Κόντρα Μαριά – Κομισιόν στην Ευρωβουλή για την Ελληνική φέτα

Σκληρή κόντρα ξέσπασε αργά προχθες το βράδυ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την Ελληνική φέτα ανάμεσα στον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά και στην Σουηδή Ευρωπαία Επίτροπο  Σ.Μάλμστρομ.

Αντικείμενο της συζήτησης στην Ευρωβουλή ήταν η γνωστή Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε. και των έξι χωρών της Μεσημβρινής  Αφρικής, δηλαδή της Μποτσουάνας, του Λεσόθο, της Μοζαμβίκης, της Ναμίμπια, της Νοτίου Αφρικής και της Ζουαζιλάνδης, που  καταργεί κάθε προστασία σε σχέση με την Ελληνική φέτα και τις ελιές Καλαμών.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς, ο οποίος σημειωτέον ήταν ο μοναδικός Έλληνας Ευρωβουλευτής που συμμετείχε στη σημαντική αυτή συζήτηση, η  περίφημη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε- χωρών Νοτίου Αφρικής «που ήδη ισχύει προσωρινά από 1η Ιουνίου προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών ενώ παράλληλα ο αγροτικός, περιβαλλοντικός και κοινωνικός τομέας της Ε.Ε. πλήττονται ανεπανόρθωτα. Ειδικότερα δύο σημαντικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) όπως η Ελληνική φέτα και οι ελιές Καλαμών βρίσκονται εκτός της λίστας προστασίας. Έτσι μετά από το Ελληνικό γιαούρτι made in Τσεχία θα έχουμε και South Africa φέτα αφού από τη Συμφωνία προβλέπεται ότι  επί πενταετία οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής έχουν δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας φέτας με τον τίτλο φέτα type ή South Africa φέτα, ενός δηλαδή προϊόντος κλασσικά Ελληνικού που αποφέρει 380 εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω εξαγωγών. Επίσης το ίδιο θα συμβεί και με τις ελιές Καλαμών που μέχρι πρόσφατα είχαν προστασία εντός της Ε.Ε. Το ίδιο θα συμβεί και με τα Ελληνικά πορτοκάλια και λεμόνια αφού επιτρέπεται πλέον αθρόα εισαγωγή εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική στην Ε.Ε».

Ακολούθησε η Απάντηση της κας Μάλμστρομ με συνεχείς διαξιφισμούς με τον Νότη Μαριά. Μάλιστα αφού ζήτησε την παρέμβαση του προεδρεύοντος στη συνέχεια στην προσπάθειά της να εξηγήσει τα ανεξήγητα η κα. Μάλμστρομ κάρφωσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λέγοντας ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη με την Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης  Ε.Ε.- χωρών Νοτίου Αφρικής!!! δημιουργώντας έτσι μείζων πολιτικό ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις μια και η παραπάνω Συμφωνία είναι καταστροφική για την Ελληνική φέτα και τις Ελιές Καλαμών.

Ο Νότης Μαριάς, παρότι η κα Μάλμστρομ είχε αποχωρήσει από την Ολομέλεια, δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε η Ευρωπαία Επίτροπος και κατά την επόμενη συζήτηση επανήλθε στο θέμα λέγοντας: «Θα ήθελα να πω στην απούσα κυρία Μάλμστρομ ότι δεν υπάρχει καμιά προστασία στη φέτα, ότι οι παραγωγοί στην Ελλάδα είναι ανάστατοι και διαμαρτύρονται. Καλό θα είναι να πάει να τους μιλήσει και τους εξηγήσει αυτά που μας είπε εδώ. Στην προσπάθειά της βέβαια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αναγκάστηκε να καρφώσει και την Ελληνική κυβέρνηση η οποία ενώ στην Ελλάδα παρουσιάζεται ως διαφωνούσα τελικά σύμφωνα με την κυρία Μάλμστρομ τα ‘χει βρει μαζί της και είναι ευχαριστημένη με τη λύση που δίνεται από τη Συμφωνία με τη Νότιο Αφρική που δεν προστατεύει την Ελληνική φέτα. Γι’ αυτό θα καταψηφίσω αύριο την κύρωση της Συμφωνίας Ε.Ε. και χωρών Νοτίου Αφρικής».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις