Επί του παρόντος διεξάγονται συζητήσεις στη Γαλλία σχετικά με την εκ νέου έγκριση των νεονικοτινοειδών, μια αμφιλεγόμενη κατηγορία φυτοφαρμάκων, για τη διάσωση της βιομηχανίας ζαχαρότευτλων. Το ζήτημα προκαλεί αναταραχή τόσο στο σπίτι όσο και σε ολόκληρο το Ρήνο.
Το ζήτημα της επανεγκύρωσης των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων αντιμετωπίστηκε από το εθνικό συμβούλιο της Γαλλίας για την οικολογική μετάβαση (NCET) κατά τη συνεδρίαση του στο σχολείο την Τρίτη (1 Σεπτεμβρίου), στην οποία συμμετείχε επίσης η υπουργός μετάβασης οικολογικής και αλληλεγγύης που διορίστηκε πρόσφατα, Barbara Πομπίλι.
Αρκετοί εξέχοντες γαλλικοί περιβαλλοντικοί οργανισμοί επέλεξαν στη συνέχεια να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για το θέμα, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος της Γαλλίας, για την προστασία των πουλιών και φίλων της γης.
Τα νεονικοτινοειδή είναι μια κατηγορία φυτοφαρμάκων που είναι χημικά παρόμοια με τη νικοτίνη και τα έντομα στόχους. Τα τελευταία χρόνια δέχτηκαν πυρά για να συμβάλουν στην παρακμή των μελισσών, διαταράσσοντας την αίσθηση του προσανατολισμού, της μνήμης και του τρόπου αναπαραγωγής.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2018, απαγορεύτηκαν επίσημα πέντε εντομοκτόνα νεονικοτινοειδών στη χώρα. Οι περιβαλλοντικές ενώσεις και βουλευτές που υποστήριξαν το νόμο για τη βιοποικιλότητα, ο οποίος περιελάμβανε τον Πομπίλι, τότε υπουργό για τη βιοποικιλότητα, χαιρέτισε ως νίκη.
Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 53 του ευρωπαϊκού κανονισμού 1107/2009, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να λάβουν παρεκκλίσεις σχετικά με τη χρήση αυτών των εντομοκτόνων «λόγω κινδύνου που δεν μπορεί να περιοριστεί με άλλα εύλογα μέσα».
Πρωτοφανής κρίση στον βασικό οικονομικό τομέα
Η πρόσφατα διορισμένη υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Julien Denormandie, ανακοίνωσε την επαναφορά των νεονικοτινοειδών στις αρχές Αυγούστου, τονίζοντας κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους του τομέα της ζάχαρης ότι η απόφαση αφορούσε «μια άνευ προηγουμένου κρίση σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» ".
Εμπλεγμένοι για αρκετούς μήνες σε μια κρίση, οι παραγωγοί τεύτλων ζητούν βοήθεια καθώς οι πράσινες αφίδες, οι οποίες είναι φορείς του ιού ίκτερου, προσβάλλουν φυτείες τεύτλων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα απώλεια απόδοσης που κυμαίνεται από 30 έως 50%.
«Για ορισμένους καλλιεργητές, αυτή η χρονιά είναι μια οικονομική καταστροφή, με απώλειες περίπου 1.300 ευρώ ανά εκτάριο», δήλωσε ο Nicolas Rialland, διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της γενικής συνομοσπονδίας καλλιεργητών τεύτλων.
Ο εκπρόσωπος της ένωσης καλλιεργητών τεύτλων τόνισε επίσης το τρέχον αδιέξοδο που αντιμετωπίζει ο τομέας των τεύτλων της χώρας.
«Τα προϊόντα που έχουν εγκριθεί επί του παρόντος για τον έλεγχο των αφίδων δυστυχώς δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά το 2020. Οι αγρότες θεωρούν τον εαυτό τους χωρίς λύση. Εάν μερικοί μειώνουν τις πλοκές τους, άλλοι κινδυνεύουν να κλείσουν. Είναι ένας ολόκληρος τομέας που κινδυνεύει σήμερα », πρόσθεσε.
Ο τομέας της ζάχαρης είναι ένας βασικός τομέας της γαλλικής οικονομίας καθώς περιλαμβάνει συνολικά 46.000 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 25.000 αγροτών και 21 εργοστασίων ζάχαρης.
Για να διατηρήσει τη θέση της ως κορυφαίος παραγωγός ζάχαρης στην Ευρώπη, η γαλλική κυβέρνηση κυκλοφόρησε το σχέδιό της να στηρίξει τη βιομηχανία ζαχαρότευτλων, στην οποία το υπουργείο γεωργίας της χώρας ανακοίνωσε «νομοθετική τροποποίηση αυτό το φθινόπωρο» για να χορηγήσει «υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες» «120 ημερών» παρέκκλιση κατά τη διάρκεια της περιόδου σποράς »για σπόρους επικαλυμμένους με νεονικοτινοειδή.
«Ελπίζουμε να βρούμε μια λύση, η οποία θα μας εμπόδιζε να χρησιμοποιούμε αυτά τα εντομοκτόνα, μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια. Αλλά εν τω μεταξύ, απλά δεν έχουμε άλλη επιλογή », δήλωσε ο Rialland, σημειώνοντας ότι αυτές οι παρεκκλίσεις θα χορηγηθούν έως την 1η Ιουλίου 2023 και επομένως θα είναι προσωρινές.
«Σουρεαλιστική ποδηλασία»
Ωστόσο, τα νέα της παρέκκλισης αντιμετώπισαν έντονη αντίδραση από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
«Αυτή η απαγόρευση έθεσε τη χώρα μας ως πρόδρομο στην προστασία των επικονιαστών», δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας της χώρας σε μια δήλωση εκείνη την εποχή.
Σε μια συνέντευξη για το Libération, ο Allain Bougrain-Dubourg, πρόεδρος του πρωταθλήματος για την προστασία των πτηνών, κατήγγειλε την είδηση ότι αυτή η θέση θα αναθεωρηθεί μόλις δύο χρόνια αργότερα ως «σουρεαλιστική οπίσθια ποδηλασία», προσθέτοντας μια «απόδοση επιθέσεων εναντίον φύση και παλινδρόμηση ».
Η Γερμανία δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τα εντομοκτόνα «θανάτωσης μελισσών»
Αυτή η επιστροφή των νεονικοτινοειδών είναι επίσης ένα κόλπο διαμάχης σε ολόκληρο το Ρήνο.
Στην έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση των απαγορεύσεων των νεονικοτινοειδών στην Ευρώπη, η εθνική ένωση μελισσοκομίας της Γαλλίας επισημαίνει ότι ήδη από το 2009, η Γερμανία «υιοθέτησε περιοριστικά μέτρα κατά της θεραπείας των σπόρων αχύρου δημητριακών» με ορισμένους τύπους νεονικοτινοειδών.
Μετά την εισαγωγή σπόρων που έχουν υποστεί επεξεργασία με νεονικοτινοειδή από το εξωτερικό, η Γερμανία εξέδωσε επίσης κείμενο το 2015 που απαγορεύει επισήμως την «διάθεση στην αγορά, τις εισαγωγές και τη σπορά» του εντομοκτόνου.
Αντιμέτωπη με τη γαλλική απόφαση για την επανεισαγωγή νεονικοτινοειδών, ο Martin Häusling, εκπρόσωπος των Πρασίνων για τη γεωργική πολιτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος της επιτροπής περιβάλλοντος (ENVI), δεν άφησε τα λόγια του.
Σε μια επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Franz Timmermanns, ο Πράσινος Ευρωβουλευτής κάλεσε την Επιτροπή να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Γαλλίας.
«Τα νεονικοτινοειδή είναι εξαιρετικά επιβλαβή, η χρήση τους δεν απαγορεύεται χωρίς λόγο. Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Γαλλία να ξεφύγει από το αίτημά της να τις χρησιμοποιήσει ξανά μέσω «έκτακτης ανάγκης», έγραψε.
Ωστόσο, ο Häusling απαιτεί μεγαλύτερη σταθερότητα από την Επιτροπή: «Η σκανδαλώδης πρακτική ορισμένων κρατών μελών να χρησιμοποιούν νεονικοτινοειδή παρά την απαγόρευση της ΕΕ μέσω των λεγόμενων αδειών έκτακτης ανάγκης πρέπει να σταματήσει αμέσως», έγραψε.
Το σχέδιο νόμου για την παρέκκλιση για τα νεονικοτινοειδή υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών την Πέμπτη (3 Σεπτεμβρίου).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις