Στο πλαίσιο της προσπάθειας της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών που βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση, η επικεφαλής της Ελιάς ρώτησε τη πρόεδρο του SSM αν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον περιορισμό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων θα δεχόταν μια επέκταση της προστασίας στη πρώτη κατοικία πέραν του 2017.
Η Danièle Nouy απάντησε ότι πράγματι ο SSM έχει αναθέσει σε μία ομάδα (task force) τη κατάρτιση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση του σωρευτικού προβλήματος των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, τα πορίσματα της οποίας θα κατατεθούν μέσα στον Νοέμβριο. Τα πορίσματα αυτά θα αποτελέσουν τον οδικό χάρτη για τις τράπεζες και για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Για το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας έδωσε ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι όταν φτάνουμε στα ζητήματα των ανθρώπων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγάλο και αφορά πολλά δάνεια, κυρίως επιχειρηματικά. Δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουμε από τη πρώτη κατοικία.
Σε κάθε όμως περίπτωση, θα πρέπει να ξεκινήσει η διευθέτηση γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, και πολιτών και επιχειρήσεων, να μετατραπούν τα δάνειά τους από μη-εξυπηρετούμενα σε εξυπηρετούμενα. Αυτό όχι μόνο θα δώσει εκ νέου ώθηση στην οικονομία συνολικά, αλλά θα βοηθήσει και τους πολίτες να βγάλουν μία έγνοια από πάνω τους και να προγραμματίσουν με περισσότερη βεβαιότητα, δήλωσε η κα Nouy.
«Είναι ενθαρρυντικό που η επικεφαλής του SSM κατανοεί όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική διάσταση ενός κρίσιμου προβλήματος. Η προστασία των δανειοληπτών που κινδυνεύουν να χάσουν τη πρώτη κατοικία τους θα πρέπει να αποτελεί γραμμή υπεράσπισης και για τη κυβέρνηση και για τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας. Αυτό, όπως έδειξε η απάντηση της Danièle Nouy, είναι απολύτως εφικτό και για μετά το 2017. Η διευθέτηση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί προϋπόθεση ανάπτυξης, αλλά πρέπει να υπάρχουν οι θεσμικές υποδομές που καθοδηγούν και προστατεύουν τους δανειολήπτες σε κάθε βήμα της αναδιάρθρωσης των χρεών τους, όπως συμβαίνει σε κάθε ανεπτυγμένη οικονομία της αγοράς. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στον τομέα αυτό και πρέπει σύντομα να βρούμε απαντήσεις», δήλωσε η Εύα Καίλή μετά την συνάντηση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.