Φωτεινή Αραμπατζή προς Jyrki Katainen « Απόλυτη η ανάγκη αξιοποίησης του πακέτου Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα της χώρας μας!»
Την ανάγκη ενεργοποίησης των «εν υπνώσει» δυνατοτήτων του πακέτου Γιούνκερ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα της χώρας, υπογράμμισε, κατά την Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προς τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Jyrki Katainen, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Η Σερραία βουλευτής σχολιάζοντας την ομιλία του Αντιπροέδρου της Επιτροπής για «πρωτιά» της χώρας μας στην κινητοποίηση επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων EFSI, τόνισε ότι για τη Ν.Δ., κάθε πρόοδος της χώρας μας - ειδικά στον τομέα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των παραγόμενων θέσεων εργασίας - “μας χαροποιεί ιδιαιτέρως και φυσικά, την επιβραβεύουμε”. Όμως, όπως συμπλήρωσε η πρωτιά αυτή συναρτάται - όπως δήλωσε ο Επίτροπος-σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, που 4 χρόνια τώρα βουλιάζει κατά 34 δις Ευρώ το χρόνο, πέφτοντας στα 183 δις σήμερα σε σχέση με τα 247 δις του 2014. Απότοκος, όπως τόνισε, των πολιτικών υπερφορολόγησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του αφανισμού της μεσαίας τάξης, στις επενδύσεις της οποίας στοχεύει το εν λόγω πακέτο.
Η Τομεάρχης της ΝΔ τόνισε, ότι σημασία για την πραγματική οικονομία έχουν οι απορροφήσεις και όχι οι δεσμεύσεις και ότι δυστυχώς στη λίστα των έργων δεν υπάρχει ούτε ένα έργο του αγροδιατροφικού τομέα, που να έχει ενισχυθεί από το πακέτο Juncker, με εξαίρεση την αξιέπαινη προσπάθεια της Creta Farm. Μια εταιρία, η οποία και έλαβε χρηματοδότηση απευθείας, από το EFSI και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, χωρίς καμία κυβερνητική υποστήριξη. Η δε επιχείρηση Mani Foods, όπως επιβεβαίωσε στην δευτερολογία ο κ. Κatainen, έλαβε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως τόνισε, Σερραία Βουλευτής που αξιοποιούν συνδυαστικά τα διαρθρωτικά ταμεία και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που χρηματοδοτεί το Ελληνικό ΠΑΑ και παρέχει ευκαιρίες χρηματοδότησης των Ελλήνων παραγωγών με εγγύηση τα χρήματα του Πυλώνα ΙΙ.
Η κ. Αραμπατζή επανέλαβε πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα συνδυασμού ΠΑΑ και EFSI, όπως αυτά της Ισπανίας, όπου χορηγήθηκαν 610 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση 15.000 μικρών επιχειρήσεων αποκλειστικά του αγροδιατροφικού τομέα και της Ρουμανίας για τη συμφωνία ύψους 155 εκ Ευρώ, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για την αποκλειστική ενίσχυση των νέων αγροτών και επιχειρήσεων στη Ρουμανία.
Η κ. Αραμπατζή υποστήριξε ότι το πακέτο Juncker, το EFSI, θα ήταν σωτήριο εργαλείο ανάπτυξης, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πολυετή ύφεση και σημαντική αποεπένδυση στον τομέα της γεωργίας και είναι κρίμα, που δεν έχει επωφεληθεί από αυτό το σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, ειδικά για επενδύσεις στην «ξεχασμένη» ψηφιακή γεωργία και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Κλείνοντας ζήτησε από τον κ. Κatainen να λάβει μέτρα προκειμένου να απλουστευθεί η γραφειοκρατική διαδικασία και να αυξηθεί ο βαθμός υλοποίησης του EFSI προς όφελος και της ελληνικής γεωργίας για την χώρα μας.