Να γίνει η ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητάς τους, φιλοδοξούν σπαραγγοπαραγωγοί και ο δήμος Αλμωπίας, και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έχει ήδη υλοποιηθεί, όπως επισήμαναν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της περιοχής, Χρήστος Μπάτσης και ο πρόεδρος ΑΣΣΠΑ Μεγαπλατάνου, Νίκος Παπαδόπουλος.
“ Στην πρώτη μας απόπειρα φέτος, από τους 150 τόνους νάιλον που χρησιμοποίησαν οι σπαραγγοπαραγωγοί, ανακυκλώθηκαν οι 20 τόνοι. Το υλικό το διαχειρίζεται η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανακύκλωση”, επισήμανε ο δήμαρχος Αλμωπίας και πρόσθεσε “ στόχος μας είναι να διευρύνουμε το πεδίο δράσης. Στο μέλλον έχουμε σκοπό να κάνουμε και συλλογή κενών κυτίων φυτοφαρμάκων με σκοπό την ανακύκλωση”.
Βάσει των στοιχείων που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλμωπίας, στον δήμο πάνω από 300 οικογένειες καλλιεργούν περισσότερα από 3.000 στρέμματα σπαράγγια και ο συνολικός ετήσιος όγκος παραγωγής διαμορφώνεται σε περίπου 2.000 τόνους. Στον δήμο λειτουργούν τρεις συνεταιρισμοί, αυτοί των Πιπεριάς, Μεγαπλατάνου και Συνεργασίας Παραγωγών Αλμωπίας. Η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής σπαραγγιών, εξάγεται στη Γερμανία.
Οι ποικιλίες σπαραγγιού που καλλιεργούνται στον δήμο Αλμωπίας είναι κυρίως οι γαλλικές Darbella και Darlise και οι ολλανδικές Vitalim και Terralim. “ Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στη δυτική Αλμωπία και λιγότερο στην ανατολική, επικρατούν οι κατάλληλες κλιματικές συνθήκες, το έδαφος περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που ευνοούν την παραγωγή του σπαραγγιού και το μικροκλίμα είναι ιδανικό για την καλύτερη ποιότητα στην Ελλάδα”, επισήμανε ο κ. Μπάτσης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “ για την περίοδο 2020-2021 η περιοχή μας είχε ποσοστό πρώτης ποιότητας άνω του 75%, όταν η υπόλοιπη Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμφάνισε ποσοστό μικρότερο του 40%”.
“ Οι αγρότες μας, με συνείδηση και συλλογική αίσθηση της ευθύνης, πρωτοπορούν και αναζητούν μιμητές”, επισήμανε ο δήμαρχος Αλμωπίας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος ΑΣΣΠΑ Μεγαπλατάνου, σημείωσε “ ναι μεν φέτος δεν συμμετείχαμε μαζικά, αλλά πρόθεσή μας είναι να το πράξουμε και η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας”.