Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση :
Καθημερινά και συνειδητά παραπληροφορεί και παραπλανεί τον αγροτικό κόσμο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου με σωρεία ψεμάτων να καλύψει το ανύπαρκτο έργο του. Δικαιωματικά… ο κ. Αποστόλου καθίσταται ως ο υπουργός με τα περισσότερα ψέματα από τη μεταπολίτευση και δώθε.
Ψέματα, που δυστυχώς υιοθετεί και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και από την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά προβλήματα, όπου για άλλη μια φορά, μετά την περιοδεία του στην Κρήτη, επιχείρησε να οικειοποιηθεί τις αποφάσεις και κατευθύνσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ως δήθεν επιτεύγματα της δικής του κυβέρνησης.
Επειδή τα ψέματα του κ. Αποστόλου δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητα σταχυολογώ 16 από αυτά :
Ψέμα 1ο : «….βρήκαμε τον Γενάρη του 2015, έναν χρόνο δηλαδή από την ημερομηνία έναρξης της συγκεκριμένης προγραμματικής περιόδου, ένα πρόγραμμα που είχε επιστραφεί λόγω μη ωριμότητας της πρώτης υποβολής του που έγινε τον Ιούλιο του 2014. Το επικαιροποιήσαμε και με τις δικές μας προτάσεις και εγκρίθηκε στο τέλος του 2015».
Αλήθεια: Ως συνήθως αδιάβαστος και ημιμαθής ο κ. Αποστόλου δεν γνωρίζει ότι το 2014 ήταν μεταβατική περίοδος για την νέα ΚΑΠ και γι αυτό άλλωστε το ΠΑΑ υποβλήθηκε στις 17 Ιουλίου 2014. Η δική μας κυβέρνηση ήταν αυτή που διασφάλισε τα 6 δις ευρώ του ΠΑΑ 2014 -2020 (4,7 δις κοινοτική και 1,3 δις εθνική και ιδιωτική συμμετοχή) αλλά και τα 14 δις των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αύξησε ούτε κατά 1 ευρώ την κοινοτική συμμετοχή στη χρηματοδότηση του Προγράμματος. Το δήθεν επικαιροποιημένο Πρόγραμμα περιλαμβάνει ακριβώς τα ίδια μέτρα και δράσεις και τον ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό, με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις ως προς τα κονδύλιά του που έχουν να κάνουν με την απώλεια 900 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα 2007-2013 τα οποία μεταφέρθηκαν ως γέφυρα στο νέο πρόγραμμα 2014-2020, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, παλινωδιών και της απαράδεκτης αδιαφορίας που επέδειξε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο κ. Αποστόλου αποφάσισε να ασχοληθεί με το Πρόγραμμα μετά τον Οκτώβριο του 2015, ύστερα από την επανεκλογή του και αφού στο διάστημα των 10 μηνών κρατούσε αραχνιασμένες στα συρτάρια του γραφείου του τις απαντήσεις της Διαχειριστικής Αρχής, ενώ αυτές έπρεπε να σταλούν στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκριθεί το πρόγραμμα. Προφανώς στο μεσοδιάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του (Ιανουάριος 2015) παρακολουθούσε τις διαβουλεύσεις του κ. Βαρουφάκη, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι δεν γνώριζε ούτε πότε κατατέθηκε το ΠΑΑ (παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2015 σε δηλώσεις του στο υπουργείο έκανε λόγο για το Δεκέμβρη του 2014 και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τον περασμένο Οκτώβριο, μίλαγε για το Νοέμβριο του 2014). Συνεπώς, όχι μόνο δεν το αναμόρφωσε, αλλά απλώς αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες είναι λογικό να υπάρχουν και αυτό ισχύει για όλα τα Προγράμματα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρατηρήσεις, οι οποίες παρέμεναν στο γραφείο του υπουργού από τον Φεβρουάριο του 2015. Δικαιώνοντας για μια ακόμη φορά την πρόταση που του είχαμε υποβάλει, να διατηρήσει τους πρώτους μήνες την ίδια διαπραγματευτική Ομάδα προσώπων, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, σε συνδυασμό με την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, πρόταση την οποία δυστυχώς ο ίδιος απέρριψε. Να του θυμίσω απλά ότι μέχρι τον Μάιο του 2015, 25 από τα 28 ΚΜ κατάφεραν να εγκρίνουν τα προγράμματα τους.
Ψέμα 2ο : «Εξασφαλίσαμε την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων, νοικοκυρεύοντας μάλιστα όλες τις παλιές εκκρεμότητες από το 2007 και το 2008».
Αλήθεια: Για πια ομαλή καταβολή ενισχύσεων μιλάει ο κ. Αποστόλου όταν μόλις και μετά βίας κατάφερε να πληρώσει, αδικαιολογήτως καθυστερημένα, μέρος της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης το Δεκέμβριο του 2015 και την εκκαθάρισή της την επόμενη χρονιά, ενώ μέχρι σήμερα υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί που περιμένουν την εκκαθάριση της ενιαίας του 2015. Να του υπενθυμίσω ακόμη ότι από τότε που υπάρχει η ΚΑΠ, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης πληρώνεται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και η εκκαθάρισή της, τον Δεκέμβριο. Για πρώτη φορά δεν συνέβη αυτό το 2015. Η χειρότερη χρονιά για τους αγρότες. Ως προς τις εκκρεμότητες του 2007 και 2008 αλλά και των επομένων ετών, ας μάθει ότι πάντοτε υπάρχουν εκκρεμότητες από ενστάσεις που δικαιώνονται καθυστερημένα και πληρώνονται στην τρέχουσα περίοδο.
Ψέμα 3ο : «Ιστορικό το ρεκόρ των πληρωμών. Και βεβαίως υπήρχαν πληρωμές που έρχονται από παλιά».
Αλήθεια: Ο κ. Αποστόλου αποκρύπτει επιμελώς ότι, από τα 3,7 δις ευρώ που πληρώθηκαν μέχρι το τέλος του 2016 το ένα δις που είναι η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και του «πρασινίσματος» για το 2015, που καθυστερημένα πληρώθηκε μέσα στο 2016. Να του θυμίσω ότι και το 2014, τους τελευταίους μήνες, δόθηκαν για την πολυπόθητη ρευστότητα άνω των 3,5 δις ευρώ, χωρίς κανένα πρόστιμο, πληρώνοντας, όπως είθισται να γίνεται, τις εκκρεμότητες παλαιοτέρων ετών.
Ψέμα 4ο : «….δίνουμε μάχες για να απαλύνουμε τις επιπτώσεις από τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς, που οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ επιφύλαξαν στον αγροτικό κόσμο…».
Αλήθεια: Την εξομάλυνση, μείωση και μηδενισμό τελικά των κοινοτικών προστίμων, από το 2014 και μετά, ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που το κατάφερε, εκπονώντας ένα συγκεκριμένο και πραγματοποιήσιμο σχέδιο δράσης (action plan), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο και εφαρμόσαμε κατά γράμμα. Να του θυμίσω ότι εγώ ο ίδιος στη Βουλή των Ελλήνων, κατά την διάρκεια της υπουργικής μου θητείας το 2014, επανειλημμένως ανέφερα ότι για τα προβλήματα των περασμένων ετών μας επιβλήθηκε κοινοτικό πρόστιμο ύψους 1 δις ευρώ, - και όχι τριών, όπως ψευδώς ακόμη και δια στόματος Πρωθυπουργού διατείνεται ο κύριος Αποστόλου - το οποίο επιμερίστηκε σε μια τριετία. ‘Hδη από την 1η Ιανουαρίου του 2014 παρακρατήθηκαν 350 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν σε ισόποσες δόσεις το 2015 και το 2016. Το «μικρό θαύμα» τελέστηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση. κύριε Αποστόλου και όχι από τη δική σας. Η δική μας σκληρή δουλειά εξάλειψε το αγκάθι των προστίμων. Ας προσέχετε μόνο να μην «τραυματιστείτε» βαριά στις δήθεν μάχες που δίνετε.
Ψέμα 5ο : «..…..Πάντως να ξεκαθαρίσουμε ότι πρώτη φορά υπάρχει μέτρο βιολογικής γεωργίας. Παλιά ήταν απλώς γενικώς μέσα στον κουβά του αγροπεριβαλλοντικού».
Αλήθεια: Μέχρι και το νέο αναπληρωτή υπουργό έχει συμπαρασύρει στα ψέματα του ο κ. Αποστόλου. Το χωριστό μέτρο βιολογικής γεωργίας (Μ11) η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το θέσπισε, κατέθεσε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτούσιο. Το ξεχώρισε από τα υπόλοιπα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, ακριβώς για να δείξει τη μεγάλη σπουδαιότητα του εν λόγω μέτρου. Ας προσέχει όμως τα λόγια της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και για τις υπόλοιπες αγροπεριβαλλοντικές δράσεις του Μ10 (νιτρορύπανση, διατήρηση αυτοχθόνων φυλών κλπ), οι οποίες όχι μόνο δεν είναι «κουβάς» δράσεων, όπως αναφέρει, αλλά πρόκειται για εξίσου σημαντικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς τις οποίες βιώσιμη και αειφόρος ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία δεν θα υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια.
Ψέμα 6ο : «…ο νόμος της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ 4172/2013 φορολογούσε από το πρώτο ευρώ με 13% όχι μόνο το καθαρό εισόδημα των αγροτών αλλά και το σύνολο των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων» (επικαλούμενος ερώτηση 25 βουλευτών της Ν.Δ.)
Αλήθεια: Είναι αστείο να επικαλείται τη συγκεκριμένη ερώτηση των βουλευτών. Πάλι καλά που δεν επικαλέστηκε και την άλλη ερώτηση των ίδιων βουλευτών, που ζητούσαν να αφαιρούνται από τις δαπάνες για τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος τα έξοδα για τις εισροές (λιπάσματα, σπόροι σποράς, φυτοφάρμακα κλπ.) πράγμα που το προβλέπει ο νόμος 4172/2013. Να του θυμίσω λοιπόν την ερμηνευτική δήλωση, κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, του υπουργού Οικονομικών καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής ότι, οι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις δεν φορολογούνται. Όπως επίσης να του θυμίσω και τη δική μου δήλωση το Νοέμβριο του 2014, ότι η φορολόγηση των επιδοτήσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή. Ανάλογη δήλωση υπήρξε και από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Το σημαντικότερο όλων δε είναι ότι, το 2014 δεν φορολογήθηκαν οι επιδοτήσεις. Για πρώτη φορά φορολογούνται ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ από το 2015 με φορολογικό συντελεστή από 22% έως και 45%, με υπερδιπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, με τον ΦΠΑ 24% και με κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου για αγροτική χρήση. Το νέο φορολογικό – ασφαλιστικό των αγροτών μας δημεύει το αγροτικό εισόδημα καθιστώντας στην πράξη ΑΣΥΜΦΟΡΗ την αγροτική παραγωγή, οδηγώντας σε πλήρη κατάρρευση και διάλυση τον πρωτογενή τομέα!
Ψέμα 7ο : «… αύξηση της απασχόλησης και για ηλικιακή ανανέωση στο αγροτικό επάγγελμα.»
Αλήθεια: Για πια ηλικιακή ανανέωση μιλάει ο κ. Αποστόλου όταν εξακολουθεί εδώ και δύο χρόνια να αρνείται πεισματικά τη χρήση της δυνατότητας των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, την οποία εμείς ενεργοποιήσαμε και αυτός δεν εφάρμοσε. Όταν μέχρι σήμερα, λόγω της διαχειριστικής του ανικανότητας, έχει παρατείνει δύο φορές την κατάθεση των αιτήσεων στο πρόσφατα προκυρυχθέν πρόγραμμα των νέων γεωργών. Από τα πολλά ψέματα που λέτε έχετε ξεχάσει τις δηλώσεις σας και τις επίσημες δεσμεύσεις σας ότι δήθεν το εν λόγο μέτρο θα είναι άνω των 300 εκατ. ευρώ και θα αφορά 24.000 περίπου νέους αγρότες (βλ. δελτίου Τύπου του υπουργείου στις 12 Ιουλίου 2016 στην επίσημη ιστοσελίδα), ενώ αυτό είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που υπέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – δηλαδή προϋπολογισμού 241 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη απόδειξη ότι το πρόγραμμα παραμένει αναλλοίωτο όπως το καταθέσαμε. Να του υπενθυμίσω όμως για άλλη μια φορά ότι εμείς καταφέραμε να εντάξουμε για πρώτη φορά στο χρονικά επιπλέον 3.224 επιλαχόντες στην προκήρυξη του προγράμματος του 2014 για τους νέους αγρότες, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των ενταγμένων στο πρόγραμμα σε 12.000 με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ. Εμείς, με υπουργική απόφαση, τον Ιούλιο του 2014, κατανείμαμε σε 12.852 νέους αγρότες – που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης – 30.783,99 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013, συνολικής αξίας 16.931.194,50 ευρώ, ενώ επιπλέων ξεμπλοκάραμε το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών του 2009 που καρκινοβατούσε, δίνοντας ακόμη 56 εκατομμύρια ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2014. Άλλη μια απόδειξη για την εκκαθάριση εκκρεμοτήτων παλαιοτέρων ετών. Εμείς στηρίξαμε έμπρακτα τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ και για μια πενταετία.
Ψέμα 8ο : «….η απορροφητικότητα του ΠΑΑ έφτασε στα 650 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 17%»
Αλήθεια: Από τα 650 εκατ. ευρώ που πληρώθηκαν, πάνω από 300 εκατ. ήταν μέρος εκ των 902 εκατ. ευρώ των ανειλημμένων υποχρεώσεων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013, που λόγω της κυβερνητικής απραξίας το 2015 μεταφέρθηκαν (στην πραγματικότητα χάσατε) στην καινούργια προγραμματική περίοδο μειώνοντας έτσι κατά 21% τις δαπάνες σε βάρος του νέου Προγράμματος. Τα δε υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ ήταν η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης (120 εκατ. ευρώ για το 2015 και 223,7 εκατ. ευρώ για το 2016) - που με τις δικές μας προσπάθειες κατοχυρώθηκε, εγκρίθηκε και διασφαλίστηκε, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (προϋπολογισμού 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020), η οποία είναι μια συνήθης διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ψέμα 9ο : «….Ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ. Αν αρχίσω και αναφερθώ στις προκηρύξεις από το Πρόγραμμα... Προγραμματίζεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 η μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων, ύψους 250 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη η σχετική υπουργική απόφαση έχει δοθεί για διαβούλευση».
Αλήθεια : Τον Αύγουστο του 2016 ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε πως θα προκηρύξει πέντε, επιπλέον της εξισωτικής αποζημίωσης, νέα μέτρα του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του 2016 (της μεταποίησης, των νέων γεωργών, της βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, τα Σχέδια Βελτίωσης, της Κατάρτισης των Νέων Γεωργών). Εξ αυτών προκηρύχθηκε μόνο αυτό των νέων γεωργών το οποίο ακόμη είναι αδρανοποιημένο. Ως προς το μέτρο της μεταποίησης να θυμίσω στον «πολυπράγμονα» κ. υπουργό – γιατί μάλλον έχει επιλεκτική μνήμη – ότι η διαβούλευση της σχετικής υπουργικής απόφασης τελείωσε εδώ και δύο μήνες. Γιατί λοιπόν μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην προκήρυξή του μέτρου;
Ψέμα 10ο : «…το μέτρο που αφορά τους γεωργικούς συμβούλους. Χίλιους γεωτεχνικούς θα στείλουμε στην επόμενη πενταετία μέσα στις τριακόσιες δομές που θα δημιουργηθούν στην επαρχία… Μέσα σε δυο χρόνια βάλαμε μια άλλη σφραγίδα στον αγροτικό χώρο…..»
Αλήθεια: Το μέτρο των γεωργικών Συμβούλων δεν έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα, δηλαδή δυο χρόνια τώρα. Τελικά κύριε Αποστόλου μέσα σε δυο χρόνια βάλατε μια «άλλη σφραγίδα» στον αγροτικό χώρο, μια σφραγίδα που δεν φαίνεται καθόλου.
Ψέμα 11ο : «…έχουμε το πρόγραμμα που αφορά την κατάρτιση των νέων γεωργών, όπου σε πρώτη φάση θα έχουμε τα 11 εκατομμύρια.»
Αλήθεια: Βεβαίως, η δική μας κυβέρνηση θέσπισε και αυτό το μέτρο. Ο κ. Αποστόλου κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Μέχρι σήμερα όμως και αυτό το μέτρο είναι αδρανές και δεν έχει προκηρυχθεί.
Ψέμα 12ο : « έχουμε το μέτρο που αφορά την ενίσχυση και την ενθάρρυνση των επενδύσεων για την αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ………Θα έχουμε παραγωγή ενέργειας μέσα από συμπράξεις…».
Αλήθεια: Ούτε αυτό το μέτρο έχει προκηρυχθεί μέχρι σήμερα. Να του θυμίσω επίσης ότι με δική μας πρωτοβουλία, χαρακτηρίστηκε το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικό, μειώνοντας έτσι στο μισό το φορολογικό συντελεστή και παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους αγρότες, που δραστηριοποιούνται στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, να διατηρήσουν την αγροτική τους ιδιότητα, χωρίς αυτό να συνεπάγεται περικοπή εισοδήματος λόγω φορολογίας, απένταξη από αγροτικά προγράμματα και απώλεια ενισχύσεων και επιδοτήσεων για τους ίδιους και την ελληνική οικονομία.
Ψέμα 13ο : «Κλείνω με το μέτρο 5.2. Είναι το γνωστό μέτρο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε για την αποκατάσταση ζημιών σε πάγιες εγκαταστάσεις της φυτικής και της ζωικής παραγωγής…… Υπάρχει περίπτωση να φτάσουμε μέχρι την κάλυψη του 100% των ζημιών».
Αλήθεια: Ας μάθει ο κ. υπουργός ότι με το μέτρο αυτό, το οποίο επίσης εμείς καταρτίσαμε, δεν μπορούν να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί διότι πρόκειται για επενδυτικό πρόγραμμα, όπως γίνεται με όλα τα επενδυτικά προγράμματα του δεύτερου πυλώνα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν επενδυτικό σχέδιο συγκεκριμένου προϋπολογισμού για να καλυφθούν μόνο οι επιλέξιμες δαπάνες. Ας διαβάσει το ΠΑΑ ο επιπόλαιος κ. υπουργός για να μάθει ότι η ενίσχυση του εν λόγω μέτρου χορηγείται με τη μορφή επιχορήγησης, ενώ το ύψος της υπολογίζεται, ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών και όχι ως αποζημίωση. Ότι οι οικονομικές ενισχύσεις στο υπομέτρο 5.2 στόχο έχουν την υποβοήθηση των παραγωγών για ανασύσταση του ζημιωμένου κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεών τους και δε σχετίζονται με την ασφάλιση του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, όπως θα γινόταν με το Μέτρο 17, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που με δική του υπαιτιότητα κατήργησε, αφήνοντας τους γεωργούς και κτηνοτρόφους εκτεθειμένους στο έλεος των θεομηνιών και των φυσικών καταστροφών τις τελευταίες ημέρες.
Ψέμα 14ο : «Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που το 2016 έφθασαν τα 144 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκαν όλες μέσα στον ίδιο χρόνο και αυτό συνέβη για πρώτη φορά».
Αλήθεια: Μέγα ψέμα. Αν καταβλήθηκαν όλες οι αποζημιώσεις του 2016 τότε γιατί ακόμη εκκρεμούν - σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ- ζημιές από χαλάζια και ανεμοθύελλες του Μαΐου, Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2016, και γι αυτό υπάρχουν διαμαρτυρίες χιλιάδων παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα. Προφανώς εννοεί ως επιτυχία του το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ επί των ημερών του δεν λειτουργεί ! Οι γεωπόνοι είναι σε συνεχόμενες απεργίες. Εκτιμήσεις ζημιών δεν γίνονται. Να θυμίσω στον κ. υπουργό ότι για το έτος 2014 οι συνολικές αποζημιώσεις ανήλθαν στο ποσόν των 160.509.643 €, σύμφωνα με το αντίστοιχο στατιστικό δελτίο του ΕΛΓΑ και πληρώθηκαν όλες χωρίς καθυστερήσεις.
Ψέμα 15ο : «Θεσπίσαμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, που δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών και στις διεπαγγελματικές οργανώσεις».
Αλήθεια: Δέκα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, ο κ. υπουργός δεν έχει εκδώσει ακόμα τη σχετική απόφαση ούτε και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους. Καμία προκήρυξη δεν έχει ανακοινωθεί και ούτε ένα ευρώ δεν έχει αξιοποιηθεί τόσο από το μέτρο Μ9 του ΠΑΑ 2014-2020, για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ που εμείς διασφαλίσαμε, όσο και από το μέτρο M16, «Συνεργασία (συνεργατικά σχήματα)», προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, που πάλι εμείς διασφαλίσαμε.
Ψέμα 16ο : «Προχωρήσαμε στην ρύθμιση των βοσκήσιμων γαιών, με την οποία αντιμετωπίζονται, η διαχείριση 79 εκατ. στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που σήμερα βόσκονται, η επιλεξιμότητα για τις ενισχύσεις και η χρήση των δικαιωμάτων βοσκής από τους κτηνοτρόφους».
Αλήθεια: Από τα πολλά ψέματα κάθε λίγο και λιγάκι αλλάζει και τον αριθμό των βοσκήσιμων γαιών. Δυο χρόνια όμως τώρα δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε για την έκδοση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ παρέπεμψαν την έκδοση των οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στις αρχές του 2019, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει προστεθεί ούτε ένα στρέμμα νέας βοσκήσιμης έκτασης σε αυτά που παρέλαβε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 (14,5 εκατ. στρέμματα). Δεν αξιοποίησε καθόλου το νομοθετικό πλαίσιο που του παραδώσαμε, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του κοινοτικού κανονισμού για το ορισμό των βοσκοτόπων. Δηλαδή, καμία μείωση του κόστους παραγωγής. Κατά τα άλλα έλυσε το πρόβλημα 79 εκατ. στρεμμάτων βοσκήσιμης έκτασης ο κ. υπουργός. Ευτυχώς οι κτηνοτρόφοι μας δεν τρώνε το «κουτόχορτο» που πλασάρει ο κ. Αποστόλου. Εμείς, ειδικά για την κτηνοτροφία προβλέψαμε αύξηση της άμεσης ενίσχυσης στο 25% (στο 19% των συνολικών κονδυλίων του Εθνικού Φακέλου, συνολικού προϋπολογισμού 440 εκατ. ευρώ, από 300 εκατ. που ήταν πριν), ενώ μπήκαν για πρώτη φορά στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων αιγοπρόβατα και βοοειδή, αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή για επάρκεια ζωοτροφών και για χαμηλές τιμές εισροών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο να χτιστεί «εγχώριο ζωικό κεφάλαιο» και να στηριχθεί το εθνικό προϊόν της φέτας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις