Στις 9 Δεκεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα μια σειρά συμπερασμάτων για μια κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ) μετά το 2027, με επίκεντρο τον αγρότη, προς μια ανταγωνιστική, ανθεκτική στην κρίση, βιώσιμη, φιλική προς τον αγρότη και βασισμένη στη γνώση μελλοντική γεωργία της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικό δελτίο τύπου.
Τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από τους 27 υπουργούς γεωργίας της ΕΕ επισημαίνουν τη σημασία της ΚΓΠ για την επίτευξη των στόχων αυτών και υπογραμμίζουν τους βασικούς στόχους της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ παράλληλα εγγυώνται ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο για τη γεωργική κοινότητα και λογικές τιμές για τους καταναλωτές.
«Τα συμπεράσματα αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες του Συμβουλίου για τη μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική, με στόχο έναν ανταγωνιστικό και εστιασμένο στους αγρότες τομέα - μία από τις πρωταρχικές προτεραιότητες της ουγγρικής προεδρίας», δήλωσε ο István Nagy, υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας.
«Τα συμπεράσματα ζητούν να διατεθούν ειδικοί και κατάλληλοι πόροι για την ΚΓΠ ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους πολλαπλούς στόχους της και προτρέπουν να διατηρηθεί μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη ΚΓΠ που θα περιλαμβάνει δύο πυλώνες. Οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τη σταθερότητα του εισοδήματος των γεωργών. Υπογραμμίζουν επίσης τη δέσμευσή μας για την παροχή συγκεκριμένων λύσεων και κινήτρων για τη στήριξη των γεωργών στην πράσινη μετάβαση.»
Οι 27 υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ τόνισαν τη στρατηγική σημασία της ΚΓΠ και τον ρόλο της στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας των τροφίμων.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσαν ότι απαιτούνται ειδικοί και κατάλληλοι πόροι και μέσα για την ΚΓΠ, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους πολλαπλούς στόχους της, και ζήτησαν να διατηρηθεί μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη ΚΓΠ που να περιλαμβάνει δύο πυλώνες. Οι υπουργοί τόνισαν το γεγονός ότι η ΚΓΠ, μέσω των άμεσων πληρωμών στους γεωργούς και άλλων μορφών στήριξης, θα πρέπει να συμβάλει στην εξασφάλιση σταθερού εισοδήματος για τους γεωργούς και να τους παρέχει κίνητρα για να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση.
Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης ότι η αγροτική ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχίσει να έχει ισχυρό ρόλο στην αρχιτεκτονική της ΚΓΠ, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.
Το Συµβούλιο αναγνώρισε ότι είναι σηµαντικό να βελτιωθεί η λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασµού τροφίµων, η κατανοµή της προστιθέµενης αξίας και να εξασφαλιστεί αυξηµένη διαφάνεια και δίκαιη αµοιβή για τους γεωργούς. Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία της σταθερότητας του εισοδήματος των γεωργών για τη διατήρηση οικονομικά βιώσιμων και ανταγωνιστικών γεωργικών δραστηριοτήτων και της παραγωγής τροφίμων σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.
Οι υπουργοί Γεωργίας αναγνώρισαν επίσης την αρνητική τάση της γήρανσης του πληθυσμού των γεωργών και τη σημασία της επαρκούς ανανέωσης των γενεών. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η στήριξη των νέων γεωργών και των νέων γεωργών, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τομέας θα παραμείνει ελκυστικός για τις μελλοντικές γενιές.
Επιπλέον, οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και η συμμετοχή των γυναικών στον τομέα επισημάνθηκαν ως σημαντικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.
Το Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι απαιτείται στήριξη των επενδύσεων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας.
Τα συμπεράσματα ζητούν πιο φιλικούς προς τους αγρότες κανόνες και τονίζουν την ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί ζήτησαν απλοποιημένη και επιταχυνόμενη διαδικασία για την έγκριση και την τροποποίηση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ και την ελάφρυνση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων για τους γεωργούς.
Το Συμβούλιο τόνισε ότι το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό, διαφανές και απλουστευμένο και ότι το σύστημα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων δεν πρέπει να αυξήσει τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων.
Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ αναγνώρισαν ότι οι γεωργοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πράσινη μετάβαση και ότι η ΚΓΠ θα πρέπει να συνεχίσει να βοηθά τον τομέα στη μετάβασή του προς πιο βιώσιμες πρακτικές. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι γεωργοί θα πρέπει να έχουν επαρκή κίνητρα για τον σκοπό αυτό.
Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να εξασφαλιστεί η σωστή ισορροπία μεταξύ οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας έχει επηρεαστεί από τον αυξανόμενο αριθμό έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς και από τα κρούσματα ασθενειών των ζώων και την εξάπλωση των φυτοπαράσιτων.
Τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θεωρούνται ουσιώδη για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του τομέα.
Επιπλέον, για να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι εθνικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, το Συμβούλιο ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των μέσων της ΚΓΠ. Επισημάνθηκε επίσης η ανάγκη για ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες για τη στήριξη των γεωργών σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών μας στόχων και στη διασφάλιση της διάθεσης βιώσιμων, υγιεινών και οικονομικά προσιτών τροφίμων στους πολίτες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία μιας προσέγγισης της γεωργίας που βασίζεται στη γνώση.
Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται επίσης η σημασία της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας.
Το Συμβούλιο καλεί τη νέα Επιτροπή να λάβει υπόψη της τα συμπεράσματα κατά την προετοιμασία των προσεχών νομοθετικών προτάσεων για την ΚΓΠ μετά το 2027 και το κείμενο αποτελεί πολιτική καθοδήγηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Επιτροπή καλείται επίσης να λάβει υπόψη της τα συμπεράσματα του Συμβουλίου κατά την προετοιμασία του οράματος για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της νέας Επιτροπής.
Ενόψει των επικείμενων νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τη μελλοντική ΚΓΠ, το Συμβούλιο ξεκίνησε τη διαδικασία προβληματισμού για το μέλλον της γεωργίας. Τα σημερινά συμπεράσματα σηματοδοτούν ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία αυτή και στέλνουν σαφή, ενιαία μηνύματα από τους υπουργούς Γεωργίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2024, το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας διοργάνωσε άτυπο γεύμα κατά το οποίο συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, τον οποίο ξεκίνησε η Επιτροπή με στόχο να αποπολιτικοποιήσει τις συζητήσεις γύρω από τη γεωργία και την πράσινη μετάβαση.
Τον Ιούνιο του 2024, η βελγική προεδρία του Συμβουλίου ενέκρινε σειρά συμπερασμάτων της προεδρίας σχετικά με το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, τα οποία υποστηρίχθηκαν από 26 κράτη μέλη.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν ομόφωνα σήμερα από το Συμβούλιο, ως σημείο χωρίς συζήτηση, είχαν εκδοθεί προηγουμένως ως συμπεράσματα της Προεδρίας κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας του Οκτωβρίου, όταν υποστηρίχθηκαν από 26 κράτη μέλη.