«Οι επιπόλαιοι χειρισμοί της πολύκροτης υπόθεσης του “πακέτου Χατζηγάκη” αποδείχθηκαν, τελικά, καταστροφικοί για τα συμφέροντα της χώρας» τονίζει σε δήλωσή του ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς από την «Ελευθερία» Λαρίσης να σχολιάσει την καταδικαστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ανακτηθούν από τους αγρότες 387,4 εκατομμύρια ευρώ, καθώς τα χρήματα αυτά κρίθηκαν ως αγροτικές ενισχύσεις ασύμβατες με την εσωτερική αγορά της ΕΕ.
Στη δήλωσή του ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογραμμίζει τα εξής:
«Η δυσμενής εξέλιξη με την καταδικαστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. -που διέψευσε την αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία που δημιούργησε, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, η θετική έκβαση των ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-, και η οποία αξιώνει την άμεση ανάκτηση των χρημάτων που δόθηκαν στους αγρότες με το «πακέτο Χατζηγάκη», πρέπει να μας προβληματίσει.
Οι επιπόλαιοι χειρισμοί της πολύκροτης αυτής υπόθεσης αποδείχθηκαν, τελικά, καταστροφικοί για τα συμφέροντα της χώρας. Δυστυχώς, όπως έχω ξαναπεί, στην Ελλάδα συνηθίζουμε να μιλούμε πολύ και, πολλές φορές, για πράγματα που δεν γνωρίζουμε σε βάθος. Όταν από «υπεύθυνα» χείλη οι αποζημιώσεις χαρακτηρίζονται ενισχύσεις, τότε δεν πρέπει να απορούμε για τη δυσάρεστη έκβαση του λεγομένου «πακέτου Χατζηγάκη».
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έγιναν αντικείμενο κομματικής διαπάλης, με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση τη μια να τις καταγγέλλει ως κρατικές ενισχύσεις και την άλλη να ζητάει το διπλασιασμό του πακέτου από τα 500 εκατομμύρια ευρώ στο 1 δις -λησμονώντας ότι η χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. και οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής- η απόφαση του Γενικού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν πρέπει να αιφνιδιάζει κανέναν.
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση των αγροτών, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2008 και 2009, είμαι βέβαιος ότι η ελληνική πλευρά θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει, προχωρώντας άμεσα σε αίτηση αναίρεσης και αναστολή εκτέλεσης της απόφασης στο Δικαστήριο της Ε.Ε.».