμάδες τείνουν να αγοράζουν καφέ πολλούς μήνες πριν, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα δουν πιθανότατα την αύξηση της τιμής σε 6 έως 12 μήνες.

Οι καταναλωτές που πίνουν έξω θα νιώσουν λιγότερο το τσίμπημα της σημερινής αύξησης των τιμών.

Οι καβουρδιστές όπως η Starbucks που πωλούν κυρίως σε καφετέριες θα πρέπει να τα πάνε καλύτερα, καθώς η παγκόσμια τιμή του καφέ αντιπροσωπεύει μόνο το 1,4% της συνολικής τιμής ενός τυπικού φλιτζανιού καφέ των 5 δολαρίων σε μια καφετέρια.