Ένα ενισχυμένο σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) θα είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το μπλοκ συζητά την αύξηση του στόχου του για το κλίμα το 2030
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε σχέδια τον Σεπτέμβριο να στοχεύσει μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 ως μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με στόχο την επίτευξη της «κλιματικής ουδετερότητας» έως τα μέσα του αιώνα.
Μια ευρεία αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για το κλίμα προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του επόμενου έτους για την επίτευξη αυτού του στόχου, ο οποίος θα περιλαμβάνει αναθεώρηση του ETS, του κυριότερου συστήματος εμπορίας άνθρακα της ΕΕ.
«Είναι ύψιστης σημασίας να ενισχυθεί το τρέχον ETS ευθυγραμμίζοντας το ανώτατο όριο εκπομπών με τον αυξημένο στόχο για το 2030», δήλωσε η Sophie van Eck από τη Μόνιμη Ολλανδική Αντιπροσωπεία στην ΕΕ.
Το ETS σημαίνει ήδη ότι ο άνθρακας είναι λιγότερο βιώσιμος από την αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο, παρόλο που οδήγησε στην αλλαγή προς την πράσινη ενέργεια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί και πάλι για να ενισχύσει περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να θέσει την Ευρώπη σε καλό δρόμο για την επίτευξη ουδετερότητας στο κλίμα έως το 2050, δηλωμένος στόχος της ΕΕ.
«Πολλά από τα πολιτικά και νομικά πλαίσια που διέπουν τις κλιματικές πολιτικές, όπως το ETS, υιοθετήθηκαν αρκετά πρόσφατα μετά τη Συμφωνία του Παρισιού και δεν ήταν καν κοντά στο να συμμορφώνονται με το Παρίσι», σχολίασε ο Jakop Dalunde, Σουηδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων / Πολιτική ομάδα της EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο προτεινόμενος ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα, ο οποίος καθιερώνει τη νομοθεσία για την κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ το 2050, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχει λόγος να καλυφθεί, ειδικά στον τομέα των μεταφορών όπου οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται, πρόσθεσε ο Dalunde.
Για να επιτευχθεί ο στόχος του 2030, η Επιτροπή αναφέρει ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να διπλασιαστεί στο 38-40% περίπου του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ, από περίπου 20% σήμερα. Ο τρέχων στόχος της ΕΕ, που συμφωνήθηκε το 2018 μετά από δύο χρόνια επίπονων συνομιλιών, είναι να αυξηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως και 32% έως το 2030, ένας στόχος που ήταν ήδη φιλόδοξος.
Ωστόσο, η επίτευξη των ενημερωμένων στόχων της ΕΕ για το κλίμα το 2030 θα απαιτήσει προσπάθειες από ολόκληρη την οικονομία, όχι μόνο από τον ενεργειακό τομέα, λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.
«Χρειαζόμαστε όλους τους τομείς της οικονομίας να συμβάλουν σε αυτόν τον πολύ υψηλό στόχο, οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για την ενέργεια», δήλωσε η Cristina Lobillo Borrero, διευθύντρια της ενεργειακής πολιτικής στο τμήμα ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Ιδιαίτερα στον τομέα των οδικών μεταφορών, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αυξάνονται. Και δεν μπορούμε επίσης να ξεχάσουμε τη γεωργία », πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι λεγόμενοι« καταβόθρες άνθρακα »- δάση και ωκεανοί - θα πρέπει« να κάνουν μια σημαντική προσπάθεια »για να αυξήσουν την ικανότητά τους να απορροφούν CO2 από την ατμόσφαιρα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που συγκεντρώνει τους 27 αρχηγούς κρατών της ΕΕ, εξακολουθεί να συζητά τον γενικό στόχο του μπλοκ για το 2030. Ενώ η Επιτροπή έχει προτείνει έναν στόχο μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 55%, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να αυξήσει το επίπεδο φιλοδοξίας έως 60%.
«Είναι σαφές ότι οι υψηλότεροι στόχοι θα χρειαστούν υψηλότερη οικονομική υποστήριξη», δήλωσε ο Μπορέρο. «Η πρόκληση τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι αυτό γίνεται το συντομότερο δυνατό.»
Ένας στόχος 55% για το κλίμα είναι απολύτως δυνατός για να επιτευχθεί και χρειάζεται ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Matthias Buck από την Agora Energiewende, μια γερμανική δεξαμενή σκέψης.
«Για να συμβεί αυτό, χρειαζόμαστε κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο να κάνουν την εργασία τους για να θέσουν σε εφαρμογή τα ρυθμιστικά πλαίσια και τους όρους χρηματοδότησης ώστε αυτή η κλιμάκωση των ανανεώσιμων πηγών να πραγματοποιηθεί με την ταχύτητα που πρέπει να συμβεί και όσο το δυνατόν φθηνότερη», αυτός είπε.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί από την έλευση φθηνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να αποκατασταθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού έναντι των ορυκτών καυσίμων με την κατάργηση των φόρων και των εισφορών που επί του παρόντος χτυπούν ηλεκτρική ενέργεια, υποστηρίζουν ορισμένοι.
«Όσο πιο γρήγορα κινούμαστε, τόσο καλύτερες είναι οι εκπομπές και τόσο πιο πιθανό είναι να επιτύχουμε τον τελικό στόχο», δήλωσε η Έλενα Λεόν Μινόζ από την ισπανική ενεργειακή εταιρεία Iberdrola.