Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν δαπανήσει συλλογικά 44 δισεκατομμύρια δολάρια για τα ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού, σε σύγκριση με 29 δισεκατομμύρια δολάρια για καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με νέα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη (15 Ιουλίου).
Από την αρχή της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της G20 έχουν δεσμεύσει 151 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων, ενώ μόνο 99 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμεύθηκαν για καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με την έρευνα.
Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από 14 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Αειφόρο Ανάπτυξη, του Πανεπιστημίου της Κολούμπια και του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.
Δημοσιεύτηκε στο Energy Policy Tracker, ένας νέος ιστότοπος που θα παρέχει εβδομαδιαίες ενημερώσεις για το ποσό των δημόσιων χρημάτων που δαπανώνουν οι κυβερνήσεις για τη ρύπανση ή την καθαρή ενέργεια.
«Με το πρόσχημα των δαπανών ανάκτησης COVID-19, οι κυβερνήσεις ρίχνουν τεράστιους όγκους δημόσιου χρήματος στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων που αγωνίζεται, σπαταλώντας την ευκαιρία να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση εμπλουτίζοντας μεγάλους ρυπαίνοντες», δήλωσε ο Alex Doukas από το Oil Change International, ένα πράσινο ομάδα πίεσης που συνέβαλε στην έρευνα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τους αυστηρά κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στις αρχές Μαΐου, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε εγκρίνει εθνικά καθεστώτα στήριξης αξίας άνω του 1,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να επιβάλει πράσινες προϋποθέσεις στις κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Η νέα έρευνα κυκλοφόρησε δύο ημέρες πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για το 2021-2027 και ένα προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τις οικονομίες να ανακάμψουν από την κρίση του κοροναϊού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις