Για να αποφευχθεί η καταστροφική θέρμανση
Οι παγκόσμιες κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων κατά 6% κάθε χρόνο κατά την επόμενη δεκαετία για να φτάσουν στους 1,5 ° C και να περιορίσουν την καταστροφική θέρμανση, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η παγκόσμια παραγωγή ορυκτών καυσίμων αναμένεται να υπερβεί το 120% περισσότερο από αυτό που απαιτείται για την ευθυγράμμιση με τον στόχο θέρμανσης των 1,5 ° C της συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με μια μεγάλη έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα (2 Δεκεμβρίου) από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και άλλες σημαντικές έρευνες ομάδες.
«Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στο πώς η κυβερνητική δράση, σε πολλές περιπτώσεις, κινδυνεύει να μας κλειδώσει σε μονοπάτια με ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Måns Nilsson, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, ο οποίος συνέβαλε στην έρευνα. «Ήρθε η ώρα να φανταστούμε και να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Η έκθεση για το χάσμα παραγωγής του UNEP, που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2019, μετρά το χάσμα μεταξύ των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και της προγραμματισμένης παραγωγής ορυκτών καυσίμων από τις χώρες. Η φετινή έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και τον τρόπο με τον οποίο τα μέτρα αποκατάστασης θα μπορούσαν να προωθήσουν μια πράσινη μετάβαση.
Για να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του Παρισιού, η παραγωγή άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να μειωθεί κατά 11%, 4% και 3% αντίστοιχα, αλλά η έκθεση εκτιμά ότι η παραγωγή για καθένα από αυτά θα αυξηθεί κατά 2% αντί για το 2030.
«Οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα φέτος χρησιμεύουν ως ισχυρές υπενθυμίσεις για το γιατί πρέπει να επιτύχουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο Inger Andersen, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.
«Καθώς επιδιώκουμε να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μετά την πανδημία COVID-19, η επένδυση σε ενέργεια και υποδομές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι καλή για θέσεις εργασίας, για οικονομίες, για υγεία και για καθαρό αέρα», πρόσθεσε.
Το COVID-19 αναμένεται να μειώσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων έως και 7%. Παρόλο που η επιβράδυνση αναμένεται να είναι προσωρινή, θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει μια πιθανή καμπή στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, ελπίζει η UNEP.
Φέτος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα για πρώτη φορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, σηματοδοτώντας μια «συμβολική στιγμή» στη μετάβαση του ευρωπαϊκού τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν οι αναλυτές.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου φέτος έδειξε την ευπάθεια των περιοχών και των κοινοτήτων που εξαρτώνται από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την Ivetta Gerasimchuk, από το Διεθνές Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης στον Καναδά.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κατευθύνουν τα κεφάλαια ανάκαμψης προς την οικονομική διαφοροποίηση και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια που προσφέρει καλύτερες μακροπρόθεσμες οικονομικές δυνατότητες και δυνατότητες απασχόλησης», δήλωσε ο Gerasimchuk, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους συντάκτες της έκθεσης. «Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο απαιτητικά εγχειρήματα του 21ου αιώνα, αλλά είναι απαραίτητο και εφικτό», πρόσθεσε.
Το 2019, οι χώρες της G20 δαπάνησαν 130 δισ. Δολάρια για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Από την αρχή της πανδημίας, οι G20 έχουν δεσμεύσει 234,73 δισεκατομμύρια δολάρια για ορυκτά καύσιμα, σε σύγκριση με 151,29 δισεκατομμύρια δολάρια για καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με το The Energy Policy Tracker.
Τα κεφάλαια ανάκτησης στην ΕΕ είναι επίσης διαθέσιμα για ορυκτά καύσιμα όπως το φυσικό αέριο, παρά τις αντιρρήσεις από περιβαλλοντικές ΜΚΟ και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην κεντροαριστερά.
Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εισαγωγέας φυσικού αερίου, σύμφωνα με το World Energy Outlook 2019 και θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια παραγωγή μειώνοντας τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.
Η έκθεση περιγράφει έξι τομείς δράσης για τις κυβερνήσεις για τον εκκαθάριση των ορυκτών καυσίμων στα σχέδια ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κρατικής στήριξης για τα ορυκτά καύσιμα, της αύξησης της υποστήριξης για δίκαιες μεταβάσεις, της βελτιωμένης διαφάνειας και της παγκόσμιας συνεργασίας.
«Η έρευνα είναι απολύτως σαφής ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρές κλιματικές διαταραχές εάν οι χώρες συνεχίσουν να παράγουν ορυκτά καύσιμα σε τρέχοντα επίπεδα, πόσο μάλλον στις προγραμματισμένες αυξήσεις τους», δήλωσε ο Michael Lazarus, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης και διευθυντής του Κέντρου των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.