Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια κεντρικής ομιλίας την οποία πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental, στο πλαίσιο του 25ου ετήσιου συνεδρίου “Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”, το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελήτήριο δήλωσε: “ Η κυβέρνηση είναι στην πρώτη γραμμή για την εφαρμογή των μέτρων εξαθλίωσης και υπονόμευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της οικονομίας. Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που επιδεινώνουν το αρχικό πρόβλημα. Η προσπάθειά της, να εκλογικεύσει την αθλιότητα συνιστά από μόνη της ηθική και πολιτική αθλιότητα. Μόνο με αλλαγή πολιτικής η Ελλάδα θα ξαναβγεί στις αγορές. Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας, με στροφή στην ανάπτυξη, «κούρεμα» του χρέους και σημαντική ελάφρυνση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του. Οι αγορές δεν τιμολογούν τον κίνδυνο από την αλλαγή πολιτικής. Δηλαδή, δεν τιμολογούν την ανάπτυξη ως κίνδυνο. Τιμολογούν, όμως, ως κίνδυνο το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την αστάθεια της σημερινής κυβέρνησης διότι δεν μπορεί να βρει 180 βουλευτές που θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και την παντελή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου. Eπιδιώκουμε αυτές οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις να είναι προϊόν ευρύτατων συναινέσεων, με την εμπλοκή των ίδιων των ενδιαφερόμενων στην εφαρμογή τους. Αλλαγές όπως η θεσμική αναδιοργάνωση του κράτους και του πολιτικού συστήματος και χειραφέτησή τους από μηχανισμούς συμφερόντων. Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Δημιουργία ενός νέου φορολογικού συστήματος, απλού και δίκαιου, στη βάση ενός καθολικού περιουσιολογίου χωρίς εξαιρέσεις. Δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα και δίκτυο τραπεζών ειδικού σκοπού. Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής ασφάλισης σε νέες βάσεις. Αποκατάσταση εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικά αποτελεσματικών πολιτικών απασχόλησης”.
 
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι:  “Σήμερα, η ευρυζωνικότητα, τόσο σε επίπεδο προσφοράς (κάλυψης), όσο και σε επίπεδο ζήτησης (διείσδυσης) γίνεται όρος βιωσιμότητας σε κάθε εξωστρεφή υπηρεσία και παγκόσμια ατμομηχανή της ανάπτυξης. Θα ήθελα με έμφαση να υπογραμμίσω, πως η ευρυζωνικότητα, ιδιαίτερα στην χώρα μας, σήμερα, μειώνει τις ανισότητες. Δυο καθαροί στόχοι είναι: Πρώτον, έως το 2020, διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 30Mbps για όλους τους Έλληνες και δεύτερον έως το 2020, τουλάχιστον 50% των ελληνικών νοικοκυριών, να διαθέτουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητα άνω των 100Mbps . Είναι βαθιά μου πεποίθηση, πως οι υποδομές κυρίως οι ψηφιακές, επειδή είναι νέα οικονομία, γιατί είναι αυτονόητη εξέλιξη, γιατί έχουν τον κόσμο, τους νέους και την πρόοδο μαζί τους, μπορούν να δράσουν καταλυτικά στις αλλαγές”.
 
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός κατά την διάρκεια της ενότητας “Η Ελλάδα και ο Παγκόσμιος Ενεργειακός Χάρτης” επεσήμανε ότι: “Στη ΔΕΗ πιστεύουμε στην ανάγκη ελάφρυνσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από την υπερβάλλουσα φορολογία και τα λοιπά τέλη προς όφελος των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας”.
 
O Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής, ΚΕΠΕ, κ. Νικόλαος Φίλιππας υποστήριξε ότι: “Επί δεκαετίες η Χρηματική Οικονομία κυριαρχούσε της Πραγματικής Οικονομίας. Η Υπερμόχλευση του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού συστήματος δημιούργησε “Φούσκες”. Η Εποπτεία ήταν ανεπαρκής και δε λειτούργησε. Με αυτό τον τρόπο, προληπτικά περάσαμε στη φάση της ΑΠΟΜΟΧΛΕΥΣΗΣ”. Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι: “απαιτείται νέα δομή στην παγκόσμια αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος και διαχωρισμός των επενδυτικών δραστηριοτήτων των τραπεζών (investment banking) από τις αντίστοιχες παραδοσιακές”.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις