Ξεκίνησε η διαδικασία απομάκρυνσης των ληγμένων και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων από την καπναποθήκη του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού στη Σταυρούπολη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πρόκειται για πέντε τόνους φυτοφαρμάκων του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, τα οποία με ενέργειες της Περιφέρειας φυλάσσονταν στον τέταρτο όροφο του κτιρίου της καπναποθήκης επί της οδού Σοφοκλέους 34, προκειμένου να μην υπάρχει πρόσβαση και να μην κινδυνεύσει η δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την άρνηση της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να απομακρύνει τα ληγμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα ως όφειλε μετά και την εκκαθάριση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, ανέλαβε με ίδιους πόρους να απομακρύνει με ασφάλεια και να καταστρέψει σε αδειοδοτημένες μονάδες του εξωτερικού τα επικίνδυνα υλικά, απαλλάσσοντας τη δυτική Θεσσαλονίκη από ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα 15 ετών.
Άρχισε η διαδικασία απομάκρυνσης, η οποία βάσει της υπογεγραμμένης σύμβασης θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μηνός και στη συνέχεια η καπναποθήκη θα αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία έχει παραχωρηθεί η χρήση της.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «σήμερα βάζουμε οριστικό τέλος σε μια περιβαλλοντική πληγή 15 ετών για τη δυτική Θεσσαλονίκη, που μάλιστα εγκυμονούσε κινδύνους και για τη δημόσια υγεία, παρά το γεγονός ότι είχαμε φροντίσει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στο σημείο όπου φυλάσσονταν τα φυτοφάρμακα. Με μεθοδικότητα και επιμονή δώσαμε λύση στο ζήτημα, το οποίο δεν αναλάμβανε κανείς εκ των αρμοδίων να επιλύσει, και αφού δυο διαγωνιστικές διαδικασίες κηρύχθηκαν άγονες. Πλέον εξετάζουμε τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης της παλιάς καπναποθήκης, που είναι στην ‘καρδιά’ της δυτικής Θεσσαλονίκης, αναβαθμίζοντας παράλληλα ολόκληρη την περιοχή και διασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες».
Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, που ασχολήθηκε επισταμένα και αποτελεσματικά με το ζήτημα της οριστικής λύσης του ζητήματος.
Η κ. Πατουλίδου επισήμανε ότι «καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες προκειμένου ένα πρόβλημα που μας κληροδότησαν μαζί με την καπναποθήκη από το 2012 να λυθεί οριστικά. Πρώτο μας μέλημα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και από σήμερα απαλλάσσουμε από μια σημαντική απειλή όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη. Με ασφάλεια και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα απομακρύνει όλα τα ληγμένα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα και θα φροντίσει ώστε να καταστραφούν σε μονάδες του εξωτερικού, που έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση. Σήμερα η δυτική Θεσσαλονίκη ανασαίνει ξανά».
Σύμφωνα με την καταγραφή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πέντε τόνοι των φυτοφαρμάκων που απομακρύνονται είναι: 403 μεταλλικά δοχεία με σακίδια φωσφορούχου αργιλίου, 188 χαλύβδινες φιάλες κενές και με περιεχόμενο υγροποιημένο αέριο υπό πίεση βρωμιούχο μεθύλιο, επτά πλαστικά δοχεία κενά και με περιεχόμενο 2,2-dichlorovinyl dimethyl phosphate (DDVP, diclorvos) και δύο μεταλλικά δοχεία κενά με πυρεθρίνη.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις