Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις γεωργικές προοπτικές της για το 2024-2035, προβλέπει ότι οι εισαγωγές ζάχαρης στην ΕΕ θα μειωθούν σταδιακά σε 1 εκατομμύριο τόνους έως το 2035.
Η παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς από 15,4 εκατ. τόνους το 2022-2024 σε 15,3 εκατ. τόνους το 2035 λόγω μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης ζαχαρότευτλων και των αποδόσεων. Η έκταση καλλιέργειας θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρια εκτάρια το 2024/25 σε 1,44 εκατομμύρια εκτάρια το 2035. Οι αποδόσεις ζαχαρότευτλων θα σταθεροποιηθούν στους 72 τόνους/στρέμμα εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών και περιορισμένης πρόσβασης σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Η κατανάλωση ζάχαρης στην ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί ετησίως κατά 0,2%, φτάνοντας τους 15,3 εκατομμύρια τόνους το 2035, καθώς οι καταναλωτές υιοθετούν δίαιτες χαμηλότερες σε ζάχαρη.
Η παραγωγή ισογλυκόζης θα παραμείνει σταθερή, με μικρές αλλαγές κατά 0,5 εκατ. τόνους κατά την περίοδο πρόβλεψης. Παρόλο που η ΕΕ θα παραμείνει καθαρός εισαγωγέας ζάχαρης, η εξάρτησή της από τις εισαγωγές θα μειωθεί.