Με θέμα «Ο νέος ευρωπαϊκός νόμος για τη βιοποικιλότητα και οι υποχρεώσεις για την Ελλάδα», συνεχίζεται την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025, στις 18:30, ο τρίτος κύκλος «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Φώτης Παπούλιας, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος), ο οποίος θα αναλύσει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης. Ο κανονισμός, που ψηφίστηκε στις 18 Αυγούστου 2024, προβλέπει ότι τουλάχιστον το 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων (χερσαίων και θαλάσσιων) πρέπει να αποκατασταθεί μέχρι το 2030, ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ οφείλουν να καταρτίσουν εθνικά σχέδια αποκατάστασης έως το 2026.
Ο κ. Παπούλιας θα παρουσιάσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του νέου νόμου, καθώς και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της βιοποικιλότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μείωση των περιβαλλοντικών κινδύνων, όπως η ρύπανση, η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και η εξαφάνιση ειδών, που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον, τη διατροφική ασφάλεια και την ανθρώπινη υγεία.
Στη συνέχεια, ο Vito Cambria, διαχειριστής του προγράμματος LIFE PRIMED, θα παρουσιάσει –στα αγγλικά– το έργο, το οποίο στοχεύει στην προστασία και αποκατάσταση οικοτόπων προτεραιότητας στη Μεσόγειο. Μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, όπως η αποκατάσταση υγροτόπων και δασικών οικοσυστημάτων, θα αναδειχθούν βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση ευάλωτων περιοχών με σπάνια και απειλούμενα είδη.
Η εκδήλωση εντάσσεται στον τρίτο κύκλο των συζητήσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB». Στην πρώτη ομιλία, στις 30 Ιανουαρίου 2025, αναλύθηκε η προστασία των επικονιαστών και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, ενώ η επόμενη διάλεξη, στις 3 Απριλίου 2025, θα επικεντρωθεί στη διαχείριση και αποκατάσταση των αγρο-οικοσυστημάτων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις