Η Λισαβόνα είναι «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020». Όμως η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας αντιμετωπίζει σημαντικά οικολογικά προβλήματα, για παράδειγμα από το αεροδρόμιο και τα κρουαζιερόπλοια.
H Λισαβόνα είναι φέτος «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Με τον τίτλο αυτό αναγνωρίζονται εφαρμοζόμενα περιβαλλοντικά προγράμματα και δίνονται κίνητρα για περαιτέρω μέτρα βελτίωσης της ποιότητας ζωής με όσο το δυνατόν περισσότερο πράσινο. Ο δήμαρχος της Λισαβόνας Φερνάντο Μεντίνα είναι περήφανος για τον τίτλο και αποφάσισε να φυτέψει στις παρυφές της πόλης 20.000 δέντρα με τη βοήθεια 4.000 εθελοντών.
«Έχουμε την ηθική υποχρέωση να κάνουμε το χρέος μας», δηλώνει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Έτσι ώστε να μπορούμε να κοιτάξουμε κατάματα τις επόμενες γενιές και να πούμε πως κάναμε αυτό που οφείλαμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια παραθαλάσσια πόλη του ευρωπαϊκού νότου».
Ένα αεροδρόμιο στην καρδιά της πόλης
Παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών όμως η Λισαβόνα έχει ακόμα πολλά «οικολογικά βαρίδια» για να γίνει μια πόλη πρότυπο, λέει ο Φρανσίσκο Φερέιρα, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Zero και αναφέρεται στο αεροδρόμιο της πορτογαλικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη. Και σαν να μην έφθανε αυτό η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει μια πρώην αεροπορική βάση στο Μοντίγιο, νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, σε δεύτερο αεροδρόμιο με σκοπό τη προσέλκυση περισσότερων τουριστών.
Ο πορτογάλος ακτιβιστής επιρρίπτει μεταξύ άλλων στους κρατικούς φορείς έλλειψη διαφάνειας: «Οι αρχές δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μια ανάλυση κόστους-ωφελείας σε ότι αφορά τη προστασία του περιβάλλοντος στο παλιό και το νέο αεροδρόμιο. Προφανώς ανησυχούν για πιθανές αντιδράσεις του πληθυσμού και θέλουν να αποφύγουν μια ματαίωση των σχεδίων για το νέο αεροδρόμιο».
Τα κρουαζιερόπλοια ρυπαίνουν περισσότερο από τα αυτοκίνητα
Την ίδια στιγμή η Λισαβόνα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρύπανσης και από τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία υπό κανονικές συνθήκες συνωστίζονται στο λιμάνι: «Τα κρουαζιερόπλοια είναι συνήθως τόσο πολλά, που εκπέμπουν τρεισήμισι φορές περισσότερο διοξείδιο του θείου από όλα τα αυτοκίνητα στους δρόμους της Λισαβόνας».
Ο δήμαρχος Λισαβόνας ωστόσο επιμένει να παρουσιάζει τις επιτυχίες και προτιμά να αφήνει ανοιχτά τα ζητήματα του νέου αεροδρομίου και της ρύπανσης των πλοίων. Στις συνεντεύξεις Τύπου αναφέρει πχ ότι το 76% των δημοτών ζουν λιγότερα από 300 μέτρα μακριά από τον πλησιέστερο πνεύμονα πράσινου, ότι το 93% των κατοίκων βρίσκουν μια στάση λεωφορείου ή μετρό σε απόσταση 300 μέτρων ή ότι η πόλη διαθέτει το πυκνότερο δίκτυο ηλεκτροδότησης οχημάτων στο κόσμο. Τα ζητήματα των αεροδρομίων και των κρουαζιερόπλοιων δείχνουν ωστόσο ότι η Λισαβόνα δεν είναι τόσο πράσινη όπως υπονοεί ο τίτλος «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2020».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις