«Νέο Ξεκίνημα για την Ελλάδα»

“Η Ελλάδα έχει αποδειχτεί διαχρονικά σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, που παρέχει σημαντική υποστήριξη στις δράσεις του ΝΑΤΟ”, τονίζει με εκτεταμένο άρθρο του στην εφημερίδα “The Hill” με τίτλο «Νέο Ξεκίνημα για την Ελλάδα», ο Ελληνας πρέσβης στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν -παρέχοντας υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας- και υποστηρίζοντας την επιχείρηση στη Λιβύη.
Το άρθρο έχει ως εξής:


Μολονότι μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, στην Αμερική αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι έχω υπηρετήσει δυο φορές στο παρελθόν στις Ηνωμένες Πολιτείες – Βοστώνη και Λος Άντζελες – αλλά και διότι εδώ βρίσκω πολλά πράγματα που μου θυμίζουν την πολιτιστική μου κληρονομιά και τον λαμπρό πολιτισμό της πατρίδας μου, που υπογραμμίζουν τη βαθιά συγγένεια των δυο χωρών, τις κοινές μας αξίες και τους δυνατούς φιλικούς και συμμαχικούς δεσμούς.


Το Καπιτώλιο, με τη νεοκλασική του αρχιτεκτονική, οι ιδέες των Federalist Papers, τα έργα των Ιδρυτών Πατέρων των Ηνωμένων Πολιτειών, όλα μπορούν να βρουν πολλές από τις ρίζες τους στον Ελληνισμό. Το ελληνικό πνεύμα πάντα υπερέβαινε τα γεωγραφικά του σύνορα, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στην Ελληνιστική περίοδο, το Βυζάντιο, το Διαφωτισμό και πέραν αυτών.


Η μοίρα μας ήταν πάντοτε συνυφασμένη. Από τον θαυμασμό των Ελλήνων για τον αγώνα του αμερικανικού λαού για την ανεξαρτησία μέχρι την υποστήριξη των Αμερικανών για το δικό μας απελευθερωτικό αγώνα και την αλληλεγγύη που επέδειξε η Αμερική στον ελληνικό στρατό ενάντια στις υπέρτερες δυνάμεις του Άξονα, που οδήγησε στην πρώτη συμμαχική νίκη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε πολεμήσει ενωμένοι σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις του 20ού αιώνα και τα περίφημα πλοία Liberty έδωσαν ώθηση στην ελληνική ναυτιλία. Η κοινή μας ιστορία ενισχύεται από την μακρόχρονη παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μιας κοινότητας που ήρθε στην Αμερική σε περιόδους δυσχερειών και που κατάφερε να ανθίσει και να πρωτεύσει μέσα από σκληρή δουλειά, προσήλωση και αφοσίωση στην καινούρια της πατρίδα.


Η άφιξή μου στην Αμερική συμπίπτει με την οξεία οικονομική κρίση της Ελλάδας και τις προσπάθειές μας να υλοποιήσουμε αναγκαίες από καιρό μεταρρυθμίσεις. Η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει βαθιά τον ελληνικό λαό, καθώς έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, που ποτέ δεν ήταν τόσο υψηλό όσο σε άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.
Είμαστε πράγματι ευγνώμονες για τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας. Η στήριξη αυτή, όμως, δεν είναι δωρεάν. Συνοδεύεται από δάνεια που αποπληρώνουμε με τόκο και από μεγάλο κόστος για τους πολίτες, καθώς προωθούμε επώδυνες μεταρρυθμίσεις, έρχεται δε ως αντίδραση απέναντι σε μια κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική ή μόνο ευρωπαϊκή.


Παραφράζοντας τον John Donne, «Καμία οικονομία δεν είναι νησί». Σε αυτήν την παγκόσμια οικονομία οι τύχες μας είναι συνυφασμένες. Ωστόσο, η Ελλάδα προσφέρει στη Δύση μια νησίδα σταθερότητας σε μια άστατη περιοχή που πλήττεται από κρίση. Έχοντας συναίσθηση αυτού, επιδεικνύουμε σοβαρή υπευθυνότητα, υλοποιώντας δραστικά μέτρα που καμία άλλη σύγχρονη χώρα δεν έχει λάβει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, προχωράμε γοργά σε ένα φιλόδοξο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.


Παρά την δημοσιονομική κρίση, η Ελλάδα είναι χώρα με πολλούς θησαυρούς: ηλιόλουστη ομορφιά, πλούσια ιστορία και πολιτισμός, μεσογειακό κλίμα που επιτρέπει την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας αγροτικών προϊόντων, όλα αυτά την καθιστούν μοναδική. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει τόσο στον τουρισμό, όσο και στους κλάδους της ναυτιλίας και των υπηρεσιών. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν ένα υψηλής εξειδίκευσης και σκληρά εργαζόμενο ανθρώπινο δυναμικό, φυσικοί πόροι και, πάνω από όλα, η αέναη επιθυμία των ανθρώπων της να επιτύχουν.


Παρόλη τη σημερινή κρίση, η Ελλάδα προωθεί ενεργά τους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής. Στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων, υποστηρίζουμε σθεναρά το μέλλον των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ευρώ-ατλαντική οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια ενσωμάτωσης και τις αρχές της καλής γειτονίας. Πρόσφατα, δεχτήκαμε την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Αθήνα. Υπάρχουν ακόμα εκκρεμή θέματα στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά διατηρούμε στενές και συστηματικές διαβουλεύσεις προσπαθώντας να εξεύρουμε κοινό έδαφος. Επίσης, ο Αλβανός ΥΠΕΞ επισκέφτηκε την Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών, που θεσμοθετήθηκαν με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας για την κατασκευή του Αδριατικού Αγωγού (ΤΑP), με σκοπό την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης έχουμε προτείνει και στην πΓΔΜ, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει εξαιτίας της κωλυσιεργίας των Σκοπίων εδώ και είκοσι χρόνια, όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες στα πλαίσια των Η.Ε. για την επίλυση του θέματος του ονόματος.


Στην ταχέως μεταλλασσόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, διατηρούμε στενές επαφές με χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία εκδημοκρατισμού, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου, και παρακολουθούμε στενά την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία. Αναβαθμίζουμε τη συνεργασία μας με το Ισραήλ προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.


Η Ελλάδα έχει αποδειχτεί διαχρονικά σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος, που παρέχει σημαντική υποστήριξη στις δράσεις του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση στο Αφγανιστάν και παρείχε υπηρεσίας διοικητικής μέριμνας υποστηρίζοντας την επιχείρηση στη Λιβύη. Η Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, έχοντας πάντα κατά νου ότι και οι δυο χώρες κληροδότησαν στον κόσμο τη δημοκρατία, την ελευθερία και την εγγενή αξία του ατόμου. στο πνεύμα της αγαστής συνεργασίας και των κοινών αξιών της δημοκρατίας, Προσβλέπω στο κοινό μας μέλλον.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις