Ο Δήμος Αμοργού και το Κοινωφελές Ίδρυμα A.K. Λασκαρίδη ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πρόγραμμα SeaChange GreekIslands στην προσπάθεια για την πλήρη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, βασικού ρυπαντή των θαλασσών. Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια συνολική αλλαγή της αντίληψης τοπικών κοινωνιών και επισκεπτών για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η Αμοργός βρέθηκε στο επίκεντρο του προγράμματος του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη στις 9-13 Ιουλίου 2020. Σε αυτό το διάστημα στην Αμοργό δεκαπέντε μέλη του Ιδρύματος και τρεις δύτες, ανάμεσα τους η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος, η υπεύθυνη του προγράμματος Ειρήνη Γκιουλάκου και ο δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκιμαντέρ Σωτήρης Δανέζης. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους του νησιού, πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές δράσεις και ενημερώσεις, ενώ μπήκαν και οι βάσεις για μια πιο ισχυρή συνεργασία με την Δημοτική Αρχή με δημιουργικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο.
Η ομάδα του Ιδρύματος Λασκαρίδη πραγματοποίησε υποθαλάσσιους καθαρισμούς στα λιμάνια των Καταπόλων και της Αιγιάλης, ενώ καθαρίστηκαν και οι παραλίες της Αιγιάλης, του Αγίου Παύλου και της Νικουριάς.
Το Σάββατο 11 Ιουλίου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καταπόλων προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ το Σωτήρη Δανέζη «Ένα Αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά». Της προβολής προηγήθηκαν ομιλίες του Δημάρχου Αμοργού Ελευθέριου Καραΐσκου, της Δρ. Αγελλικής Κοσμοπούλου, του Σωτήρη Δανέζη και του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των δεκάδων παρευρισκόμενων.
Στόχος του προγράμματος "SeaChange Greek Islands"
«Στόχος του προγράμματος SeaChange Greek Islands είναι να παρέμβει καίρια στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη θαλάσσια ρύπανση, στην αντιμετώπιση του προβλήματος εκεί που κυρίως εκδηλώνεται, αλλά και στην ανάληψη δράσεων που ενισχύουν την πρόληψη, ατομικά και συλλογικά. Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης είναι μια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις και το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη επιδιώκει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυσή του σε εθνικό επίπεδο. Είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι στην Αμοργό και έχω μια άριστη συνεργασία με το Δήμαρχο, τους συνεργάτες του αλλά και τους ανθρώπους που στηρίζουν το όραμα μας» δήλωσε η κα. Κοσμοπούλου.
Ο Σωτήρης Δανέζης τόνισε την δύναμη της εικόνας για να προβληθεί ένα μήνυμα και να αφυπνίσει την συνείδηση των πολιτών, «μέσα από το ντοκιμαντέρ άρχισα να βλέπω και εγώ πολύ διαφορετικά την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουν απλές καθημερινές συνήθειες. Αλλαγές όμως που θα βελτιώσουν τη ζωή μας».
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Αμοργού με το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη και το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands θα πραγματοποιηθεί η δράση «share your Amorgos bag». Οι καταναλωτές θα «διαγράψουν» τις πλαστικές σακούλες από την καθημερινότητα τους και θα χρησιμοποιούν τοις οικολογικές πάνινες τσάντες που έχει προμηθεύσει τους επαγγελματίες ο Δήμος Αμοργού. Το πρόγραμμα μπορούν να το ενισχύσουν οι κάτοικοι προσφέροντας και τις δικές του πάνινες τσάντες στην περιβαλλοντική διαδικασία.
Επιπλέον σε απομακρυσμένες παραλίες θα τοποθετηθούν πινακίδες με περιβαλλοντικά μηνύματα σε απομακρυσμένες παραλίες ώστε να εκπαιδευτεί ο επισκέπτης, όταν κάπου δεν βλέπει κάδο είναι γιατί πρέπει να πάρει τα σκουπίδια του μαζί του και να τα αφήσει στον κάδο που είναι στο σχεδιασμό καθαριότητας.
Σε κομβικά σημεία του νησιού θα τοποθετηθούν και τα ειδικά κουτιά του SeaChange Gopa Project Amorgos, σχεδιασμένα για τα αποτσίγαρα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις