Προτάσεις Γ.Γραμματίδη για τον αγροτικό τομέα

Συνεπής στην πρόσφατη εξαγγελία της ότι θα ετοιμάσει και θα υποβάλλει προτάσεις προς την κυβέρνηση και την κοινωνία για την ανάπτυξη στους ουσιώδεις κλάδους της Οικονομίας, η Νέα Πορεία Νέα Ελλάδα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προτάσεις της για τον Αγροτικό Τομέα. ‘Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιάννος Γραμματίδης οι προτάσεις αυτές υποβλήθηκαν σήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και απηχούν τις απόψεις του αγροτικού κόσμου της χώρας. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Γραμματίδης, επισημάναμε στον Πρωθυπουργό να ζητήσει από τους δανειστές την πρόταξη της συζήτησης περί αναδιάρθρωσης του χρέους σαν την μόνη απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη ουσιωδών κι έκτακτων αναπτυξιακών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση στα πλαίσια βελτίωσης των όρων του 3ου Μνημονίου. Οφείλουμε όλοι, κατέληξε ο κ. Γραμματίδης, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις και φεύγοντας από την διατύπωση διαπιστώσεων κι ευχών, τονίζοντας το αισιόδοξο μήνυμα του κόμματός του ότι Υπάρχει τρόπος!!!!
 
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

  1. Άμεση διάκριση αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όπου το 75% του εισοδήματός τους κατ’ ελάχιστο προέρχεται από αγροτική εργασία και σε εκείνους που έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η κύρια απασχόλησή τους είναι διαφορετική. Συναφώς, θα πρέπει να δημιουργηθούν τρία Μητρώα:
  • το Μητρώο Αγροτών,
  • το Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και το
  • Μητρώο Αμιγώς Αγροτικών Επιχειρήσεων.
  1. Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να φορολογούνται με 12,5% αντί του 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 25% και όχι στο 100% όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο. Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να φορολογούνται με 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι 50%.
  2. Να θεσπισθεί φορολογικός συντελεστής 0% για 5 χρόνια (για ετήσια εισοδήματα έως 24.000 ευρώ) για τις νέες γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες του Προγράμματος Στήριξης Γεωργοκτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας.
  3. Να θεσπισθεί σαν κίνητρο φορολογικός συντελεστής 6,25% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και 11,50% για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών αντίστοιχα.
  4. Να φορολογείται το καθαρό εισόδημα και να υπολογίζονται στις δαπάνες παραγωγής τα κόστη εργασίας, η οικογενειακή εργασία, οι αποσβέσεις και γενικά όλα τα έξοδα και οι επιβαρύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να τηρούν βιβλία απλών προδιαγραφών ενώ αγρότες με τζίρο έως 25.000 ευρώ να εξαιρούνται της υποχρέωσης τήρησης λογιστικών βιβλίων.
  5. Απαλλαγή των επιδοτήσεων από την φορολόγηση.
  6. Να θεσπισθεί αφορολόγητο εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 8.000 ευρώ για κάθε παιδί για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
  7. Να θεσπισθεί κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος.
  8. Συνέχιση για τουλάχιστον πέντε (5) χρόνια της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Πιο συγκεκριμένα ο συντελεστής ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιούνται από κατ’ επάγγελμα αγρότες να παραμείνει στα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, ενώ να αναπροσαρμοσθεί από 1/1/2016 σε 132 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  9. Δημιουργία Προγράμματος Στήριξης Γεωργοκτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας (ΠΣΓΕ) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σύμφωνα με το οποίο θα αποδοθούν με συνοπτικές διαδικασίες όλες οι αγροτικές και χορτολιβαδικές γαίες του Δημοσίου σε νέους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) με τις αναγκαίες υποδομές χρηματοδοτούμενες από το ΠΔΕ και με την υποχρέωση των δικαιούχων να αποδίδουν στο κράτος 5% της ετήσιας καθαρής κερδοφορίας τους.

Το  ΠΣΓΕ θα προβλέπει τη σύσταση Κέντρων Στήριξης Γεωργοκτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας (ΚΣΓΕ) που θα εδρεύουν στην έδρα των Περιφερειών και που θα στελεχωθούν με γεωπόνους, κτηνιάτρους, οικονομολόγους και εθελοντές μέντορες.