Ερευνά του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καλλιέργεια ελιάς στην Χαλκιδική.
Η έρευνα κατέγραψε τις αλλαγές στη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τα επίπεδα βροχόπτωσης της περιοχής και εξέτασε τις επιπτώσεις τους στα ελαιόδεντρα.
Σύμφωνα με τη Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, καθηγήτρια Κλιματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που ηγήθηκε της έρευνας, η Χαλκιδική γίνεται όλο και πιο ξηρή, διαταράσσοντας το υπάρχον πρότυπο καλλιέργειας της ελιάς στη χερσόνησο.
«Η μελέτη μας εξέτασε τις συνέπειες του κλιματική αλλαγή για την ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής», είπε η Αναγνωστοπούλου Olive Oil Times και πρόσθεσε «Βρήκαμε ότι η μέση θερμοκρασία στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά περίπου 1.5 ºC από τη δεκαετία του 1980, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα αυξηθούν κατά 2.5 ºC έως 3.0 ºC, ενώ ηπιότερη αύξηση 1.5 ºC αναμένεται τη χειμερινή ώρα τις επόμενες δεκαετίες».
Παράλληλα, μίλησε για τον ζεστό χειμώνα που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη καρποφορία των ελαιόδεντρων.
«Τα ελαιόδεντρα απαιτούν ειδικές συνθήκες ψύξης κατά τη διάρκεια του χειμώνα», είπε και ανέφερε «Στα ζεστά χρόνια, η απουσία κατάλληλου κρύου καιρού του χειμώνα οδηγεί σε μειωμένη ανθοφορία την άνοιξη και κατά συνέπεια σε μειωμένη απόδοση κατά τη συγκομιδή».
Η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι οι βροχοπτώσεις στη Χαλκιδική έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
Η χρήση έξυπνων συστημάτων άρδευσης και η μετάβαση σε ποικιλίες ελιάς που είναι πιο ανθεκτικά σε ζεστές και ξηρές καιρικές συνθήκες μπορεί να λύσουν εν μέρει το πρόβλημα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις