Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αρμόδιος φορέας για την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, την κατάρτιση των δασικών χαρτών αλλά και την προώθηση των μελετών που έχουν ξεκινήσει, αναφέρθηκε σήμερα Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015, ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Χωροταξίας & Πολεοδομίας - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης για το κτηματολόγιο προς τον Αν/τη Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη.
Ο κ. Λευτέρη Αυγενάκης τόνισε ότι «στην Ελλάδα η πιο πρόσφατη προσπάθεια για τη σύνταξη Εθνικού Κτηματολογίου, χρονολογείται από το 1995. Από το 2008 έχουν δρομολογηθεί διαγωνιστικές διαδικασίες, ύστερα από χρόνια καθυστερήσεων. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται έντονες καθυστερήσεις και ολιγωρίες μετά και την δέσμευση των αποθεματικών της εταιρείας. Σας επισημαίνω ότι με την πλήρη εφαρμογή θεσμού θα εμπεδωθεί η ασφάλεια των συναλλαγών στα ακίνητά, για δημόσιο και ιδιώτες ενώ η απουσία του δημιουργεί προβλήματα στην αναπτυξιακή και την οικονομική πορεία της χώρας.
Έχουμε δεσμευθεί ως χώρα ότι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο του κτηματολογίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται από την υπογραφή της ανάθεσης μέχρι την ολοκλήρωση είναι 4,5 με 5 χρόνια. Άρα μέχρι το αργότερο τέλος 2015 θα έπρεπε να έχουν συμβασιοποιηθεί όλες οι μελέτες.
Ο διαγωνισμός που έγινε το 2014 με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, (για 28 μελέτες που καλύπτουν όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας), δεν έχει συμβασιοποιηθεί καμία. Από την προκήρυξη Κτίμα 11- β, (που καλύπτει κυρίως περιοχές κεντρ. Μακεδονίας) έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος αλλά και πάλι από το σύνολο των 12 μελετών έχουν ξεκινήσει μόνο οι 5. Το ίδιο και στην προκήρυξη 11Α, όπου δεν έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις. Σε ότι αφορά τη ψηφιοποίηση του κτηματολογίου Δωδεκανήσου, ένα έργο που είχε ενταχθεί στο β' κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, ενώ είχε ξεκινήσει το έργο, τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει η σάρωση των αρχείων!
Η Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε. το 2013 προκήρυξε διαγωνισμό για το υπόλοιπο της χώρας συνολικού προϋπολογισμού συμβάσεων 572.εκ €. Η διαγωνιστική διαδικασία της προκήρυξης αυτής προχώρησε γρήγορα, αλλά δεν έχει ανατεθεί καμία σύμβαση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Την ίδια στιγμή οι δασικοί χάρτες παραμένουν καθηλωμένοι. Η κύρωση των δασικών χαρτών θεωρείται προαπαιτούμενο για το Κτηματολόγιο, καθώς η κτηματογράφηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν έχει γίνει η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων. Ως σήμερα έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες που αντιστοιχούν μόλις στο 0,56% της ελληνικής επικράτειας, ενώ εκείνοι που έχουν αναρτηθεί αντιστοιχούν μόνο στο 1,12%.
Σας ερωτώ λοιπόν,
• Τι θα γίνει με τους διαγωνισμούς που εκκρεμούν για τις συμβάσεις κτηματογράφησης που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους;
• Θα επιστρέψετε τα χρηματικά διαθέσιμα που δεσμεύσατε;
• Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την προώθηση των δασικών χαρτών, η κατάρτιση και κύρωση των οποίων παραμένει καθηλωμένη λόγω αδράνειας;»
Από πλευράς του ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «Αναφερθήκατε στις δραματικές αυτές καθυστερήσεις, τις οποίες φυσικά δεν προκαλέσαμε εμείς. Υπήρχε ήδη η επιστολή Χάαν, η οποία έκοβε από το Κτηματολόγιο μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας ακριβώς της ολιγωρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτήν τη στιγμή ξέρετε πολύ καλά ότι γίνεται αγώνας δρόμου, όχι μονάχα για να σώσουμε αυτά τα χρήματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, τα οποία είναι έτοιμα να δοθούν, αλλά γίνεται και αγώνας δρόμου και διαπραγμάτευση από τότε που αναλάβαμε με τους θεσμούς, ώστε να κερδίσουμε και χρήματα στο καινούργιο ΕΣΠΑ.
Όσον αφορά τα χρήματα τα οποία αυτή τη στιγμή έχει διαθέσιμα συνολικά το Κτηματολόγιο και τα οποία ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ, δεν δεσμεύτηκαν για κανένα λόγο. Είναι απολύτως ανακριβές ότι δεσμεύτηκαν από οποιαδήποτε Κυβέρνηση και για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Από αυτά τα χρήματα, τα 54.227.322,22 ευρώ σε ιδιωτικές τράπεζες, όπως ήταν πριν, σε προθεσμίες. Τα δε 139 εκατομμύρια, τα οποία βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος –και νομίζω θα συμφωνήσετε ότι είναι πιο διασφαλισμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος θεσμικά από οποιαδήποτε άλλη ιδιωτική τράπεζα, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τις ιδιωτικές τράπεζες- είναι άμεσα διαθέσιμα για τις ανάγκες του Κτηματολογίου και μάλιστα με όρους πιο ευνοϊκούς από τους προηγούμενους, γιατί για ποσά της τάξεως απ’ ό,τι ξέρουμε των 3 ή 4 εκατομμυρίων έχουμε ημερήσια ανάληψη, κανονική, που δεν ήταν πριν, γιατί πριν ήταν σε τρίμηνες, εξάμηνες και ετήσιες καταθέσεις, τις οποίες σταματήσαμε με συμφωνία των τραπεζών χωρίς penalties και για ποσά μερικών δεκάδων εκατομμυρίων, ακόμα και με προειδοποίηση μόνο δύο ημερών. Άρα, όχι μόνο δεν μειώσαμε τη ρευστότητα, αλλά θα την αυξήσουμε. Έχουμε δε και 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, τα οποία είναι σε λογαριασμό όψεως, δηλαδή σε τρέχουσες συναλλαγές. Άρα, για κανένα λόγο δεν υπάρχει ζήτημα ότι είναι δεσμευμένα οποιαδήποτε ποσά και αυτό καθυστερεί το έργο.
Για το μεγάλο διαγωνισμό των 500 εκατομμυρίων, στον οποίο αναφερθήκατε, ξέρετε πολύ καλά ότι η γνώμη της προγενέστερης διοίκησης ήταν ότι υπήρχαν πολύ μικρές εκπτώσεις και έπρεπε πραγματικά κάποια έργα να ξαναδημοπρατηθούν, γιατί ήταν κατά πολύ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Αυτή ήταν η αιτία που ξανακοιτάμε τους διαγωνισμούς, όχι με δική μας πρόθεση, αλλά γιατί αυτή την απόφαση παραλάβαμε. Άρα, δεν έχει καμία σχέση το ένα ζήτημα με τη ρευστότητα με το άλλο.
Ξέρετε πάρα πολύ καλά –το έχω πει από αυτό το Βήμα επανειλημμένα- ότι και το Δασολόγιο ήταν πάγια προγραμματική μας θέση ότι έπρεπε να προηγηθεί. Επί δικών σας ημερών ήταν που δεν προηγήθηκε το Δασολόγιο. Πάντα ήταν πάγια θέση όλων των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση ότι έπρεπε να προηγηθεί το Δασολόγιο του Κτηματολογίου και αυτό κάνουμε τώρα.»