Ένα δελφίνι με παραμορφωμένα πτερύγια που μοιάζουν με αντίχειρες εντοπίστηκε στον Κορινθιακό κόλπο.
Την εμφάνιση του στον Κορινθιακό κόλπο έκανε ένα σπάνιο είδος δελφινιού. Πρόκειται για δελφίνι που οι απολήξεις του προσομοιάζουν σε αντίχειρα. Ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής ενημέρωσε μέσω του livescience για τον νέο φαινότυπο δελφινιού που ανακαλύφθηκε: «Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτή την εκπληκτική μορφολογία του πτερυγίου σε 30 χρόνια ερευνών στην ανοιχτή θάλασσα αλλά και σε δελφίνια που συχνάζουν στις ακτές της Ελλάδας».
Περίπου 1.300 ζωνοδέλφινα ζουν στον Κορινθιακό κόλπο, αποκομμένα από τον υπόλοιπο πληθυσμό της Μεσογείου. Το ασυνήθιστο πτερύγιο «δεν μοιάζει καθόλου με ασθένεια», είπε ο κ. Φραντζής. Αντίθετα, μπορεί να είναι «η έκφραση κάποιων σπάνιων και «ανώμαλων» γονιδίων» που εμφανίστηκαν λόγω των συνεχών γενετικών προσμίξεων.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», οι πληθυσμοί των δελφινιών του Κορινθιακού είναι παγκοσμίως μοναδικοί.
Το σπάνιο δελφίνι
Όπως αναφέρει και το korinthia.net, και τα τέσσερα πλέον κοινά είδη δελφινιών της Μεσογείου ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο: το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο. Το ζωνοδέλφινο είναι και το κυρίαρχο, ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό.
Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι, σε μία μορφή συμβίωσης που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, αυτή η κοινωνία θα ήταν το ανάλογο του να συνδημούν άνθρωποι μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.