Τα χρόνια περνούν και η καμπύλη της αποκατανάλωσης κρασιού συνεχίζει στη γαλλική αγορά, η καθημερινή χρήση εξαφανίζεται από την αλλαγή προσέγγισης γενεών, με πολιτιστικά ή πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
Η κατανάλωση είναι λιγότερο συχνά καθημερινή και πιο συχνά χαρακτηρίζεται από περιστασιακές συμπεριφορές εντατικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, ενώ οι προτιμήσεις κατανάλωσης προσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς τις μπύρες και λιγότερο συχνά προς το κρασί
Πρόκειται για μια ατελείωτη πτώση για το κρασί. Το 2023, η γαλλική κατανάλωσή του μειώθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2022, αναφέρει το Γαλλικό Παρατηρητήριο Ναρκωτικών και Τάσεων Εξάρτησης (OFDT), επισημαίνοντας ότι η συνολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μειώθηκε κατά 3,8% (σε 6 εκατομμύρια εκατόλιτρα καθαρού αλκοόλ ή 10,35 AP λίτρα ανά κάτοικο άνω των 15 ετών). Αν και το κρασί παραμένει το πρώτο αλκοολούχο που καταναλώνεται στη Γαλλία (52,4% των όγκων καθαρής αλκοόλης), είναι το πιο εύθραυστο στην αποκατανάλωση (-2,6% για τις μπύρες και -3,9% για τα οινοπνευματώδη). Όπως συνοψίζει το OFDT, «η δομή των πωλήσεων δείχνει μια στροφή προς τις μπύρες, των οποίων οι πωλήσεις αυξάνονται συνεχώς από το 2018 και πλέον υπερβαίνουν το ένα τέταρτο των ποσοτήτων αλκοόλ που διατίθενται προς πώληση» (25,1%, έναντι 21,2% για τα οινοπνευματώδη ποτά). Συνεχίζοντας με την πάροδο του χρόνου, η τάση αυτή επιδεινώνεται από τον πληθωρισμό, σημειώνει η μελέτη, σημειώνοντας ότι το μέτρο «των διακυμάνσεων των τιμών στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών μόνο αυξάνεται κατά 7,5%» (+0,2% για τις μπύρες, +2,3% για τα κρασιά και +5,8% για τα οινοπνευματώδη ποτά), γνωρίζοντας ότι «ο πληθωρισμός φαίνεται να ήταν υψηλότερος για αυτόν τον τομέα από ό,τι για άλλα καθημερινά καταναλωτικά αγαθά».
Στην έρευνα του για τις αναπαραστάσεις, τις απόψεις και τις αντιλήψεις για τα ψυχοφάρμακα (EROPP, με βάση τα δεδομένα Δημόσιας Υγείας Γαλλίας), το OFDT αναφέρει ότι το 82,5% των ενηλίκων έχει καταναλώσει τουλάχιστον ένα αλκοολούχο ποτό το 2023 και το 37% αναφέρει εβδομαδιαία χρήση. Η ημερήσια κατανάλωση πέφτει στο 7%. Αυτή η τελευταία συχνότητα κατανάλωσης καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση στον πληθυσμό που συμμετείχε στην έρευνα (-13%, έναντι -5% για την εβδομαδιαία και -3% για την ετήσια). Πιο συγκεκριμένα, «οι κατηγορίες που σχετίζονται με τα επίπεδα εβδομαδιαίας και καθημερινής χρήσης, δείχνουν υψηλότερη κατανάλωση με την αύξηση της ηλικίας» που «αντανακλά τη μετάβαση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 2000 από έναν λεγόμενο «μεσογειακό» τρόπο κατανάλωσης (με καθημερινή χρήση, κυρίως κρασιού, κατά τη διάρκεια των γευμάτων και σε ποσότητες που δεν ξεπερνούν τα λίγα ποτήρια) στον λεγόμενο «σκανδιναβικό» τρόπο (λιγότερο συχνές χρήσεις, αλλά με μεγαλύτερες ποσότητες και σε εορταστικά πλαίσια), που είναι πιο διαδεδομένα στους νέους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις