Το «πράσινο φως» άναψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε έναν κανονισμό που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αποψίλωσης και υποβάθμισης των δασών που σχετίζεται με προϊόντα που διατίθενται ή εξάγονται από την αγορά της ΕΕ.
Η ΕΕ είναι μεγάλος καταναλωτής και έμπορος εμπορευμάτων και προϊόντων που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποψίλωση των δασών. Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η κατανάλωση και το εμπόριο αυτών των εμπορευμάτων και προϊόντων από την ΕΕ δεν συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών και στην περαιτέρω υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων.
Ο κανονισμός ορίζει υποχρεωτικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας για όλους τους φορείς εκμετάλλευσης και τους εμπόρους που διαθέτουν, διαθέτουν ή εξάγουν τα ακόλουθα προϊόντα από την αγορά της ΕΕ: φοινικέλαιο, βοοειδή, ξύλο, καφές, κακάο, καουτσούκ και σόγια.
Οι κανόνες ισχύουν επίσης για ορισμένα παράγωγα προϊόντα, όπως η σοκολάτα, τα έπιπλα, το τυπωμένο χαρτί και επιλεγμένα παράγωγα με βάση το φοινικέλαιο (χρησιμοποιούνται για παράδειγμα ως συστατικά σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας). Οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να εντοπίζουν τα εμπορεύματα που πωλούν στο οικόπεδο όπου παρήχθησαν.
Ταυτόχρονα, οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην αποφυγή επικαλύψεων υποχρεώσεων και στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους φορείς εκμετάλλευσης και τις αρχές.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για τους μικρούς φορείς εκμετάλλευσης να βασίζονται σε μεγαλύτερους φορείς για την προετοιμασία των δηλώσεων δέουσας επιμέλειας.
Έλεγχοι προϊόντων
Ο κανονισμός δημιουργεί ένα σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης , το οποίο εκχωρεί ένα επίπεδο κινδύνου που σχετίζεται με την αποψίλωση και την υποβάθμιση των δασών (χαμηλό, τυπικό ή υψηλό) σε χώρες εντός και εκτός της ΕΕ.
Η κατηγορία κινδύνου θα καθορίσει το επίπεδο των ειδικών υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης και των αρχών των κρατών μελών να διενεργούν επιθεωρήσεις και ελέγχους. Αυτό θα διευκολύνει την ενισχυμένη παρακολούθηση για τις χώρες υψηλού κινδύνου και την απλοποιημένη δέουσα επιμέλεια για τις χώρες χαμηλού κινδύνου.
Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να διενεργούν ελέγχους στο 9% των φορέων εκμετάλλευσης και των εμπόρων που εμπορεύονται προϊόντα από χώρες υψηλού κινδύνου, 3% από χώρες τυπικού κινδύνου και 1% από χώρες χαμηλού κινδύνου, προκειμένου να επαληθεύσουν ότι εκπληρώνουν αποτελεσματικά τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί κάτω στον κανονισμό.
Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές θα διενεργούν ελέγχους στο 9% των σχετικών εμπορευμάτων και προϊόντων που διατίθενται, διατίθενται ή εξάγονται από την αγορά τους από χώρες υψηλού κινδύνου. Η ΕΕ θα ενισχύσει τη συνεργασία με τις χώρες εταίρους, ιδίως με εκείνες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου.
Θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Οι νέοι κανόνες λαμβάνουν επίσης υπόψη την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αποψίλωση των δασών και προστέθηκε αναφορά στην αρχή της ελεύθερης προηγούμενης και ενημερωμένης συναίνεσης των αυτόχθονων πληθυσμών.
Αποτρεπτικές κυρώσεις
Ο κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις για τις κυρώσεις, τις οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι είναι αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές.
Τα πρόστιμα ανάλογα με την περιβαλλοντική ζημία και την αξία των σχετικών εμπορευμάτων ή προϊόντων θα πρέπει να ορίζονται στο επίπεδο τουλάχιστον του 4% του ετήσιου κύκλου εργασιών των φορέων εκμετάλλευσης στην ΕΕ και να περιλαμβάνουν προσωρινό αποκλεισμό από τις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων και από την πρόσβαση στο κοινό χρηματοδότηση.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις