Επιτέλους, μια ιστορική συνθήκη για την προστασία των ωκεανών έγινε πραγματικότητα! Μετά από δεκαετίες προσπαθειών της Greenpeace και άλλων οργανώσεων, το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ, οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν και υπέγραψαν την Παγκόσμια Συνθήκη για την προστασία των ωκεανών, η οποία θα προστατεύει τουλάχιστον το 30% των ωκεανών και θα εξασφαλίζει το απαραίτητο δίκτυο των καταφυγίων για τη θαλάσσια ζωή.
Η Συνθήκη αυτή είναι μία μοναδική νίκη για τους ωκεανούς και ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία προστατευόμενων περιοχών παγκοσμίως. Το κείμενο της Συνθήκης πλέον θα περάσει από τεχνική επεξεργασία και μετάφραση, και θα υιοθετηθεί επίσημα σε επόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης στο κείμενο, ενώ οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η Συνθήκη θα εφαρμοστεί με δίκαιο και ισόνομο τρόπο ώστε να είναι πραγματικά φιλόδοξη.
Η Laura Meller, υπεύθυνη εκστρατείας για τους ωκεανούς στο σκανδιναβικό γραφείο της Greenpeace, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη:
"Αυτή είναι μια ιστορική μέρα για τις θάλασσές μας και μια απόδειξη ότι σε έναν διχασμένο κόσμο, η προστασία της φύσης και των ανθρώπων μπαίνει πάνω από τα γεωπολιτικά παιχνίδια. Συγχαίρουμε τις χώρες που έκαναν συμβιβασμούς, έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και παρέδωσαν μία Συνθήκη που θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους ωκεανούς, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στην κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουμε το μέλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές αλλαγές. Οι χώρες οφείλουν να υιοθετήσουν επίσημα τη Συνθήκη και να την επικυρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή της και να αποκτήσουμε τα πλήρως προστατευμένα θαλάσσια καταφύγια που χρειάζεται ο πλανήτης μας. Ο χρόνος περνάει, έχουμε μόλις μισή δεκαετία και πρέπει να είμαστε γρήγοροι."
Η Συμμαχία Υψηλής Φιλοδοξίας (ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο) και η Κίνα, ήταν βασικοί παίκτες στην επιτυχία της συμφωνίας. Έδειξαν θέληση να συμβιβαστούν και να χτίσουν συμμαχίες, κι όχι να σπείρουν τη διχόνοια. Τα μικρά νησιωτικά κράτη έδειξαν τις ηγετικές τους ικανότητες στις διαπραγματεύσεις και η G77 φρόντισε να διασφαλίσει πως η Συνθήκη θα καταφέρει να εφαρμοστεί με δικαιοσύνη και ισονομία.
Παρόλο που υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα να επιλυθούν στο τελικό κείμενο, είναι μια Συνθήκη που αποτελεί καλή βάση για την προστασία τουλάχιστον του 30% των ωκεανών μας. Ο στόχος του 30x30 (δηλαδή η προστασία του 30% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030), που συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα COP15, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ιστορική αυτή Συνθήκη. Είναι πλέον επείγον οι κυβερνήσεις να επικυρώσουν τη Συνθήκη και να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία μεγάλων θαλάσσιων καταφυγίων υπό πλήρη προστασία, που θα καλύπτουν το 30% των ωκεανών μας ως το 2030. Η σκληρή δουλειά τώρα ξεκινά. Πρέπει να χτίσουμε επάνω σε αυτή τη στιγμή ώστε να εμποδίσουμε απειλές όπως οι εξορύξεις βαθέων υδάτων, βάζοντας ταυτόχρονα σε εφαρμογή την ουσιαστική προστασία.
Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο υπέγραψαν απαιτώντας μια ισχυρή Συνθήκη για τους Ωκεανούς. Αυτή η νίκη είναι δική τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις