Ήταν λάθος ο αγροτικός ΕΝΦΙΑ


«Η ΝΔ πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να παραδεχθεί τα λάθη της προκειμένου να ξαναχτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αγροτικό κόσμο» τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του στη Συνδιάσκεψη του κόμματος για τα Αγροτικά στα Τρίκαλα. 
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: 
«Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στον κάμπο. Όπως ξέρετε, ήμουν εξ αυτών που στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ζήτησα τη σύγκληση Έκτακτου Συνεδρίου για την αποτίμηση λαθών και τη διορθωτική πορεία που χρειάζεται η παράταξη. Ωστόσο, θεωρώ θετική κάθε εσωκομματική διαδικασία, όπως η αποψινή συνδιάσκεψη, ακόμη και αν δεν καταλήγει σε δεσμευτικές αποφάσεις για όλους μας, διότι ακούγεται η φωνή της βάσης. Δύναμη αυτής της παράταξης ήταν και είναι η αυτοκριτική, η αναγνώριση λαθών, αστοχιών και παραλήψεων. Η δυνατότητα επανατοποθέτησης επί των πραγμάτων. Είναι δύναμη η ομολογία αδυναμιών και η θεραπεία τους. Δεν προσφέρουν υπηρεσίες όσοι κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Σε αδυναμίες, λοιπόν, και λάθη θα εστιάσω την προσοχή μου, καθώς στο έργο που επιτελέστηκε αναφέρθηκε η τομεάρχης Αγροτικού κ. Αραμπατζή. 

Η ΕΡΓΑΛΕΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Είναι δύναμη να αναγνωρίσει η ΝΔ ότι ήταν λάθος η εμμονή στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η διαφωνία μου με την οποία με ανάγκασε σε παραίτηση από την κυβέρνησή σας. Δυστυχώς, η εργαλειοθήκη αντιμετωπίστηκε ως θέσφατο, ως οι πλάκες του Μωυσέως. Η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αυξήθηκε κατά 2 μέρες, που φτάνουν και περισσεύουν για να έρθει φθηνό γάλα από τη Ρουμανία, αλλά η τιμή στο ράφι αντί να μειωθεί αυξήθηκε. Θυμίζω ότι όταν η τιμή παραγωγού στην Ελλάδα ήταν 43 λεπτά στη Ρουμανία ήταν μόλις 27 λεπτά. Η ζωή, λοιπόν, έδειξε ποιος είχε δίκιο και ποιος άδικο. 

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΝΦΙΑ 
Θεωρώ ότι ήταν λάθος ο αγροτικός ΕΝΦΙΑ, η επιβολή για πρώτη φορά, από συστάσεως ελληνικού κράτους, στρεμματικού φόρου. Ως φιλελεύθερος πιστεύω ότι πρέπει να φορολογείς το εισόδημα, όχι τα μέσα παραγωγής εισοδήματος. Και θυμίζω ότι χάρις στην αντίδρασή μας, των βουλευτών επαρχίας, στη μεταμεσονύκτια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, απετράπησαν τα χειρότερα με τις αρχικές εισηγήσεις διαφόρων άσχετων μανδαρίνων για φορολόγηση της τάξης των 20 ευρώ το στρέμμα. Ας ρωτήσουν στην Ελασσόνα έναν παραγωγό σιτηρών αν βγάζει 20 ευρώ κέρδος για να τον φορολογήσουν. Μετά τις αντιδράσεις μας υπήρξε κάποιος εξορθολογισμός, όπως, επίσης, απετράπη η παράλογη φορολόγηση αγροτικών κτισμάτων, μαντριών και κοτετσιών και με δική σας παρέμβαση. Στηρίξαμε την καθιέρωση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Μάλιστα, προσωπικά εκτέθηκα, καθώς δεν ίσχυσαν οι διαβεβαιώσεις σας -δια του τότε Γενικού Γραμματέα Εσόδων- για επιδότηση του λογιστικού κόστους για όσους θα μπουν στο νέο καθεστώς. Και ενώ προσπαθούσαμε να πείσουμε για τα θετικά των βιβλίων εσόδων-εξόδων, λίγες μέρες προ των εκλογών η νέα Γενική Γραμματέας Εσόδων μας ανακοίνωσε ότι δεν χρειάζεται να έχουν βιβλία όσοι έχουν τζίρο κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

ΤΟ… ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ
Όσον αφορά στην εξισωτική αποζημίωση είναι προς τιμήν σας η αναγνώριση του λάθους. Θυμίζω ότι η αποκατάσταση της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους ήταν από τις λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ στις εκλογές του ’12. Στα δύο επόμενα χρόνια που βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δέσμευση αυτή τηρήθηκε στο ακέραιο. Και όταν παραμονές των εκλογών υπήρξε ζήτημα με τις κακές πληρωμές των κτηνοτρόφων, μετά την ομιλία σας στη Λάρισα στις 3 Ιανουαρίου σε σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους ζητήσατε να μεταβούμε με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και το συνάδελφο κ. Κέλλα στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εξεύρεση λύσης. Όπως και πράξαμε. Δυστυχώς, όπως ειπώθηκε, τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στους κτηνοτρόφους. Στεναχωρήθηκα κ. Πρόεδρε γιατί τσαλακώθηκε η προσωπική σας αξιοπιστία. Η δική μας, ας πούμε, πάει στην ευχή, άλλωστε δεν ευθυνόμαστε. Όμως, είναι λυπηρό όταν εσείς, επί ημέρες σε όλες τις τηλεοράσεις, διαβεβαιώνετε ότι θα καταβληθεί η εξισωτική την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών, αυτό να μη γίνεται.

Η «ΜΕΣΟΒΕΖΙΚΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΑ
Χάρηκα ακόμη γιατί κάνατε ιδιαίτερη αναφορά στη φέτα. Θυμούμαι τη συμφωνία με τον Καναδά που αφορούσε και το ζήτημα των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Μια ωραία πρωία πληροφορήθηκα από τις εφημερίδες ότι υπάρχει ζήτημα με τη φέτα και αμέσως σας τηλεφώνησα στο τριψήφιο. Μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν εν κρυπτώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Τσαυτάρη. Γνωρίζετε πως αντέδρασα, σας έστειλα άμεσα τις παρατηρήσεις που ζητήσατε για να παρέμβετε, έστω και την ύστατη στιγμή, στον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο για να περισωθεί ότι μπορούσε εκείνη την ώρα. Και έτσι καταλήξαμε στη «μεσοβέζικη» συμφωνία με τον Καναδά. Τώρα, όμως τα πράγματα είναι πιο «σκούρα» με τη λεγόμενη Διατλαντική Εμπορική και Εταιρική Συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ. Ήμουν πριν λίγες μέρες στη Ρίγα, στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και απευθυνόμενος στην Επίτροπο Εμπορίου κ. Μάλμστρομ είπα ότι είναι ύβρις η αξίωση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ προς την Επίτροπο για άσκηση πίεσης στα κράτη-μέλη έτσι ώστε, άκουσον-άκουσον, “να επιτραπεί η απρόσκοπτη εισαγωγή αμερικάνικων τυριών, όπως φέτα και παρμεζάνα στην Ευρώπη”! Για το θέμα είχα συνεργασία με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών μας Μανώλη Κεφαλογιάννη προκειμένου να τεθεί και σε επίπεδο ευρωβουλής. 
Κύριε πρόεδρε, η αγροτιά ήταν πάντα ραχοκοκαλιά της παράταξης. Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές στήριξε τη ΝΔ. Ακόμη και στη χειρότερη εκλογική μας επίδοση, στις εκλογές του Μαΐου του ’12, ένας στους τρεις ψηφοφόρους μας ήταν από αγροτική περιοχή. Πιστεύω ότι μόνο μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας μπορούμε να οικοδομήσουμε και πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. 
Είναι επιβεβλημένη η ανασύνταξη της παράταξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκειμένου και πάλι να κερδίσουμε την πολιτική ηγεμονία. Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στη χώρα τη σοβαρή και υπεύθυνη εναλλακτική πρόταση εξουσίας που χρειάζεται. Θέλω να πιστεύω ότι όλοι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».