Θεσσαλονίκη: Μαθητές σε ρόλο ...Ρομπέν του περιβάλλοντος δημιουργούν «έξυπνες» ανέπαφες βρύσες για εξοικονόμηση νερού
Θεσσαλονίκη: Μαθητές σε ρόλο ...Ρομπέν του περιβάλλοντος δημιουργούν «έξυπνες» ανέπαφες βρύσες για εξοικονόμηση νερού

«Μη σπαταλάτε άσκοπα το νερό!» διατρανώνουν όσοι αγωνιούν για το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους και η έκκλησή τους αυτή φαίνεται πως έφτασε μέχρι τ’ αυτιά των μαθητών/μαθητριών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2021» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα σύστημα άμεσης εξοικονόμησης νερού για ανέπαφες βρύσες εξωτερικού χώρου.

Ήταν το καθημερινό βίωμα της σπατάλης νερού στους χώρους του σχολείου αλλά και οι προτροπές των ειδικών για έμφαση στην ατομική υγιεινή ως μέσο προστασίας εν μέσω πανδημίας, τα στοιχεία αυτά που έκαναν 21 μαθήτριες και μαθητές όλων των τάξεων του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ να σηκώσουν μανίκια και ν’ αναλάβουν δράση για τη δημιουργία ενός εξαρτήματος, που τοποθετείται σε κάθε τύπο εξωτερικής βρύσης σε μερικά δευτερόλεπτα, μετρατέποντάς την σε «έξυπνη»- αυτόματη βρύση, που ανοιγοκλείνει αυτόματα με αισθητήρες κίνησης, κλειδώνει όταν δεν χρησιμοποιείται και δεν απαιτεί την επαφή του χρήστη.

Βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος που ανέπτυξε η σχεδιαστική ομάδα της μαθητικής εικονικής επιχείρησης FlowON είναι η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες, η ανεξαρτησία από την κεντρική παροχή ρεύματος, η ευκολία εγκατάστασης, το χαμηλό κόστος και η αντικλεπτική πρόβλεψη. Η τρέχουσα διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει κυρίως τρισδιάστατη εκτύπωση και συναρμολόγηση από τους ίδιους τους μαθητές- «επιχειρηματίες».

«Σε μια εποχή που κινήματα πολιτών απαιτούν δημόσιες βρύσες και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Οδηγία 2019/904/ΕΕ) επιβάλλει την εγκατάσταση κοινόχρηστων βρυσών προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού, προωθούμε τους στόχους του ΟΗΕ για καθαρό νερό, καλή υγεία και ευημερία, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή», επισημαίνουν οι μαθητές, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εγκατάσταση του συστήματος που ανέπτυξαν στα σχολεία, σε συνδυασμό με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης για επιστροφή των μαθητών στο νερό της βρύσης. Απευθύνονται, δε, και σε δημόσιους φορείς και ιδιώτες, για την εγκατάσταση του FlowON σε πάρκα, παιδικές χαρές, γήπεδα, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ξενοδοχειακές και μεταποιητικές μονάδες, σταθμούς αυτοκινήτων, πρατήρια βενζίνης, μονοκατοικίες με κήπους κ.ά.

 

Μαθητές σε δράση εν μέσω πανδημίας για έναν καλύτερο κόσμο!

 

Για τους μαθητές- επιχειρηματίες του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ, το όλο εγχείρημα δεν είναι απλώς ένα πρότζεκτ που τούς βοηθάει ν’ αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες, αλλά «στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε μπροστά σε μια οθόνη, με κλειστά σχολεία, μακριά από φίλους και συμμαθητές, η FlowON είναι ίσως η μοναδική διέξοδος δημιουργικότητας, αλλά και ο τρόπος μας να συμβάλουμε, στον βαθμό που μπορούμε, στη βελτίωση του κόσμου που εκεί έξω μας περιμένει!», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Έχοντας εμπειρία από προηγούμενες συμμετοχές στον διαγωνισμό του Junior Achievement Greece, οι μαθητές/τριες του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ δεν σκέφτηκαν ούτε λεπτό τις δυσκολίες της πανδημίας και κατάφεραν, με όπλα την ομαδικότητα και την αφοσίωση να πετύχουν τον στόχο τους και να δηλώσουν για μια ακόμη φορά «παρών» στο πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece, ασχολούμενοι/ες με ένα από τα πολυτιμότερα για τον άνθρωπο αγαθά, το νερό. Και με την επιθυμία, όπως λένε, «να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο»!

 

Η «ταυτότητα» της FlowON

 

Την ομάδα της FlowON απαρτίζουν οι μαθητές: Δαβίδ Μπεγκτζανιάν- Γενικός Διευθυντής, Αδαμαντία Τσεκούρα- Υποδιευθύντρια, Μαρία Τούνη- Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων, Ιωάννης Αποστολίδης-Στέλεχος τμήματος Δημοσίων Σχέσεων, Ιάσονας Φιλιππίδης- Δ/ντής Παραγωγής, Κωνσταντίνος Πατσατζάκης, Μαρκέλλα Καραγώγου-Στελέχη τμήματος Παραγωγής, Γεωργία Τρικιώνη-Δ/ντρια Πωλήσεων, Κωνσταντίνος Ξηραδάκης-Δ/ντής Marketing, Ηλίας Μπεγάλτσης, Κωνσταντίνα-Μαρία Παυλίδου, Φίλιππος Τιάγκος, Χρυσούλα Τζήκα και Σοφία Ιακωβίδου-Στελέχη τμήματος Marketing, Μαρία Τσιαούση-Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Τσεκούρας, Σπύρος Αθανασιάδης και Ορέστης Αναστασιάδης-Στελέχη τμήματος Οικονομικών, Ιωάννης Μανταμάς-Δ/ντής Πληροφορικής, Βασίλης Αθανασίου και Κωνσταντίνα Δόξα-Στελέχη τμήματος Πληροφορικής.

Την προσπάθεια των μαθητών τους υποστηρίζουν με θέρμη οι υπεύθυνοι καθηγητές του πρότζεκτ Άννα Ματσιώρη, Ελένη Μαργαρού, Νικόλαος Τερψιάδης, ενώ τον ρόλο των συμβούλων- εθελοντών έχουν οι Ιωάννης Παπαδόπουλος και Γεώργιος Βαρελάς από την ΙΚΕΑ Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν επίσης οι μαθητές στον διεθνούς φήμης designer του αυτόματου σιντριβανιού «fleet» του Λονδίνου Μ. Αναστασιάδη, στον δήμαρχο Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου και την καθηγήτρια του ΑΠΘ Ε. Κολοκυθά, αλλά και στους χορηγούς τους από τον ξενοδοχειακό και κατασκευαστικό χώρο (Lagaria Hotel & Apartments, ΛΑΓΑΡΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ε.) .

Περισσότερες πληροφορίες για τη FlowON είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://sites.google.com/view/flowon και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Instagram (https://www.instagram.com/flowon_ja/) και Facebook https://www.facebook.com/FlowOn.jag, ενώ το επιχειρηματικό βίντεο της εικονικής μαθητικής επιχείρησης είναι διαθέσιμο στο: https://www.youtube.com/watch?v=8ctMO8CU-1Y

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις