Αυτή η γνώμη γράφτηκε από έξι μέλη ΜΚΟ, που αναφέρονται στη βάση του άρθρου
Οι ηγέτες πρέπει να επωφεληθούν από το ταμείο ανάκαμψης για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους των πολιτών τους και να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία από το παρελθόν για να διαμορφώσουν ένα πράσινο μέλλον, γράφει μέλη ΜΚΟ σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θέλει αυξημένη δράση για το κλίμα. Οι εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, οι επιχειρήσεις, τα ιδρύματα, οι ακαδημαϊκοί και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων καλούν τις κυβερνήσεις τους να πιάσουν το κύμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα όπου οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αρχίσουν να συζητούν τον νέο στόχο της ΕΕ για το κλίμα το 2030.
Σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη επιστήμη, η Ευρώπη πρέπει να αγωνιστεί για τουλάχιστον 65% μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030, προκειμένου να αποφευχθούν δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να τηρηθεί το δίκαιο μερίδιο της από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας έως 1,5 ° C.
Η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του κλιματικού στόχου της ΕΕ σε τουλάχιστον 55% μειώσεις εκπομπών, από το τρέχον 40%, έστειλε σαφή μηνύματα σχετικά με την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να ενισχύσει τη δράση για το κλίμα στη διεθνή κοινότητα.
Μερικοί λένε ότι ο μετασχηματισμός που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου θα είναι δαπανηρός και απαιτητικός - όχι μόνο για την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, αλλά αγνοώντας ή υποβαθμίζοντας την επιστήμη και τη φωνή της νεολαίας θα κοστίσει ακόμη περισσότερο.
Υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη για περισσότερη κλιματική φιλοδοξία μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών: χιλιάδες ακτιβιστές νεολαίας απεργούν τακτικά, επίσης, στις πρωτεύουσες της Κεντρικής Ευρώπης, και ζητούν μια επιστημονική δράση για το κλίμα.
Οι εταιρικοί ηγέτες, οι πόλεις και οι περιοχές γίνονται μοχλοί αλλαγής. Ξέρουμε τι να κάνουμε και υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένα οράματα για το πώς να το κάνουμε.
Εάν εμείς, ως χώρες και κοινωνίες της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης, θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της Ευρώπης, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω σε αυτήν τη διαδικασία μετασχηματισμού: η περιοχή μας ανήκει σε ένα από τα πλουσιότερα μέρη του κόσμου και πρέπει να συμμετάσχει στη παγκόσμιες προσπάθειες κατά της κλιματικής αλλαγής, που πλήττει τις πιο ευάλωτες χώρες και κοινότητες τις πιο σκληρές.
Η Κεντρική Ανατολική Ευρώπη επηρεάζεται ήδη έντονα από την κλιματική αλλαγή, όπως ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμύρες, ξηρασία, έλλειψη νερού και συγκεκριμένες περιοχές που απειλούνται από την απερήμωση, η οποία μεταφράζεται σε τεράστιους οικονομικούς περιορισμούς.
Ποτέ στην ιστορία της η ΕΕ δεν κινητοποίησε τόσα δημόσια χρήματα μέσω του πολυετούς προϋπολογισμού της και πρόσφατα συμφώνησε κονδύλια ανάκαμψης για να βοηθήσει την ΕΕ στο σύνολό της να γίνει ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050 και να μεταμορφώσει περιοχές με υψηλή ένταση άνθρακα, ιδίως στη χρήση ορυκτών καυσίμων με άλματα σε υγιή και καθαρά ενεργειακά συστήματα και οικονομίες.
Η ταχεία μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το τεράστιο δυναμικό νέων, ασφαλών και πράσινων θέσεων εργασίας θα ωφελήσουν όλους. Αυτό όμως απαιτεί από τους πολιτικούς της Κεντρικής Ανατολικής Ευρώπης να υιοθετήσουν ένα μελλοντικό όραμα, χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις προηγούμενες διαδικασίες μετασχηματισμού και βάζοντας την αλληλεγγύη στο κέντρο.
Τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουμε την ανάκαμψη και τα κονδύλια της ΕΕ ως εργαλείο για να μετατρέψουμε τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας πιο γρήγορα και να κατανοήσουμε αυτήν τη διαδικασία ως ευκαιρία.
Το κύμα ανακαίνισης, δράση για την κυκλική οικονομία, τη στρατηγική «Farm to Fork», βιώσιμη κινητικότητα - όλες αυτές οι πολιτικές θέτουν σαφείς απαντήσεις σε πολλές από τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε το περιβάλλον, την υγεία μας, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, ποιότητα των θέσεων εργασίας και της ζωής μας.
Η πλειονότητα των πολιτών των χωρών μας θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, εκφράζει ευρεία υποστήριξη για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και για την πράσινη ανάκαμψη - και οι πολιτικοί μας πρέπει να προσφέρουν επαρκείς απαντήσεις και δράσεις σε αυτές τις προσδοκίες. Οι κοινότητες άνθρακα στη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία συζητούν ενεργά κοινά οράματα για το μέλλον των περιφερειών τους.
Οι πολίτες του Βουκουρεστίου, της Βουδαπέστης και της Κρακοβίας απαιτούν πολιτικές και μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της βρίσκονται στον πυρήνα των καθημερινών συζητήσεων.
Η κλιματική κρίση δεν περιμένει. Όσο περισσότερο οι ηγέτες μας καθυστερούν την απαραίτητη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τόσο πιο σοβαρές και δαπανηρές θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο διάλογος χωρίς αποκλεισμούς, η αλληλεγγύη και η εμπιστοσύνη είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός οράματος για έναν δίκαιο μετασχηματισμό ενέργειας και οικονομίας - και για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα.
Γι 'αυτό εμείς, ως φορείς της κοινωνίας των πολιτών στη Βουλγαρία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, καλούμε τις κυβερνήσεις μας να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο:
Χρησιμοποιήστε τις στρατηγικές ανάκαμψης και τα κεφάλαια για να αυξήσετε τη φιλοδοξία της ΕΕ για το κλίμα το 2030 σε τουλάχιστον 65% μειώσεις εκπομπών και να επιταχύνετε τη μετάβαση προς την ουδετερότητα του κλίματος, συνδέοντας τη δράση για το κλίμα με την αύξηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και τη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της υγεία.
Υπογράφουν:
- Radostina Slavkova, Za Zemiata, Bulgaria
- Michaela Pixova, Czech Climate Coalition
- Urszula Stefanowicz, Polish Climate Coalition
- Raul Cazan, 2Celsius (Romania)
- Liliana Rastocka, Slovak Climate Initiative
- Alexa Botar, MTVSZ (Hungary)