Πρωτοβουλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ευρωπαίων πολιτών από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για την πληρωμή χρεών στα δημόσια ταμεία. Κινητοποιεί ξένους Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων ώστε η Επιτροπή να προστατέψει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην κατοικία για τα κράτη-μέλη, ειδικότερα όταν βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, και να αποτρέψει κυβερνήσεις από πρακτικές κοινωνικής αναλγησίας.
Σε συνέχεια της διορατικής, όπως δυστυχώς αποδείχτηκε, τροπολογίας που πέρασε με απόλυτη πλειοψηφία η Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή, στις αρχές του 2015 στην Ετήσια Έκθεση Φορολόγησης (Α8-0040/2015, παράγραφος 67), με την οποία ζητά από την Επιτροπή να προστατευτεί η πρώτη κατοικία των πολιτών από την υπερφορολόγηση και τις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών-μελών, προχωρά ένα βήμα ακόμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Στην Γραπτή Αναφορά προς την Επιτροπή, επισημαίνει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν σέβεται το δικαίωμα των πολιτών στη κατοικία επιτρέποντας κατασχέσεις σπιτιών για εξευτελιστικά ποσά, ακόμα και κάτω των 1000 ευρώ, που οδηγούν πολυμελείς οικογένειες στο δρόμο. Με αφορμή τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μιλά ξεκάθαρα για πρωτόγνωρες πρακτικές κοινωνικής αναλγησίας και ζητά από την Επιτροπή: πρώτον την εγγύηση προστασίας της πρώτης κατοικίας των πολιτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, και δεύτερον, την αποτροπή κατάσχεσης κατοικιών εν γένη, για ποσά χαμηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας.
Με τον τρόπο αυτό, η Εύα Καϊλή προσπαθεί να επιτύχει τον αυξημένο έλεγχο της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να εισπράξει 5 δις ευρώ από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς προκειμένου να αποτραπεί η ενεργοποίηση του «κόφτη». Ωστόσο, αν η επίτευξη του στόχου αυτού περνάει μέσα από την βίαιη υφαρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων με αφορμή οφειλές για χαμηλά ποσά, αυτό στρέφεται ευθέως εναντίον των κεκτημένων που διέπουν της Ευρωπαϊκή Ένωση, και άρα χρίζουν ελέγχου.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τους θεατρινισμούς της δήθεν διαπραγμάτευσης και τον πολιτικό της τυχοδιωκτισμό, έφερε τη χώρα σε δεινή δημοσιονομική θέση και σε οικονομικά αδιέξοδα πρωτόγνωρα στην σύγχρονη ιστορία μας. Στη προσπάθειά της να σωθεί, πλέον στρέφεται στο τελευταίο που της έχει απομείνει, τις περιουσίες των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τις οποίες προσπαθεί να δημεύσει έναντι πινακίου φακής. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε, και θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε άμεσα με τις πρωτοβουλίες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε η Εύα Καϊλή .
Ακολουθεί το κείμενο της Γραπτής Δήλωσης προς την Επιτροπή:
Γραπτή δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 136 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, σχετικά με τη προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών από το Δημόσιο.
1) Το δικαίωμα στη στέγη αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να προστατευτεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ετήσια Έκθεση Φορολόγησης (Εύα Καϊλή, Α8-0040/2015) μεριμνά σχετικά στη παράγραφο 67, η οποία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, και ζητά από τα κράτη-μέλη να σεβαστούν την πρώτη κατοικία των πολιτών και να εκτιμούν τις συνακόλουθες κοινωνικές συνέπειες της δημοσιονομικής πολιτικής τους.
2) Δυστυχώς, ορισμένες κυβερνήσεις κρατών-μελών, αρνούνται να σεβαστούν το θεμελιώδες δικαίωμα στην κατοικία και να προστατέψουν τη πρώτη στέγη των πολιτών, δείχνοντας κοινωνική αναλγησία στις πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού και επιτρέπουν διεξαγωγή πλειστηριασμών για την είσπραξη οφειλών προς τα δημόσια ταμεία για πενιχρά ποσά. Ενδεικτικά, διεξάγονται πλειστηριασμοί σε οικίες πολυμελών οικογενειών για την είσπραξη οφειλών ύψους 590€ ή 709€.
3) Οι αντιδράσεις εναντίων τέτοιων προκλητικών πρακτικών κατάσχεσης και πλειστηριασμών για την είσπραξη εξευτελιστικών ποσών από το Δημόσιο προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις, ο κίνδυνος επέκτασης των οποίων είναι πολύ σοβαρός.
4) Πιο συγκεκριμένα, στη περίπτωση που κράτος-μέλος βρίσκεται σε ειδικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες Θεσμούς, καλείται να επιληφθεί του θέματος. Πρώτον, εγγυώμενη την προστασία των πρώτης κατοικίας των πολιτών που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Δεύτερον, να μην πραγματοποιείται καμία κατάσχεση ή έναρξη πλειστηριασμού σε κατοικίες, για ποσά χαμηλότερα της αντικειμενικής τους αξίας.
5) Η παρούσα δήλωση διαβιβάζεται, με μνεία των ονομάτων των προσυπογραφόντων, στην Επιτροπή και το Συμβούλιο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις