Μάχη για τη σωτηρία των μουριών: Ο Δήμος Αθηναίων σε δράση

Η διάσωση των μουριών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς τα δέντρα αυτά παρέχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη.

Οι μουριές της Αθήνας, αγαπημένα δέντρα που κοσμούν τους δρόμους και τα πάρκα της πόλης μας, αντιμετωπίζουν μια σοβαρή απειλή. Ένα επιβλαβές έντομο, ο Xylotrechus chinensis, που εισήχθη στην Ελλάδα από την Κίνα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές τα τελευταία χρόνια, αφανίζοντας χιλιάδες δέντρα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα, ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Από τις αρχές Ιουλίου, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για την προστασία των μουριών, με την εφαρμογή ειδικών εγχύσεων φυτοπροστατευτικού σκευάσματος στους κορμούς τους. Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη υποβληθεί σε επεξεργασία 5.100 δέντρα, με στόχο να φτάσουν τις 8.000 έως το τέλος Αυγούστου.

Η διάσωση των μουριών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς τα δέντρα αυτά παρέχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη. Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, μειώνουν τη θερμοκρασία του αστικού περιβάλλοντος, προσφέρουν σκιά και καταφύγιο σε πουλιά και άλλα ζώα, ενώ συμβάλλουν στην αισθητική της πόλης.