Μ.Χαρακόπουλος:"Θα αγωνίζομαι για τα δίκαια των κτηνοτρόφων"

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη «Μεγάλη Παναγιά» στη Σαμαρίνα των Γρεβενών, επίκεντρο των μετακινούμενων κτηνοτρόφων.

Μετά τη θεία λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, και τον παραδοσιακό χορό «τσιάτσιο» στον αύλιο χώρο της εκκλησίας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια για την ελληνική κτηνοτροφία, τη «χαμένη μάχη του γάλακτος» και την ανάγκη να καταβληθεί όπως πέρυσι ολόκληρη η εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους.

Στη δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής:
«Εδώ στα ψηλά βουνά, στη Σαμαρίνα και στα βλαχοχώρια της Πίνδου, ζει και αναπνέει ακόμη και σήμερα μια άλλη Ελλάδα, με βαθιές ρίζες στην παράδοση, με στενή σχέση με το φυσικό περιβάλλον, με ανθρώπινες αξίες και απαράμιλλη εργατικότητα. Είναι εδώ που ξεκαλοκαιριάζουν με τα κοπάδια τους, ανεβαίνοντας από τα χειμαδιά, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, απόγονοι μιας μακράς και ισχυρής οικονομικής και πολιτισμικής παρουσίας, που συνεχίζουν επάξια και σήμερα.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι πόρτες του Υπουργείου ήταν ανοιχτές στους κτηνοτρόφους, για κάθε πρόβλημα που ανέκυπτε και σε πολλά από αυτά δώσαμε από κοινού λύσεις. Αναφέρω ενδεικτικά:
1.    Tην οριστική νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών και σταυλικών εγκαταστάσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, χωρίς το οποιοδήποτε πρόστιμο.
2.    Την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς, πλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται περιβαλλοντική άδεια, γεγονός που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων και μείωση της γραφειοκρατίας.
3.    Την αύξηση κατά 25% των πόρων για την κτηνοτροφία στη νέα ΚΑΠ.
4.    Την αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης, που είχε περικόψει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Θέλω να πιστεύω  ότι και φέτος τελικά θα καταστεί δυνατό να λάβουν οι κτηνοτρόφοι, όπως και τα δυο προηγούμενα χρόνια, ολόκληρο το ποσό.
Βεβαίως, χάσαμε και μάχες, όπως η «μάχη του γάλακτος». Η ζωή όμως, είναι εκείνη που δείχνει ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο.  
Θέλω, λοιπόν, να διαβεβαιώσω τους κτηνοτρόφους ότι θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δίκαιά τους, όπως έκανα μέχρι τώρα. Και αυτό γιατί πιστεύω στο σημαίνοντα ρόλο που μπορεί να παίξει η κτηνοτροφία στην ανασυγκρότηση του νέου παραγωγικού μοντέλου, που χρειαζόμαστε, και το οποίο με εξωστρέφεια και ποιότητα θα προσελκύσει χιλιάδες νέους, αναζωογονώντας έτσι την ελληνική ύπαιθρο».

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, Κώστας Γκιουλέκας και Μαρία Αντωνίου, οι Περιφερειάρχες, Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής και Ηπείρου κ. Αλέκος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης και πολλοί βλάχοι και επισκέπτες της ορεινής κωμόπολης.
 
 


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις