Κεντρικό θέμα το υδρογόνο στην ιαπωνική σύνοδο κορυφής
Οι μεγάλες οικονομίες υποσχέθηκαν να ανακάμψουν «πράσινα» μετά το COVID-19 και να επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα κατά τη διάρκεια μιας εικονικής υπουργικής συνάντησης που διοργάνωσε η Ιαπωνία την Πέμπτη (3 Σεπτεμβρίου).
Ο υπουργός περιβάλλοντος της Ιαπωνίας Shinjirō Koizumi κάλεσε υπουργούς από όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν ένα διαδικτυακό εργαλείο για τις χώρες να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στο σχεδιασμό πακέτων ανάκαμψης συμβατών με το κλίμα για τις οικονομίες τους.
Εγκαινιάζοντας την εκδήλωση, ο Koizumi είπε ότι ελπίζει ότι η πρωτοβουλία θα δώσει ώθηση σε μεγαλύτερη δράση πριν από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ή COP26, στη Γλασκόβη του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Νοέμβριο του 2021. Οι χώρες, πρόσθεσε, αναμένεται να επιδείξουν πολιτική βούληση και αποδείξεις για το πώς χρησιμοποιούν τόνωση χρημάτων για την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών.
Μέχρι σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, τα κυβερνητικά σώματα διάσωσης έριξαν τη σωτηρία στη βρώμικη ενέργεια. Από την έναρξη της πανδημίας, οι κυβερνήσεις της G20 έχουν δεσμευτεί 204 δισεκατομμύρια δολάρια στήριξης στα ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι το 52% του συνόλου των δημόσιων χρημάτων που έχουν δεσμευτεί στον ενεργειακό τομέα, σε σύγκριση με το 35% για την καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με την Ενέργεια Πολιτικής Παρακολούθησης.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εκπομπές στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, απουσίαζαν από τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν 96 χώρες και σχεδόν 50 υπουργοί που έδωσαν σύντομες δηλώσεις, παρά τη συνδεσιμότητα και τα τεχνικά ζητήματα.
Προεδρεύοντας της συνεδρίασης, ο Selwin Hart, ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την κλιματική δράση, δήλωσε ότι υπήρξε ευρεία υποστήριξη για διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση τόσο του COVID-19 όσο και της κλιματικής κρίσης.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans είπε στη συνάντηση ότι αυτή ήταν «μια ευκαιρία για μια γενιά για να ανοικοδομηθεί καλύτερα».
«Η ανάκαμψη θα είναι πράσινη ή δεν θα είναι η σωστή ανάκαμψη», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είχε δεσμευτεί να δαπανήσει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για την υποστήριξη της ατζέντας για το κλίμα και την ευθυγράμμιση των επενδύσεων με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Ηλεκτρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υδρογόνο
Τα κοινά θέματα στις ομιλίες των υπουργών περιελάμβαναν την ηλεκτροκίνηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση λύσεων που βασίζονται στη φύση.
Οι επενδύσεις σε τεχνολογίες πράσινου υδρογόνου και δέσμευσης άνθρακα χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα μεταξύ των σχεδίων πλούσιων χωρών, όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Αυστραλία.
Ο Koizumi είπε ότι η Ιαπωνία εργάζεται για τον «επανασχεδιασμό του ενεργειακού τομέα» για να γίνει «μια κοινωνία υδρογόνου» χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα. Άλλα μέτρα περιελάμβαναν την κατασκευή κέντρων δεδομένων ουδέτερου άνθρακα και μια ώθηση EV.
Ο χαρισματικός υπουργός Περιβάλλοντος, αναφερόμενος ως πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, δήλωσε ότι η Ιαπωνία «ήταν έτοιμη να ηγηθεί των διεθνών συζητήσεων για το κλίμα» για άλλη μια φορά - υπονοώντας ότι η χώρα είχε πίσω θέση στις διεθνείς συνομιλίες από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο το 1997.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε στην Ιαπωνία ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση, θα χρειαστεί να τερματίσει όλες τις επενδύσεις στην παραγωγή άνθρακα και να δεσμευτεί για ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2050.
Νωρίτερα φέτος, η Ιαπωνία επανέλαβε το υφιστάμενο σχέδιό του για το 2030 για τη μείωση των εκπομπών σε μια υποβολή στον ΟΗΕ, αντλώντας διεθνή κριτική για το ότι δεν έθεσε έναν σκληρότερο στόχο.
Η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, Patricia Espinosa, δήλωσε στο Climate Home News την Τετάρτη ότι αναμένει μόνο 80 χώρες να υποβάλουν επικαιροποιημένα σχέδια για το κλίμα έως την προθεσμία του 2020 για την ενίσχυση των φιλοδοξιών. Η Κίνα, η μεγαλύτερη εκπομπή στον κόσμο, δεν θα ήταν μεταξύ αυτών.
Ενώ οι επαρχίες της Κίνας έχουν ξεκινήσει φέτος ένα εργοστάσιο άνθρακα, το Πεκίνο έχει μέχρι τώρα δεσμεύσει περισσότερα χρήματα για την καθαρή ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα για την επανεκκίνηση της οικονομίας του. Σε δήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζάο Γινγκμίν τόνισε νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις επενδύσεις για την υποστήριξη πράσινων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων κυκλικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της COP25 και η υπουργός περιβάλλοντος της Χιλής, Καρολίνα Σμιτ, δήλωσε ότι η ενημέρωση των κλιματικών σχεδίων φέτος «δεν ήταν περιττή απόσπαση της προσοχής στην πανδημία», αλλά «οδηγός για μια βιώσιμη ανάκαμψη στο COVID-19».
Η υπουργός περιβάλλοντος της Γερμανίας Svenja Schulze υποσχέθηκε ότι η ΕΕ θα συμφωνήσει σε ένα ενισχυμένο σχέδιο για το κλίμα το 2030 πριν από το τέλος της εκ περιτροπής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Βερολίνου στα τέλη του έτους.
Ο Schulze δήλωσε ότι η Γερμανία είχε αφιερώσει 40 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο τόνωσης των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πράσινα έργα, με έμφαση στην πράσινη υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της «κλιμάκωσης μιας παγκόσμιας βιομηχανίας πράσινου υδρογόνου».
Την Πέμπτη, η Γαλλία παρουσίασε ένα πακέτο τόνωσης ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 30 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονταν για την πράσινη οικονομία.
Η κλίμακα έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το επενδυτικό σχέδιο ύψους 350 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας για τη μείωση των εκπομπών στη βαριά βιομηχανία και την προώθηση μιας πράσινης ανάκαμψης.