Νέα έρευνα: Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί τις συμβουλές για το περιβάλλον

Συμβουλές του είδους έχουν γίνει όλο και πιο συχνές στο διαδίκτυο, από κορυφαίους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, κυβερνήσεις

Είμαστε όλοι συνηθισμένοι στα άρθρα με συμβουλές «φιλικές προς το περιβάλλον», για να ζήσουμε μια πιο βιώσιμη ζωή.
Αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, δεν μας αρέσει να μας λένε τι να κάνουμε.

Αποδεικνύεται ότι οι συστάσεις σχετικά με τον τρόπο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, δεν μας πείθουν. Και έχουν λιγότερες πιθανότητες για να αναλάβουμε δράση για την κλιματική κρίση.

Αυτό δείχνει η μελέτη «Μην μου πεις τι να κάνω», επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Γεωργίας (GSU).

Συμβουλές του είδους έχουν γίνει όλο και πιο συχνές στο διαδίκτυο, από κορυφαίους περιβαλλοντικούς οργανισμούς, κυβερνήσεις.

Ακόμη και στο Facebook υπάρχουν λίστες τρόπων για μείωση στον αντίκτυπο μας στον πλανήτη.

Αλλά μέχρι τώρα, έχει γίνει πολύ λίγη έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα τους. Και για το αν μπορούν να κάνουν πραγματικά κάτι για να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Ερευνητές στο GSU έδειξαν διαφορετικά μηνύματα σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε είτε απλώς μια δήλωση σχετικά με την απειλή της κλιματικής αλλαγής, είτε η ίδια δήλωση ακολουθούμενη από διαφορετικές συστάσεις για προσωπικές και πολιτικές ενέργειες.

Άτομα που είδαν μηνύματα που συνιστούσαν προσωπική δράση, όπως λιγότερες πτήσεις ή μείωση της ποσότητας κρέατος στη διατροφή τους, ήταν λιγότερο πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε για να μειώσουν το αποτύπωμά τους άνθρακα από εκείνους που μόλις είδαν την αρχική δήλωση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συστάσεις για αλλαγή προσωπικής συμπεριφοράς θα μπορούσαν ακόμη και να κλονίσει την εμπιστοσύνη που έχουν οι άνθρωποι στους περιβαλλοντικούς επιστήμονες.

Οι αλλαγές στη συμπεριφορά μας είναι απαραίτητες για να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Αλλά πρέπει να συνοδεύονται από ευρύτερες πολιτικές και συστημικές δράσεις για την καταπολέμηση του πεδίου του προβλήματος. Σύμφωνα με την μελέτη το πώς το επικοινωνούμε αυτό είναι σίγουρα σημαντικό.

ΠΗΓΗ