Την «απαράδεκτη εξαίρεση» της φέτας από την λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα απολαμβάνουν το καθεστώς της πλήρους προστασίας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, έθεσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στη Χάγη. Ο Θεσσαλός πολιτικός λαμβάνοντας το λόγο στη θεματική ενότητα «Κοινοβουλευτικός έλεγχος και βέλτιστες πρακτικές» καυτηρίασε την αδιαφάνεια στις διαπραγματεύσεις που εξοργίζουν τους ευρωπαίους πολίτες και ζήτησε οι συμφωνίες να θεωρηθούν «Μεικτές» προκειμένου να είναι αναγκαία η επικύρωσή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.
Στην παρέμβασή του ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε τα εξής:
«Η Συνθήκη της Λισαβόνας έδωσε τη δυνατότητα στα εθνικά κοινοβούλια να ασκούν έλεγχο στις αποφάσεις και τα νομοθετήματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να την ασκούμε στο έπακρο ιδιαίτερα σήμερα που η ευρωπαϊκή ιδέα έχει θολώσει. Δυστυχώς, είναι πολλά και ανησυχητικά τα δείγματα από αποφάσεις ή διαπραγματεύσεις συμφωνιών ερήμην των ευρωπαίων πολιτών, αλλά και των αντιπροσώπων τους στα εθνικά κοινοβούλια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπως η περίφημη ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ, αλλά και με τον Καναδά, τη Νότιο Αφρική κ.α. Συμφωνίες οι οποίες θα επηρεάσουν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι μαθαίνουν τα συμφωνηθέντα μέσω διαρροών. Και φυσικά προκαλούνται δικαιολογημένες αντιδράσεις. Όπως στην Ελλάδα για την απαράδεκτη εξαίρεση του ελληνικού τυριού φέτα από την λίστα των ευρωπαϊκών προϊόντων που θα απολαμβάνουν το καθεστώς της πλήρους προστασίας των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης.
Πράξη ενίσχυσης του ρόλου των Κοινοβουλίων, θα είναι οι συμφωνίες αυτές να θεωρηθούν «Μεικτές» και να χρειάζεται η έγκρισή τους από τα εθνικά κοινοβούλια.
Οι τακτικές μιας Ευρώπης που νομοθετεί ερήμην των πολιτών της, τελικά θρέφουν και θεριεύουν τις δυνάμεις του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού».
Η παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου αποτέλεσε αφορμή για ευρύτερη συζήτηση με πολλούς ομιλητές να την επικαλούνται στις τοποθετήσεις τους, και την Ολλανδέζα Συντονίστρια της συζήτησης κ. Marit Maij μετά από αυτό να προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα θέσπισης εισηγητή στα εθνικά κοινοβούλια για τις Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες.
Η συνεδρίαση άνοιξε με ομιλία του πρωθυπουργού της Ολλανδίας κ. Mark Rutte. Στην αυριανή συνεδρίαση θα υπάρξει συζήτηση για το μεταναστευτικό και τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, στην οποία αναμένεται ο κ. Χαρακόπουλος να ζητήσει το λόγο. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης, ενώ συμμετέχει και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αννέτα Καββαδία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις