Επί Αποστόλου καταρρέουν οι τιμές γάλακτος...

«Στα εθνικά ζητήματα πρέπει να μιλούμε λιγότερο και να πράττουμε περισσότερα. Εδώ έχουμε πλειοδοσία λόγων. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει προετοιμασία, το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων είναι υψηλό και διαθέτουν τα εχέγγυα για να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Για να έχεις ειρήνη πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο, να διαθέτεις ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα». Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς για την όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων (σε συνέντευξή του στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση” και στην εκπομπή “Πολιτικοί Διάλογοι” με τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο)

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «κάποτε λέγαμε ότι έξω πάμε καλά. Πλέον, ούτε έξω πάμε καλά. Και αυτό έγινε με ευθύνη της κυβέρνησης, που θα έπρεπε να είχε καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων σε σύσκεψη για τα εθνικά ζητήματα. Είδαμε τι συνέβη με το Σκοπιανό και έχουμε την Τουρκία που κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Φθάσαμε στους δύο φυλακισμένους Έλληνες αξιωματικούς, διότι δεν υπήρξε η σωστή ανάλυση και αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Από το 1974 η Τουρκία κλιμακώνει τις επιθέσεις όταν βρίσκει “μπόσικη” την Ελλάδα. Εκ μέρους των συμμάχων μας υπάρχει μια επαμφοτερίζουσα στάση, του Ποντίου Πιλάτου, που λένε ‘‘βρείτε τα μεταξύ σας’’. Αυτή είναι η στάση του ΝΑΤΟ από το 1974. Το ερώτημα είναι αν δεν ήμασταν εμείς στο ΝΑΤΟ και ήταν μόνον η Τουρκία θα ήμασταν καλύτερα; Το ίδιο ισχύει και για την ΕΕ.

Επί Αποστόλου καταρρέουν οι τιμές γάλακτος...

Ερωτηθείς για τις ελληνοποιήσεις στο κρέας και το γάλα, ο Θεσσαλός πολιτικός είπε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες μας και, ιδίως, οι κτηνοτρόφοι τα τρία τελευταία χρόνια είναι ολοένα και πιο επιδεινούμενη. Στο κρέας οι τιμές καταρρέουν και οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ενόψει Πάσχα να ανέβουν. Υπάρχει ζήτημα με τους ελέγχους των ελληνοποιήσεων στα κρέατα και στο γάλα από την Πολιτεία. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε ο νόμος αλλά είχαν λησμονήσει να υπάρχει η σφραγίδα προέλευσης, που προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία. Είχα πρόσφατα σύσκεψη στην Ελασσόνα με την Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και κάναμε εκτενή συζήτηση γι’ αυτό, και την επομένη κατέθεσα σχετική ερώτηση προς το ΥΠΑΤ, ενόψει του Πάσχα για την επάνοδο της σήμανσης επάνω στο σφάγιο και χαίρομαι που βγήκε σήμερα η εγκύκλιος.

Στο γάλα είναι πιο άσχημη η κατάσταση. Με τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν εκτιναχθεί καλούνται οι κτηνοτρόφοι με αυξημένα κόστη να ανταπεξέλθουν. Κατέθεσα μια ερώτηση στον κ. Αποστόλου με το απλό ερώτημα ‘‘πώς δικαιολογούνται οι μειώσεις στο πρόβειο γάλα, πού οφείλονται και τι θα πράξει’’. Δεν υπήρξε σαφής απάντηση. Μας παραπέμπει σε γενική αναφορά στο νόμο προσφοράς–ζήτησης χωρίς να λέει αν μειώθηκε, η προσφορά ή η ζήτηση. Το γάλα έπεσε κάτω από 94 λεπτά στην επαρχία, στο Λιβάδι είναι ακόμη πιο κάτω, στα 82 λεπτά. Επικοινώνησα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου τον κ. Καχριμάνη και πληροφορήθηκα ότι στην Ήπειρο είναι πιο κάτω οι τιμές.

Επί των ημερών μας το γάλα ήταν πάνω από 1 ευρώ. Επί των ημερών του κ. Αποστόλου οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα καταρρέουν. Το αγελαδινό γάλα επί των ημερών του κ. Αποστόλου έγινε πλέον αορίστου χρόνου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της γαλακτοβιομηχανίας. 

 

Πόσους κτηνιάτρους προσλάβατε;

Καλούμε την κυβέρνηση να αυξήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο κ. Αποστόλου λέει δεν έχει το προσωπικό. Η χώρα βάσει του μνημονίου οφείλει να κάνει 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2016 αυξήθηκαν κατά 25 χιλιάδες και πλέον. Ρωτώ τον κ. Αποστόλου προσλήφθηκε ένας ελεγκτής, ένας κτηνίατρος; Ας μας πει πόσους αιτήθηκε, πόσους προσέλαβε, να το μάθουν και οι κτηνοτρόφοι.

Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην αναγνώριση της Διεπαγγελματικής της φέτας, η οποία έχει συγκροτηθεί, έχει όλες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε και αυτή να συνδράμει στους ελέγχους, στη διαφύλαξη, στην προβολή και στην προώθηση της φέτας;

 

“Βαφτίσια” φέτας 

 

Φθάνει στα αυτιά μου μια φήμη ότι κάποιες γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν πρόβειο γάλα, το παρασκευάζουν ως λευκό τυρί, εξάγεται ως λευκό τυρί και φθάνει στα ράφια ως φέτα. Θα πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να φθάσουν στα ευρωπαϊκά ράφια και να διαπιστώσουν τι συμβαίνει ή αν η πολιτεία δεν διαθέτει αυτή τη δυνατότητα να εξετάσει αν πρέπει όσοι εισάγουν πρόβειο γάλα να μην έχουν τη δυνατότητα να παράγουν ΠΟΠ. Θα πρέπει να προστατεύσουμε κάποια στιγμή τα ΠΟΠ και την ελληνική κτηνοτροφία. Η Πολιτεία να συναισθανθεί τις ευθύνες της και να πράξει τα δέοντα».

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις