Ο «Δεκάλογος» για την προστασία των δασών
Ο «Δεκάλογος» για την προστασία των δασών

Τον «Δεκάλογο» των προτάσεων για τη προστασία των δασών και τη διαχείριση των κρίσεων που προκύπτουν, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού) και δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, στο forum που διοργάνωσε με θέμα «Ο Δεκάλογος σωτηρίας των δασών μας - Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο επίκεντρο της Πολιτικής Προστασίας».

Ο κ. Κωνσταντάτος, αφού καλωσόρισε τους ομιλητές αναφέρθηκε στην εμπειρία που έχουν οι δήμοι πάνω στη διαχείριση των κρίσεων, στην προσπάθεια που κάνουν για την προστασία των δασών και αμέσως μετά παρουσίασε τον «Δεκάλογο» των δράσεων και προτάσεων, γύρω από την πρόληψη, ασφάλεια, προστασία, διαχείριση, αναδάσωση, καθαρισμό, θωράκιση και εξοπλισμό των δασών, που καταθέτει ο ΣΠΑΥ.

Οι δέκα προτάσεις επισκοπούνται ως εξής:

1. Εθελοντισμός: Οργάνωση και ενίσχυση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

2. Αλλαγή νομοθετικού περιεχομένου διαχείρισης των δασών με πρόβλεψη για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη μάχη της πρόληψης.

3. Χρηματοδότηση: Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου κωδικού Πολιτικής Προστασίας στον προϋπολογισμό των δήμων και συμμετοχή των Συνδέσμων στα χρηματοδοτικά προγράμματα.

4. Οργάνωση πρόληψης τοπικής αυτοδιοίκησης με αποφασιστική αρμοδιότητα.

5. Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων στους 332 δήμους της χώρας.

6. Ίδρυση Δασικής Αστυνομίας για επόπτευση δασών.

7. Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας από την πρώτη κυψέλη και έλεγχος της βόσκησης.

8. Εθνικό Μητρώο ώριμων δασικών μελετών.

9. Νέοι μέθοδοι αποκατάστασης δασών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Καλών Πρακτικών.

10. Δημιουργία Συνδέσμων δήμων σε όλους τους ορεινούς όγκους.

   Ως προς τον τομέα του εθελοντισμού, ο κ. Κωνσταντάτος υπενθύμισε ότι επί θητείας του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Εσωτερικών, η χρηματοδότηση εντάχθηκε πριν από 1,5 χρόνο στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τώρα, επί θητείας του κ. Πέτσα συνεχίζει να προωθείται, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό για την «ψυχή της τοπικής αυτοδιοίκησης», όπως χαρακτήρισε τους εθελοντές, ενώ αναφέρθηκε και σε απαρχαιωμένους νόμους που πρέπει να εκσυγχρονιστούν, ώστε να μην προκύπτουν άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα στη συνεργασία με τα δασαρχεία.

   Στην τοποθετήσεις τους οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση και τις δράσεις του ΣΠΑΥ, τη στήριξή τους στην προώθηση αυτών των δέκα σημείων και αναφέρθηκαν στα επιμέρους ζητήματα.

   Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς τόνισε πως «ο Υμηττός αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του δήμου μας», αναφέρθηκε στις καταπατήσεις που γίνονται, λέγοντας πως «καμία κυβέρνηση από το 1974 και μετά δεν έχει αγγίξει καταπατητές και βίλες» και επισήμανε ότι «οι δενδροφυτεύσεις μετά από πυρκαγιά πρέπει να γίνονται αφού περάσουν δύο χρόνια, γιατί πρέπει πρώτα να δουν πώς αντιδρά η φύση».

   Ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι ότι αυτό που βιώσαμε το καλοκαίρι με τις φωτιές άφησε πληγή και ακόμη ψαχνόμαστε για το τι έφταιξε και πώς να οργανωθούμε. Συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα της πολυαρμοδιότητας. Γνωρίζουμε τι έφταιξε για να μην ξανασυμβεί αυτή η λαίλαπα;».

   Ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης: «Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η πρωτοβουλία του forum. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τη ζήσαμε με τη 'Μήδεια' και με τις φωτιές. Ο ΣΠΑΥ αφουγκράζεται τα προβλήματα κι έχουμε χρέος να κάνουμε τα πάντα για την προστασία των δασών. Πού βρίσκεται το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό; Πότε θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για το δασαρχείο του Υμηττού;». Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα της συντήρησης των καλωδίων της ΔΕΗ και στις αντιπυρικές ζώνες, ενώ ζήτησε να έχει ο ΣΠΑΥ τα πορίσματα της πυροσβεστικής για τις φωτιές.

   Ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας είπε: «Οι αυτοδιοικητικοί, νέοι και παλιοί, είμαστε έτοιμοι για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Να συγχαρούμε τον ΣΠΑΥ, που αυτό το καλοκαίρι αποφύγαμε τα δύσκολα. Πρέπει να σώσουμε τα δάση από την κλιματική αλλαγή. Ο Υμηττός πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο». Και πρόσθεσε: «Η επισκεψιμότητα του Υμηττού έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Εμείς στου Ζωγράφου έχουμε το μεγαλύτερο μέτωπο στον Υμηττό, αλλά δεν έχουμε άμεση πρόσβαση».

   Ο δήμαρχος Ηλιούπολης και αντιπρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιώργος Χατζηδάκης επισήμανε: «Ο ΣΠΑΥ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υποκαθιστά το κεντρικό κράτος. Είναι μικρά τα ποσά που παίρνουμε ως δήμοι για την Πολιτική Προστασία. 'Αρα πρόληψη δεν μπορεί να γίνει όπως πρέπει, αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια. Θέλουμε να προσφέρουμε περισσότερα στους εθελοντές μας και δεν έχουμε». Τόνισε ακόμη πως η καθυστέρηση είναι μεγάλη στον τομέα της αποκατάστασης των ζημιών και πως χρειάζεται ενίσχυση του δασαρχείου.

   Ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης αναφέρθηκε κυρίως στο ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό για την προστασία του Υμηττού από οικιστικές παρεμβάσεις είναι του 1978. Το διάταγμα είναι με αδυναμίες και δημιουργούνται προβλήματα. Έχουμε καταθέσει προτάσεις για τα προβλήματα γύρω από τον Υμηττό».

   Ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης χαρακτήρισε «Σύνδεσμο πρότυπο» τον ΣΠΑΥ, έθιξε το θέμα των πυλώνων υψηλής τάσης και των καλωδίων της ΔΕΗ που πρέπει να υπογειοποιηθούν και πρόσθεσε: «Η δυτική πλευρά του Υμηττού και η ανατολική πλευρά πρέπει να γίνουν μία, πρέπει δηλαδή να υπάρξει διασύνδεση».

   Ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος μίλησε για τις ελλείψεις: «Καλούμαστε να υλοποιήσουμε πολλά ζητούμενα χωρίς προσωπικό. Έχουμε δύο-τρία άτομα ως δήμος και άλλοι έχουν λιγότερους. Καταλήγουμε να ποντάρουμε στο φιλότιμο των ανθρώπων αυτών. Εκτός λοιπόν από οικονομικούς πόρους, χρειαζόμαστε και ανθρώπινους πόρους». Έθιξε ακόμη το θέμα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή και πρόσθεσε: «Ο Υμηττός πρέπει να είναι ανοιχτός για τον πολίτη, να αυξηθεί η επισκεψιμότητα με φιλικούς για το περιβάλλον τρόπους».

   Ο δήμαρχος Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της πόλης του, που ενώνει το αστικό τοπίο απευθείας με το βουνό και επισήμανε: «Οι δήμοι έχουν την αμεσότητα για τη λύση των προβλημάτων, όπως είναι η φωτιά, αλλά δεν έχουν τα χρήματα και το προσωπικό. Πρέπει να δούμε τις παθογένειες. Το βουνό προστατεύεται νομοθετικά και το κράτος να φροντίσει να νομοθετήσει για το βουνό».

   Καλεσμένοι από τον ΣΠΑΥ στο forum ήταν και τρεις δήμαρχοι από τις πληγείσες περιοχές των πυρκαγιών του Αυγούστου, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην αλληλεγγύη που έδειξαν οι δήμοι της Αττικής με τη βοήθεια που έστειλαν και ευχαρίστησαν γι' αυτό.

   Ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας 'Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο ΣΠΑΥ είναι πρότυπο Συνδέσμου και όσα παρουσιάστηκαν σήμερα είναι εντυπωσιακά. Ωστόσο, τι οδήγησε στην ανάγκη ίδρυσης του ΣΠΑΥ; Η διαχρονική ανεπάρκεια του κράτους να διαχειριστεί το δάσος, να έχει σωστή πρόληψη, σωστή διαχείριση της κρίσης και σωστή αποκατάσταση. Κινδύνεψε η ζωή μας για να σώσουμε συμπολίτες μας, χωρίς να έχουμε ανάλογη συμπαράσταση από το κράτος. Στη Βόρεια Εύβοια όλοι οι άνθρωποι ζουν από το δάσος. Μετά τα πρώτα ανακουφιστικά μέτρα, τώρα είμαστε σε χαμηλό επίπεδο και αν οι εξαγγελίες δεν γίνουν σύντομα πράξη, θ' αρχίσει η ερημοποίηση. Να υπάρξει σωστή οργάνωση για να μην το ξαναζήσουμε αυτό».

   Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργόπουλος, είπε: «Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε την περιοχή μας και εγκαινίασε μια ψηφιακή εφαρμογή, με την οποία μπορεί κάποιος να δει την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν και όπως είναι σήμερα. Η εφαρμογή ονομάστηκε 'Κοινός Τόπος', γιατί η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί έναν κοινό τόπο για όλο τον κόσμο. Δεν είναι δικός μας αυτός ο τόπος, είναι παγκόσμιος. Αυτός ο τόπος λοιπόν, κάηκε δύο φορές μέσα σε 14 χρόνια. Τόση ήταν η προσοχή που δείξαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τότε κάηκε και ο αρχαιολογικός χώρος, ευτυχώς τώρα δεν κάηκε. Όμως από το 2007 έως τη φωτιά στο Μάτι και από το Μάτι έως σήμερα, πέρασαν κυβερνήσεις, υπουργοί, γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, αρχηγοί πυροσβεστικής, δασάρχες και κανείς δεν έσκυψε πάνω στη φωτιά του 2007, να δει τι έγινε, το δεν έγινε, τι πρέπει να γίνει».

   Τέλος, ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης ανέφερε: «Ο δήμος μας δοκιμάστηκε σκληρά, βρεθήκαμε πολλές φορές σε απόγνωση. Το κόστος μεγάλο και οι απώλειες σημαντικές. Αυτός ο 'Δεκάλογος' που παρουσιάστηκε σήμερα, είναι πολύ σημαντικός. Θα σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα του συντονισμού, γιατί ήταν τραγικό αυτό που ζήσαμε με τον συντονισμό και χρειάζεται οπωσδήποτε να βελτιωθεί. Και θεωρώ επίσης σημαντικό να ιδρυθεί μια δασικής αστυνομία».  
 Παρόντες στο forum, ήταν ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού), ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, οι δήμαρχοι των 11 δήμων που συνθέτουν τον ΣΠΑΥ (Αγίας Παρασκευής, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Γλυφάδας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παιανίας, Κρωπίας), ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήμαρχοι άλλων περιοχών, αλλά και των δήμων που επλήγησαν από πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι φορέων, της πυροσβεστικής, του δασαρχείου κ.α.

  

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις