Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, μίλησε χθες, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως συν-εισηγητής στο ψήφισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τη νέα στρατηγική της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Ο ευρωβουλευτής ζήτησε από την Κομισιόν να παραμείνει προσηλωμένη στην υπόθεση του περιβάλλοντος, όπως ήταν και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να αποδείξει στην πράξη τη φιλοδοξία της συμπεριλαμβάνοντας στις παραμέτρους για τις νέες προτάσεις για την στρατηγική την κοινωνική συνοχή, τη σαφή διάκριση των επενδύσεων που αφορούν τη προσαρμογή από αυτές που απευθύνονται στον μετριασμό του φαινομένου, τη διάσταση του φύλου, τους κλιματικούς πρόσφυγες, τη δημιουργία μηχανισμού απώλειας και ζημίας, αλλά και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών περιοχών.
Ακολουθεί όλη η ομιλία του ευρωβουλευτή:
«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε
Κύριε Επίτροπε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία, τις νέες προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της στρατηγικής για τη προσαρμογή, εν μέσω της κλιματικής κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχεια του ανθρώπινου πολιτισμού.
Είναι πλέον θανάσιμα σαφές ότι οι κακές πρακτικές μας που έχουν παραβιάσει το πλανητικό όριο.
Σήμερα βρισκόμαστε ήδη σ έναν άλλο κόσμο, θερμότερο κατά 1,2 βαθμούς κελσίου. Έναν κόσμο που στην καλύτερη περίπτωση, επιτυχούς παγκόσμιας συνεργασίας, θα είναι κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμούς κελσίου θερμότερος.
Όταν αναλογιστούμε ότι αυτή ήταν η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στην εποχή των παγετώνων και τη δικιά μας, αυτή που επέτρεψε την άνθηση του ανθρώπινου πολιτισμού, καταλαβαίνουμε πόσο γιγάντιο είναι το έργο της προσαρμογής.
Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να λάβουμε τολμηρά μέτρα προσαρμογής τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις αναπόφευκτες κλιματικές επιπτώσεις και το οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος τους.
Η νέα στρατηγική προσαρμογής θα πρέπει να είναι πολύ φιλόδοξη. Η κοινωνική συνοχή, η σαφής διάκριση των επενδύσεων που αφορούν τη προσαρμογή από αυτές που απευθύνονται στον μετριασμό, η διάσταση του φύλου, οι κλιματικοί πρόσφυγες, η δημιουργία μηχανισμού απώλειας και ζημίας, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νησιωτικών περιοχών, είναι θεματικοί τομείς που πρέπει να καθοδηγούν τη νέα στρατηγική.
Η ενισχυμένη διακυβέρνηση προσαρμογής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών, αλλά και τοπικών κυβερνήσεων, όπως περιγράφεται στην πρόταση του Κοινοβουλίου στη νομοθεσία για το κλίμα, θα πρέπει να περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους.
Για εμάς, η προσαρμογή δεν σημαίνει ότι βασιζόμαστε στη φυσική επιλογή για να επιβιώσει ο πιο δυνατός. Αντιθέτως, είναι ευκαιρία για να αναλάβουμε αποτελεσματική και άμεση δράση για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και δίκαιης κοινωνίας. Περιμένουμε από την Κομισιόν να ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και να φανεί ακόμα πιο φιλόδοξη από όσο έχει υπάρξει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Σας ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές.»