Κατά τη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ψήφισε να καταργήσει τον άνθρακα έως το 2038, την ίδια ημερομηνία με τη Γερμανία.
Η σύσταση της επιτροπής δεν είναι νομικά δεσμευτική και θα συζητηθεί τώρα από την τσεχική κυβέρνηση.
Ο Karel Havlíček, υπουργός βιομηχανίας, εμπορίου και μεταφορών της Τσεχίας, παρουσίασε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της επιτροπής ως συμβιβασμό.
«Κοιτάζοντας τις ικανότητες, τους χρηματοοικονομικούς πόρους και τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ το 2030 και το 2050, το έτος 2038 είναι βιώσιμο τόσο από τεχνολογική όσο και από άποψη χρονοδιαγράμματος», δήλωσε ο Χάβλικ, ο οποίος είναι γνωστός για τη σκεπτικιστική του στάση απέναντι στους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.
Ο Havlíček είναι αντιπρόεδρος της τσεχικής επιτροπής άνθρακα. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρίτσαρντ Μπράμπετς, ο άλλος συμπρόεδρος, συμμετείχε σε περιβαλλοντικές ομάδες για να υποστηρίξει μια προγενέστερη ημερομηνία κατάργησης του άνθρακα έως το 2033, αλλά ήταν υπέρ.
Ο Μπράμπετς αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά τη συνάντηση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το Υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, δεν υποστήριξε την ημερομηνία του 2038, διότι θεώρησε ότι οι επιπτώσεις στην απασχόληση ήταν ακόμη ασαφείς.
Η επιτροπή άνθρακα συγκεντρώνει εκπροσώπους της τσεχικής κυβέρνησης, ορυχείων άνθρακα, εταιρείες ενέργειας και περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Ο τσεχικός ενεργειακός γίγαντας ČEZ υποστήριξε το έτος 2038 επειδή πιστεύει ότι τα εργοστάσια άνθρακα θα κλείσουν τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Οι περιβαλλοντολόγοι επέκριναν την απόφαση ως «παράλογα αργά».
Στα μέλη της επιτροπής άνθρακα παρουσιάστηκε το σχέδιο ψηφίσματος την Πέμπτη, μια ημέρα πριν από τη συνεδρίαση των επιτροπών άνθρακα, δήλωσε ο Κοσέλουχ. Επιπλέον, δεν υπάρχει επίσης πραγματικό χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, επισημαίνουν οι ΜΚΟ, λέγοντας ότι αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί μεταγενέστερα.
Πιο θεμελιώδη, οι επιστήμονες του κλίματος επεσήμαναν ότι η επιτροπή άνθρακα έλαβε την απόφασή της χωρίς κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων.
Ενώ οι εγκαταστάσεις άνθρακα παράγουν σήμερα περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Τσεχική Δημοκρατία, το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα της χώρας αναμένεται να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πυρηνική ενέργεια. Ένα νέο μπλοκ σχεδιάζεται στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ντούκοβανι, αλλά η κατασκευή του δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2036.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες, από την πλευρά τους, προειδοποίησαν ότι η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να έχει άνθρακα έως το 2030 για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις