«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάζει την ατζέντα για να καλύψει τη λαίλαπα των μέτρων που έρχονται για μισθωτούς και συνταξιούχους και γι’ αυτό ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου» δηλώνει στη “Βραδυνή της Κυριακής” ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών τονίζει ότι είναι οι μεγάλοι χαμένοι που υπέστησαν πολλαπλά σοκ και στα ασφαλιστικά τους και στη φορολόγησή τους και στις επιδοτήσεις.
Ο κ. Χαρακόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει το άσπρο μαύρο για να δικαιολογήσει γιατί κόβει τις συντάξεις ενώ υπόσχονταν ότι θα δώσει ακόμη και τη 13η σύνταξη.
Για τον εκλογικό νόμο, τονίζει ότι η απλή αναλογική θα διώξει τους όποιους επενδυτές θέλουν να έρθουν. Και καταλήγει λέγοντας ότι αν δεν αλλάξει η κυβέρνηση και το μείγμα πολιτικής έρχονται δύσκολες μέρες.
Από τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο
Να ξεκινήσουμε με το θέμα των ημερών και την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα και να ξανανοίξει το θέμα της εξόδου και της χώρας μας από την ευρωζώνη;
Ένα ιστορικό γεγονός όπως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα επηρεάσει τους πάντες. Οπότε φυσικά θα επηρεάσει και την χώρα μας. Σε ποιο βαθμό και πως, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το απαντήσουμε αυτήν την στιγμή. Ωστόσο, το αν θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για GREXIT θεωρώ ότι δεν εξαρτάται από τη διαδικασία του BREXIT αλλά από εμάς τους ίδιους. Δηλαδή, αν εμείς συνεχίσουμε το ίδιο βιολί, το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Υπάρχει, λοιπόν, σοβαρή πιθανότητα να βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές. Αν και το απεύχομαι όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, μετά και τον εφιάλτη του περυσινού καλοκαιριού.
Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν προκύπτει ότι μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου της Βρετάνιας από την Ευρώπη ήταν ηλικιωμένοι αλλά και αγρότες. Και θα ήθελα να δώσετε μια εξήγηση γιατί συνέβη αυτό, εσείς που γνωρίζετε τα θέματα των αγροτών και της περιφέρειας.
Νομίζω ότι οι συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας είναι παρακινδυνευμένες. Πάντως, η στάση της αγγλικής περιφέρειας υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ καταδεικνύει την αντίθεση απέναντι σε πρότυπα που επιβλήθηκαν από τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, και τα οποία είναι στον αντίποδα παραδοσιακών τρόπων ζωής και σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι το πολυπολιτισμικό Λονδίνο, το οποίο πρόσφατα μάλιστα εξέλεξε δήμαρχο έναν πακιστανικής καταγωγής Βρετανό, ψήφισε διαφορετικά. Όσον αφορά στους αγρότες, νομίζω ότι παίζει ρόλο και η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων στον πρωτογενή τομέα.
Το άλλο πολιτικό θέμα που άνοιξε η κυβέρνηση είναι αυτό του εκλογικού νόμου. Και θέλω να σας ρωτήσω, στην ΝΔ υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν στην απλή αναλογική;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πλέον το μόνο που κάνει είναι επικοινωνιακή πολιτική με μεγάλες δόσεις ψεύδους. Μπροστά στη λαίλαπα των μέτρων που φέρνει το μνημόνιό της, προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα. Τι ΕΚΑΣ και περικοπές συντάξεων; Ας μιλήσουμε καλύτερα για τον εκλογικό νόμο. Παράλληλα, έρχονται και τα… χαμπέρια από τις δημοσκοπήσεις, βλέπουν ότι βυθίζονται καθημερινά, οπότε σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Πως η ΝΔ δεν θα γίνει κυβέρνηση. Και ταυτόχρονα να βάλουν στο ντορβά τις άλλες μικρές δυνάμεις με το τυράκι της απλής αναλογικής. Θα πρόκειται, πάντως, για μια καταστροφική εξέλιξη αν συμβεί. Θα οδηγήσει σε μεγάλη αβεβαιότητα μέσα στο καλοκαίρι, και όταν υποτίθεται ότι θέλουμε επενδύσεις. Ποιος επενδυτής θα έλθει όταν φοβάται ότι στη χώρα θα υπάρξει ακυβερνησία. Όσο για νεοδημοκράτες που θα ήθελαν τώρα απλή αναλογική είναι νομίζω ανέκδοτο.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε προχθές με κατηγορηματικό τρόπο ότι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει, όταν εκλεγεί, θα είναι η κατάργηση του εκλογικού νόμου που θα φέρει ο κ. Τσίπρας. Για πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτό το χάσμα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος για τα μεγάλα θέματα;
Το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται σε μικροκομματικούς λόγους, είναι χάσμα μεταξύ του αισθήματος ευθύνης της παράταξής μας και της ασυγχώρητης ανευθυνότητας της δημαγωγικής κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία.
Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση θα μπορέσει τελικά να βρει τις 200 ψήφους και να περάσει τον εκλογικό νόμο;
Ελπίζω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική, ιδίως στα κόμματα του κέντρου, και ότι δεν θα μπούμε σε επικίνδυνες περιπέτειες.
Στα θέματα της οικονομίες αρχίζουν σιγά-σιγά να εφαρμόζονται οι περικοπές σε συντάξεις στο ΕΚΑΣ και να έρχονται αυξημένα τα “μπιλιετάκια” της εφορίας στους αγρότες. Υπήρχε άλλος δρόμος πιστεύετε; Σας ρωτώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για αύξηση της φορολογίας των αγροτών και σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Το θράσος των στελεχών της κυβέρνησης δεν έχει όρια. Μπορούν να κάνουν το μαύρο άσπρο και το κρέας ψάρι με απίστευτη άνεση. Πρώτα διαβεβαίωναν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, μετά, αφού υπέγραψαν τα δικά τους μνημόνια, επέμεναν ότι δεν θα περιέκοπταν τις συντάξεις και διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το ΕΚΑΣ των φτωχών, και τώρα πάνε να τα ρίξουν στους προηγούμενους. Μα γιατί φθάσαμε ως εδώ; Γιατί μπήκαμε ξανά στο τούνελ των μνημονίων; Δεν ήταν αυτοί που ανέτρεψαν την αναπτυξιακή πορεία που είχε μπει η χώρα στα τέλη του 2014; Τώρα, βέβαια, που έρχεται ο λογαριασμός των αφρόνων επιλογών τους, που τον πληρώνει ο απλός πολίτης της χώρας, που ίσως τους πίστεψε και τους ψήφισε, πάνε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Ορισμένοι λένε ότι αυτά είναι μόνο η αρχή και πως το 2018 θα φανεί ότι και το τρίτο και το τέταρτο μνημόνιο δεν αποδίδουν και θα χρειαστούν νέα μέτρα; Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Είναι δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι με αυτό το μείγμα πολιτικής, όπου υπερτερεί η υπερφορολόγηση έναντι των περιστολής των δαπανών. Ούτε είναι δυνατόν με ανθρώπους που δεν πιστεύουν στις επενδύσεις, που τους βάζουν τρικλοποδιές, όπως έγινε με τη COSCO και τον ΟΛΠ, να υπάρξει ανάπτυξη. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι αν δεν υπάρξει άλλη κυβέρνηση, μας περιμένουν πολύ δύσκολες ημέρες.
Πιστεύετε ότι οι αγρότες είναι οι πλέον χαμένοι του τρίτου και του τέταρτου μνημονίου; Υπάρχει εναλλακτική λύση έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα;
Αναμφίβολα, οι αγρότες υπέστησαν πολλαπλά σοκ από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Στοχοποιήθηκαν, μέσω μιας εξοντωτικής πολιτικής: αυξήσεις στο ΦΠΑ των εφοδίων, στις ασφαλιστικές εισφορές, στη φορολογία εισοδήματος, για πρώτη φορά φορολόγηση στις επιδοτήσεις, κατάργηση κάθε χρονικού περιορισμού στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπου “προσκύνησαν” τον ΟΟΣΑ. Διέξοδος υπάρχει, αλλά προϋποθέτει το τέλος της φορομπηχτικής πολιτικής αλλά και την έγνοια για την πρωτογενή παραγωγή.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη είναι ραγδαίες, πιστεύετε ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν πολιτική και να χαλαρώσουν την θηλιά που έχουν βάλει στις χώρες του νότου; Σας ρωτώ γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα στην Βρετανία μπορεί να αποβεί προς όφελος της Ελλάδος.
Ακόμη δεν μπορούμε να απαντήσουμε αν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος θα οδηγήσει την Ευρώπη σε χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας ή αντιθέτως σε πιο εντατική εφαρμογή τους. Προφανώς, υπάρχουν οπαδοί και των δύο γραμμών και το μέλλον θα δείξει ποια θα επικρατήσει. Το αν θα μας ωφελήσουν, όμως, οι εξελίξεις δεν εξαρτάται μόνον από τις κεντρικές αποφάσεις αλλά πρωτίστως από το τι εμείς πράττουμε, στο εσωτερικό της χώρας.