«Με την Κοινή Αγροτική Πολιτική που μπαίνει σε εφαρμογή από 1.1.2015 επιβάλλεται να κάνουμε μια νέα αρχή. Είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεπεραστούν συγκεκριμένα προβλήματα που χρονίζουν. Έτσι θα δώσουμε στην αγροτιά την απαραίτητη δύναμη για να σηκώσει μεγάλο βάρος για την ανασυγκρότηση της χώρας».
Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος στην ομιλία του στην Κοζάνη σε ημερίδα με θέμα τη νέα ΚΑΠ, κατά την οποία ενημέρωσε για 10 συν 1 προτεραιότητες που «τρέχει» το Υπουργείο αυτή την περίοδο.
Οι προτεραιότητες στις οποίες έγινε αναφορά είναι οι εξής:
1.Πληρωμές
-Η άμεση ενίσχυση θα πληρωθεί κανονικά σε δύο δόσεις (Οκτώβρη – Δεκέμβρη).
-Γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα και να πληρωθούν σταδιακά και εντός του έτους πληρωμές που καθυστερούν (ολοκληρωμένη, βιολογικά κτλ).
-Ειδικά για την εξισωτική στόχος του Υπουργείου είναι να πληρωθεί μέσα στο Δεκέμβρη και η εξισωτική του 2014. Συνολικά δηλαδή να δοθούν εφέτος όλες οι προβλεπόμενες πιστώσεις για τα έτη 2013 και 2014, σαφώς περισσότερα δηλαδή από 200 εκατ. Ευρώ.
2. ΟΣΔΕ
Γίνεται ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) να ανοίξει τέλη Γενάρη με αρχές Φλεβάρη και όχι με τις γνωστές καθυστερήσεις, που όλοι ξέρουμε.
Τι σημαίνει αυτό; Πως θα αποκτήσουμε το απαραίτητο υπόβαθρο για να κάνουμε τις πληρωμές στην ώρα τους.
-Η εξισωτική να δίνεται κανονικά στη χρονιά της, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πιο γρήγορα και οι υπόλοιπες πληρωμές να μην καθυστερούν.
Αυτό είναι το κλειδί για να προγραμματίζει ο αγρότης την παραγωγή του.
Παράλληλα τρέχει η σύνδεση του ΟΣΔΕ με το TAXISNET όπου ήδη έχει συνδεθεί ο ΕΛΓΑ.
Αυτό δίνει τις δυνατότητες διασταύρωσης στοιχείων για τη διαφάνεια αλλά και σοβαρά εργαλεία για πολιτικές γης και δίκαιης φορολόγησης.
Μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες που παράγουν.
3. Νέοι Αγρότες
Εκατοντάδες εκατομμύρια θα πάνε να στηρίξουν το στόχο που λέγεται ηλικιακή ανανέωση. Γι’ αυτό είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι έπιασε τόπο η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε έτσι ώστε όλοι όσοι δεν απορρίφθηκαν και είναι ως επιλαχόντες στους πίνακες, να μπουν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα 3.224 επιλαχόντες και να διασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 54,4 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε οι εντασσόμενοι να ανέλθουν στους 11.116 δικαιούχους με 194,39 εκατ. ευρώ συνολικό ποσό ενίσχυσης.
Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να επιλυθεί ένα μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα που είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού.
Το μεγάλο μας στοίχημα είναι η ηλικιακή ανανέωση και δεν το διαπραγματευόμαστε.
4. Κόστος Παραγωγής
Απαιτείται η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού προγράμματος που θα απαντά σε 3 κεντρικά θέματα που επηρεάζουν το κόστος και τελικά το εισόδημα του αγρότη.
Ρευστότητα, ενέργεια, φορολογία.
Ήδη έγιναν δύο πρώτα βήματα.
Οι ΤΟΕΒ όλης της χώρας μπορούν να αναπτύξουν φωτοβολταϊκά κατ’ εξαίρεση όλων των διατάξεων (ψηφίσθηκε ήδη) και προωθείται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο συντελεστής φορολογίας των αγροτών ανεξαρτήτως τεκμαρτού παραμένει στο 13%.
5. Ξεκαθαρίζουμε το τοπίο με τις Περιφέρειες
Κάνουμε ένα γενναίο βήμα αποκέντρωσης. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές, για την οποία έγινε μάχη με γραφειοκρατικές και συντηρητικές – παλαιές αντιλήψεις.
Οι περιφέρειες όλης της χώρας θα έχουν στη νέα ΚΑΠ τη διαχείριση του 30% του συνολικού πακέτου αλλά και ένα πολύ καθαρό πεδίο αρμοδιοτήτων, το οποίο κουβεντιάσαμε ήδη με πολλούς περιφερειάρχες και υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων.
Γι΄ αυτό προτείναμε να περάσουν εξολοκλήρου στις Περιφέρειες:
1) Τα αρδευτικά από ένα ύψος προϋπολογισμού και κάτω, μικρής και μεσαίας κλίμακας.
2) Τα προγράμματα νέων αγροτών.
3) Τα Σχέδια βελτίωσης ζωικής και φυτικής παραγωγής.
4) Τα προγράμματα Leader, ΟΠΑΑΧ.
5) Τα έργα αγροτικής οδοποιίας και αγροτικού εξηλεκτρισμού όπως και άλλες τέτοιας κλίμακας επενδυτικές δραστηριότητες.
Να σταματήσει το σχέδιο βελτίωσης για μια κτηνοτροφική εγκατάσταση, να ταλαιπωρείται τρεισήμισι χρόνια στην Αθήνα και να φτάνουμε στο σημείο ακόμα και να καταστρέφονται άνθρωποι.
Να σταματήσουν να περνάνε οι αιτήσεις των νέων αγροτών από τρία φίλτρα, όπου το κράτος ελέγχει δύο φορές τον εαυτό του. Να τελειώνουμε με αυτό το χάλι.
Κάνουμε πολύ καθαρό το πεδίο στην αποκέντρωση των πόρων. Να ξέρει ο παραγωγός ποιος κάνει τι. Στο Υπουργείο θα μείνουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, τα μεγάλα αρδευτικά έργα, η μεταποίηση, η εξωστρέφεια, οι κεντρικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα αγροτών και κτηνοτρόφων για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και των συνεταιρισμών, η έρευνα κ.ο.κ.
Αυτά είναι που πρέπει να μείνουν σε κεντρικό επίπεδο και στα υπόλοιπα να ακολουθήσουμε τη λογική, πιο κοντά οι αποφάσεις, πιο στοχευμένες οι παρεμβάσεις.
6. Σύστημα Παροχής Συμβουλών
Η διαρκής ενημέρωση των αγροτών είναι λυδία λίθος για μια νέα πραγματικότητα στην αγροτική μας παραγωγή.
Στο σύστημα της παροχής συμβουλών, εκτός των συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών εκφράσεων, ρόλο επιφυλάσσουμε για τους δήμους όλης της χώρας.
Με αυτό τον τρόπο κινητοποιούμε και περισσότερες δυνάμεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
7. Ενίσχυση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας
Προχωράμε άμεσα στην κάλυψη σοβαρών κενών που υπάρχουν σε κτηνιάτρους και ολοκληρώσαμε τη διαβούλευση για τον κτηνίατρο εκτροφής.
Έτσι στηρίζουμε τον κτηνοτρόφο αλλά μπορούμε να βάλουμε σε εφαρμογή και το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ για να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενου κρέατος.
8. Εποχιακή Απασχόληση
Συνεργαζόμαστε με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία για αυτό το καυτό θέμα έτσι ώστε να δώσουμε λύση. Ήδη προχθές έγινε η πρώτη συνάντηση.
9. Απλούστευση αδειοδοτήσεων
Είναι το άλλο μέτρο στο οποίο εργαζόμαστε νυχθημερόν στο Υπουργείο. Καταβάλλουμε συστηματική προσπάθεια συνεργαζόμενοι με συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων που θέτουν οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι φορείς τους. Μέσα στα πλαίσια αυτά, κάνουμε ό,τι είναι εφικτό ώστε να διευκολύνουμε την παραγωγική διαδικασία των γεωργών και των κτηνοτρόφων και να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης της δραστηριότητάς τους.
10. Νέα Συλλογικά Όργανα
Χάρη σε μια τροπολογία, καθαρίσαμε όλο το τοπίο του Ν. 4015 και άνοιξε ο δρόμος για να έχουμε, πλέον, καθαρούς και υγιείς συνεταιρισμούς. Έτσι θα αποκτήσουμε τα νέα συλλογικά όργανα των αγροτών, πάνω σε μια καθαρή και υγιή βάση, χωρίς να κουβαλάνε βάρη του παρελθόντος. Για να υπάρχουν σοβαροί, επίσημοι και έγκριτοι συνομιλητές στο Υπουργείο.
Δεν αντέχω να ακούω στο Υπουργείο ότι ομάδες παραγωγών στην Ιταλία έκαναν απευθείας διαπραγμάτευση και διαχειρίζονται απευθείας το 30% της ΚΑΠ. Εμείς γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε; Γιατί εδώ πέρα δεν έχουμε συγκροτημένες ομάδες παραγωγών. Αυτό το πνεύμα πρέπει να βάλουμε μπροστά. Γι’ αυτό θεωρώ ως μια απ΄ τις κορυφαίες αυτή την προσπάθειά μας.
Συν 1 κορυφαία προτεραιότητα να σταματήσουν οι Καταλογισμοί από την Ε.Ε.
Δεν αναφέρομαι στους δύο μεγάλους καταλογισμούς της Ε.Ε. (Πακέτο Χατζηγάκη – Ρύθμιση Χρεών Συνεταιρισμών) που είναι γνωστοί και για τους οποίους γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Αναφέρομαι σε όλους τους υπόλοιπους όπου γίνεται προσπάθεια να υπάρξει οδικός χάρτης για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία.
Στόχος όλων μας πρέπει είναι «κανένας καταλογισμός στη νέα ΚΑΠ».
Π.Κουκουλόπουλος: «Νέα αρχή με την ΚΑΠ από 1.1.2015»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πληρωμες: Πιστώνονται τα 440 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων
20 Δεκεμβρίου 2024, 17:53
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13