Η δασική πολιτική ήταν στην ημερήσια διάταξη για τους υπουργούς γεωργίας της Ευρώπης τη Δευτέρα, η οποία έκανε μια έντονη συζήτηση, καθώς οι Ευρωπαίοι συμβάλλουν, μέσω του τρόπου ζωής τους, στη μαζική αποψίλωση των δασών παγκοσμίως.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που παρουσιάστηκε με μεγάλη δόξα και περιστάσεις τον περασμένο Δεκέμβριο περιλαμβάνει τον φιλόδοξο στόχο να καταστεί η ΕΕ η πρώτη ουδέτερη για το κλίμα περιοχή έως το 2050.
Ενώ η πρωτοβουλία χαιρετίστηκε, απομένει να δούμε πώς θα την εφαρμόσει η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή. Μεταξύ των νέων μέτρων που θα υιοθετηθούν, αναμένεται ιδιαίτερα: η «δασική στρατηγική της ΕΕ μετά το 2020» που αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις αρχές του 2021.
Οι υπουργοί γεωργίας της ΕΕ κάλεσαν την Επιτροπή να παρουσιάσει μια «ενισχυμένη δασική στρατηγική», της οποίας ο αντίκτυπος θα γινόταν αισθητός στην Ευρώπη και διεθνώς, ιδίως επειδή η δασοκομία είναι διασυνοριακό ζήτημα.
Στην έκθεση του 2020 για την κατάσταση των παγκόσμιων δασών, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), επισημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά δάση του κόσμου βρίσκονται σε πέντε μόνο χώρες: Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία .
Εισαγόμενη αποψίλωση
Η ποικιλομορφία και ο πλούτος τους καθιστούν αυτά τα οικοσυστήματα εξαιρετικά περιζήτητα περιβάλλοντα. Ωστόσο, καθώς το εμπόριο ξυλείας συνεχίζει να αυξάνεται και η γη εκκαθαρίζεται για γεωργικούς σκοπούς, οι δασικές περιοχές συρρικνώνονται συνεχώς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, 10 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης χάνουν κάθε χρόνο, μια έκταση μεγέθους της Πορτογαλίας.
Ενώ τα τροπικά δάση είναι τα πιο απειλούμενα, η ΕΕ είναι υπεύθυνη για σχεδόν το 10% της παγκόσμιας καταστροφής των δασών. Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, το καουτσούκ και το φοινικέλαιο παράγονται εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων.
Σύμφωνα με τον FAO, η γεωργία με γνώμονα την παραγωγή παραμένει μια από τις κύριες αιτίες αυτού του φαινομένου. Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι μεταξύ 2000 και 2010, «η εμπορική γεωργία μεγάλης κλίμακας ήταν υπεύθυνη για σχεδόν το 40% της αποψίλωσης στον τροπικό κόσμο», ιδίως μέσω της κτηνοτροφίας, της καλλιέργειας σόγιας και της παραγωγής φοινικέλαιου.
Το γαλλικό παράδειγμα
Στην έκθεσή του για το 2018, η γαλλική ΜΚΟ Envol vert διαπίστωσε ότι η παραγωγή σόγιας, δέρματος, φοινικέλαιου, χαρτιού, καφέ, καουτσούκ, κακάου και ξύλου είναι - με αυτή τη σειρά - οι κύριες πηγές αποψίλωσης και ότι ένας Γάλλος θα «τρώει» κατά μέσο όρο 352 m2 δάσους κάθε χρόνο για να καλύψει τις ανάγκες του.
Αντιμετωπίζοντας αυτήν την πρόκληση, το Συμβούλιο Υψηλού Κλίματος της Γαλλίας συνέστησε πρόσφατα στη γαλλική κυβέρνηση να επιταχύνει τη στρατηγική για την καταπολέμηση των εισαγόμενων αποψίλωσης δασών, επειδή «ενώ οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην εθνική επικράτεια μειώνονται, οι εισαγόμενες εκπομπές αυξάνονται συνεχώς», σύμφωνα με την τελευταία έκθεσή της.
Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο
Το Συμβούλιο Υψηλού Κλίματος είναι σαφές σε αυτό το σημείο: η καταπολέμηση της εισαγόμενης αποψίλωσης θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διάφορα όργανα της ΕΕ έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν το ζήτημα. Εκτός από το Συμβούλιο Υπουργών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Επιτροπή στις 22 Οκτωβρίου να παρουσιάσει ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την παύση της αποψίλωσης των δασών από την ΕΕ.
«Κανένας κανονισμός της ΕΕ δεν απαγορεύει τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων που έχουν συμβάλει στην καταστροφή των δασών», εξήγησε ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας S&D και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Eric Andrieu, σε δήλωση. Ο Andrieu ελπίζει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις εναντίον «εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα που προέρχονται από πρώτες ύλες που θέτουν σε κίνδυνο τα δάση και τα οικοσυστήματα στην ευρωπαϊκή αγορά».
Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Επιτροπής, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ. Προς το παρόν, η Επιτροπή διεξάγει δημόσια διαβούλευση για την αποψίλωση των δασών που διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, η οποία προωθείται από την εκστρατεία # Together4Forests, με επικεφαλής σχεδόν 150 ΜΚΟ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προτείνει νέα νομοθεσία», δήλωσε η Anke Schulmeister-Oldenhove, επικεφαλής της δασικής πολιτικής στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, σε συνέντευξη με την EURACTIV France. «Εάν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ανταποκριθούν στη διαβούλευση, η ΕΕ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει φιλόδοξα μέτρα κατά της αποψίλωσης των δασών, της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.
Από τότε που ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση στις 3 Σεπτεμβρίου, έλαβε σχεδόν ένα εκατομμύριο απαντήσεις.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις