Β.Αποστόλου:η ελληνική ύπαιθρος αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της

Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών
FOOD EXPO 2017.

«Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές της Έκθεσης και φυσικά τους συμμετέχοντες εκθέτες, και να καλωσορίσω κι εγώ από την μεριά μου τους παραγωγούς, επιχειρηματίες  και επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που είναι εδώ σήμερα. Θα όφειλα επίσης ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στους φίλους μας Ισπανούς, που είναι στην φετινή Food Expo η τιμώμενη χώρα. 

Και βέβαια να δώσω συγχαρητήρια όχι μόνο για την σημαντική οικονομική σημασία που πάντα παρουσιάζει μια έκθεση στον τομέα των τροφίμων αλλά και για την συμβολική της αξία, αφού έχετε καταφέρει για μια ακόμη χρονιά, παρά τις δυσκολίες, να δώσετε μια φρέσκια πνοή και να  υπενθυμίσετε  σε όλους ότι η παραγωγική Ελλάδα, με  εκπρόσωπους εσάς εδώ σήμερα,  δουλεύει, αισιοδοξεί και δεν τα βάζει κάτω.

Ότι η ελληνική ύπαιθρος αξιοποιεί τα πλεονεκτήματά της και με συστηματική και επίμονη δουλειά αλλά και τη συνέργεια παραγωγών, επιχειρηματιών, θεσμών και φορέων,- δεν είναι τυχαίο που έχουμε εδώ συμμετέχουσες δυο Περιφέρειες ισχυρές στον αγροδιατροφικό τομέα, την κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία –  ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς, στις διατροφικές ανάγκες και αξιώσεις του σύγχρονου κόσμου. 

Θα περίμενε κανείς ότι, εν μέσω της γενικότερης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σχεδόν και στο σύνολο της Ευρώπης,  η αναζήτηση της διατροφικής ποιότητας θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Όμως εκείνο που διαπιστώνουμε είναι μια αυξημένη κίνηση στους δρόμους της γαστρονομίας, που  οφείλεται  στην αναπτυσσόμενη κουλτούρα προσοχής της υγείας μέσα από την σωστή διατροφή και ταυτόχρονα την κατανόηση ότι η γαστρονομία έχει ενταχθεί με αποφασιστικό τρόπο στην λειτουργία της οικονομίας, έχει αποκτήσει, ως αξιακή αναφορά, οικονομικά στοιχεία μεγάλης σημασίας. Ο πρωτογενής τομέας και η διατροφή, ίσως να είναι  τα μόνα που κρατούν πάντα σταθερές αξίες. 

Και η ελληνική γη παράγει γεύσεις και αρώματα  με μνήμες χιλιάδων χρόνων και μπορούν να αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν για την ανάκαμψη της οικονομίας και την ευημερία της πατρίδας μας. 

Την διατήρηση και ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς μπορεί να υποστηρίξετε με ποικίλους τρόπους, 
όπως και με τούτη την έκθεση,  και το γαστρονομικό αυτό ταξίδι, με τα ελληνικά ποτά και τα τρόφιμα,  να μην περιοριστεί στην Ελλάδα αλλά να συνεχίσει και να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.

Ως εκθέτες λοιπόν, παραγωγοί και επιχειρηματίες, μπορείτε να γίνετε γαστροναύτες μιας νέας γευσιογνωστικής, πολιτισμικής, επιχειρηματικής και οικονομικής περιπέτειας.   

Με την παρουσία μας εδώ θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι  είμαστε κοντά σας, θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, ώστε αυτά τα πολύτιμα προϊόντα που έχετε στα χέρια σας, να γίνουν εφαλτήριο και μοντέλο για την ανάπτυξη. 

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πιστεύουμε ακράδαντα, και θέλουμε να το κάνουμε κοινή συνείδηση, ότι η παραγωγική ύπαιθρος μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος της οικονομικής ανάκαμψης και προσπαθούμε για το σκοπό αυτό να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξής σας.

Στις επόμενες μέρες θα βγει η προκήρυξη του προγράμματος για την μεταποίηση, όπου θα δοθεί η δυνατότητα σε δεκάδες επιχειρήσεις να το αξιοποιήσουν και να ενισχυθούν στα επενδυτικά τους σχέδια στον αγροδιατροφικό τομέα.  

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί για διαβούλευση μία από τις  πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, που πλήττουν τα ελληνικά τρόφιμα και είναι η υποχρεωτική επισήμανση της  προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίες γάλακτος, όσο και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και για τα προϊόντα κρέατος, και μια άλλη για τη ρευστότητα του χώρου.  Η έγκαιρη πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων. Δεν θα επιτρέπεται πλέον η πληρωμή σε χρόνους πέραν των 30 έως 60 ημερών, ανάλογα με το προϊόν, σύμφωνα και με όσα ισχύουν και εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Υπερασπιζόμαστε την προώθηση των  προϊόντων  μας στις διεθνείς αγορές μέσα από συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. που το 2016 έφτασαν  τα 150 εκατ. ευρώ , αλλά και στα πλαίσια των συμφωνιών της Ε.Ε. με τρίτες χώρες, όπως Καναδάς και Νότια Αφρική, όπου για τη φέτα, για παράδειγμα προβλεπόταν μετά την μεταβατική 5ετία να μπορούν να κυκλοφορούν ως φέτα νότιας Αφρικής και Καναδά, ή «Feta style» ή «feta type», ενώ με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της συμφωνίας πριν τη λήξη της 5ετίας προς τη κατεύθυνση  της  πλήρους προστασίας, θα καταργηθεί η χρήση του  όρου φέτα σε όλα τα λευκά τυριά. Δεν μου επιτρέπει ο χρόνος για περισσότερα. Θέλω τελειώνοντας να ευχηθώ  σε όλους, διοργανωτές, εκθέτες παραγωγούς, επιχειρηματίες και  επισκέπτες, να περάσετε καλά και όλοι μαζί, ο καθένας από το χώρο ευθύνης του, να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε και να δρομολογήσουμε, εκείνα που θα μας επιτρέψουν στο άμεσο μέλλον να αντικρίζουμε την καθημερινή ζωή με  αισιοδοξία, να γίνει η έκθεση αυτή θεσμικό εργαλείο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας μας. 
Να είστε όλοι καλά.»