Ο δείκτης αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,5% από τον Οκτώβριο, λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών του φυτικού ελαίου, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων ειδών διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,5 μονάδες τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση 5,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται 20,4% κάτω από το ανώτατο επίπεδό του τον Μάρτιο του 2022.
Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 7,5% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγάλη αύξησή του σε δύο μήνες και 32% υψηλότερα από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.
Οι παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου αυξήθηκαν περαιτέρω εν μέσω ανησυχιών για χαμηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή λόγω υπερβολικών βροχοπτώσεων στη Νοτιοανατολική Ασία. Οι παγκόσμιες τιμές του σογιέλαιου αυξήθηκαν λόγω της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές, ενώ οι τιμές του κραμβέλαιου και του ηλιέλαιου αυξήθηκαν, καθώς οι προοπτικές σύσφιξης της παγκόσμιας προσφοράς επηρέασαν τις αντίστοιχες αγορές τους.
Ο Δείκτης Τιμών Γάλακτος του FAO διατήρησε την ανοδική του πορεία τον Νοέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με τον Οκτώβριο, λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών πλήρους γάλακτος σε σκόνη.
Οι τιμές του βουτύρου έφθασαν σε νέο επίπεδο ρεκόρ εν μέσω ισχυρής ζήτησης και περιορισμένων αποθεμάτων στη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι τιμές των τυριών αυξήθηκαν λόγω των περιορισμένων εξαγωγικών δυνατοτήτων.
Οι υπόλοιποι επιμέρους δείκτες σημείωσαν μείωση το Νοέμβριο. Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 2,7%, μειωμένος κατά 8,0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού μειώθηκαν λόγω της ασθενέστερης διεθνούς ζήτησης για εισαγωγές και της αυξημένης προσφοράς από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στο νότιο ημισφαίριο. Ο
ι παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου παρέμειναν σταθερές, καθώς η ισχυρή εγχώρια ζήτηση στη Βραζιλία και η ζήτηση του Μεξικού για προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντισταθμίστηκαν από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική, τη μειωμένη ζήτηση για προμήθειες από την Ουκρανία και την εποχιακή πίεση από τη συνεχιζόμενη συγκομιδή στις ΗΠΑ.
Ο Δείκτης Τιμών Όλων των Ρυζών του FAO μειώθηκε κατά 4,0% τον Νοέμβριο, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά, των πιέσεων στη συγκομιδή και των συναλλαγματικών διακυμάνσεων.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο, επηρεασμένος από την έναρξη της περιόδου θραύσης στην Ινδία και την Ταϊλάνδη και την άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές της καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου του επόμενου έτους στη Βραζιλία, όπου οι πρόσφατες βροχές βελτίωσαν την υγρασία του εδάφους.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,8% τον Νοέμβριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών για το χοιρινό κρέας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που αντανακλά τις άφθονες προμήθειες και την επίμονα υποτονική παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση.
Οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος αιγοπροβάτων και πουλερικών μειώθηκαν ελαφρώς, ενώ οι διεθνείς τιμές του κρέατος βοοειδών παρέμειναν σταθερές, με τις υψηλότερες εξαγωγικές τιμές της Βραζιλίας να αντισταθμίζονται από τις χαμηλότερες τιμές της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με το νέο Cereal Supply and Demand Brief του FAO, που δημοσιεύθηκε επίσης την Παρασκευή, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 2.841 εκατομμύρια τόνους, μια αναθεώρηση προς τα κάτω από τον Οκτώβριο, αλλά εξακολουθεί να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2024 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2023, στους 789 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή αραβοσίτου προβλέπεται να μειωθεί κατά 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στους 1 271 εκατ. τόνους, λόγω των χαμηλότερων από τις αναμενόμενες αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2024/25 έχει αλλάξει ελαφρώς, υποδεικνύοντας ετήσια αύξηση κατά 0,8% σε υψηλό ρεκόρ 538,8 εκατομμυρίων τόνων.
Για το 2025, οι ηπιότερες τιμές του σιταριού ενδέχεται να αποθαρρύνουν τις επεκτάσεις των εκτάσεων της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού που βρίσκεται σε εξέλιξη στο βόρειο ημισφαίριο. Οι κάτω του κανονικού επιπέδου βροχοπτώσεις σε βασικές περιοχές καλλιέργειας σιταριού στη Ρωσική Ομοσπονδία οδήγησαν σε χαμηλά επίπεδα εδαφικής υγρασίας, επηρεάζοντας τις εργασίες φύτευσης. Αντίθετα, η ευνοϊκή εδαφική υγρασία και οι κυβερνητικές πολιτικές στήριξης, σε συνδυασμό με τις ανταποδοτικές τιμές, αναμένεται να ωθήσουν τις διευρυμένες φυτεύσεις στην Κίνα και την Ινδία.
Στο νότιο ημισφαίριο φυτεύονται χονδροειδείς καλλιέργειες σιτηρών. Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν συρρίκνωση των σπορών αραβοσίτου στην Αργεντινή λόγω των ξηρών συνθηκών και του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας του καχεξία που μεταδίδεται από τους φυλλορύκτες. Στη Βραζιλία, οι πρόωρες προθέσεις φύτευσης, που ενθαρρύνονται από την επιστροφή των βροχοπτώσεων, δείχνουν την ίδια έκταση αραβοσίτου για την καλλιέργεια του 2025. Στη Νότια Αφρική, οι προκαταρκτικές προσδοκίες δείχνουν αύξηση των σπορών λευκού αραβοσίτου, λόγω των τιμών ρεκόρ, αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση της έκτασης κίτρινου αραβοσίτου.
Η παγκόσμια χρησιμοποίηση σιτηρών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,6% σε 2 859 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της κατανάλωσης τροφίμων ρυζιού και σιταριού.
Μια σημαντική αναθεώρηση από τον Οκτώβριο προβλέπει τώρα ότι τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών θα μειωθούν κατά 0,7% από τα επίπεδα έναρξής τους, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση να διαμορφωθεί στο 30,1% για το 2024/25, από 30,8% το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να υποδηλώνει «ένα άνετο επίπεδο προσφοράς» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι προβλέψεις για το διεθνές εμπόριο σιτηρών το 2024/25 ανέρχονται πλέον σε 484 εκατομμύρια τόνους, μειωμένοι κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο παγκόσμιος όγκος εμπορίου σιταριού και αραβοσίτου αναμένεται να μειωθεί, ενώ το εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις