Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2022 κάηκαν σχεδόν 9.000.000 στρέμματα γης στην ΕΕ. Αυτή η έκταση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2000, μετά το 2017, όταν κάηκαν 13.000.000 στρέμματα.
Οι πυρκαγιές έπληξαν κυρίως την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, όπου κατέστρεψαν δάση, καλλιέργειες και υποδομές. Έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικές περιβαλλοντικές ζημίες, καθώς έχουν καταστρέψει βιότοπο και έχουν απειλήσει τη βιοποικιλότητα.
Οι περισσότερες πυρκαγιές (96%) προκαλούνται από ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως εμπρησμούς, ατυχήματα ή αθέλητες πυρκαγιές. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι ξηρασίες γίνονται εντονότερες.
Η έκθεση προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, καθώς οι κίνδυνοι πυρκαγιάς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Μέτρα αντιμετώπισης
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, όπως:
- Ενίσχυση των επιχειρήσεων πυρόσβεσης και της ετοιμότητας των υπηρεσιών αντιμετώπισης των πυρκαγιών
- Προληπτικά μέτρα, όπως η αποψίλωση των δασών και η βελτίωση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης
- Δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης των δασών για τη βελτίωση της κατανόησης του κινδύνου πυρκαγιάς
Χάρη σε αυτά τα μέτρα, ο αριθμός των θυμάτων από τις δασικές πυρκαγιές στην ΕΕ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κινδύνων που θέτουν οι δασικές πυρκαγιές.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις