Βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δε διστάζουν η Ισπανία και η Γαλλία, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, να πάρουν εθνικά μέτρα για τους δικούς τους αγρότες, κάτι που προκύπτει από τη διεθνή επικαιρότητα.
Επίδομα για την αγρότισσα μητέρα η Γαλλία, στήριξη για την οικογένεια του αγρότη η Ισπανία. Η Ελλάδα στο ίδιο χρονικό διάστημα τι εθνική πολιτική έχει αναπτύξει για τον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό;
Ευνόητη η απάντηση και έχει σχέση με το γεγονός ότι ανέκαθεν η Ελλάδα επικαλείται τις Βρυξέλλες όταν τίθεται το θέμα της εθνικής στήριξης, για να απαντήσει ότι «οι Βρυξέλλες δε μας αφήνουν περιθώρια για εθνικά μέτρα στήριξης των αγροτών, γιατί θεωρούν πως, έτσι, διαπράττουμε απέναντι στις άλλες χώρες-μέλη... αθέμιτο ανταγωνισμό»!
«Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης είναι η στήριξη και η ενίσχυση των οικογενειακών αγροκτημάτων», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas. «Η οικογενειακή αγροτική επιχείρηση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στις λιγότερο κατοικημένες περιοχές», πρόσθεσε μιλώντας στην Ένωση Μικρών Αγροτών και Κτηνοτρόφων (UPA), προχθές Πέμπτη 20 Ιούνη. Ακόμη τόνισε ότι η ενίσχυση των οικογενειακών αγροκτημάτων θα βρίσκεται στο επίκεντρο της επόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο παραγωγής.
Ο Luis Planas υποστηρίζει ότι η οικογενειακή γεωργία αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Γυναίκες αγρότισσες και νέοι αγρότες, ψηφιοποίηση της γεωργίας και βιώσιμη άρδευση, αποτελούν τα “κλειδιά” για το αγροτικό μέλλον της χώρας και ανήκουν στον “στρατηγικό σχεδιασμό” του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας.
Όπως επισήμανε, είναι «απαραίτητη η στήριξη των νέων αγροτών» σε μια χώρα (Ισπανία), όπου τα δύο τρίτα των εργαζομένων στον αγροτικό κλάδο είναι άνω των 55 ετών. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρέπει επίσης «να δοθούν λύσεις στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του αγροτικού και του αστικού κόσμου, καθώς και στην ερήμωση της υπαίθρου που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια». Ειδικότερα για την ερήμωση της υπαίθρου επισημαίνει ότι είναι ένα εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό πρόβλημα, που τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να το αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα.
«Η σημερινή κυβέρνηση δε θέλει»...
Με σκληρή γλώσσα σχολιάζει την ανυπαρξία εθνικής πολιτικής της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης, που και ως υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στον νομό Ηρακλείου βάζει το δικό του στίγμα, λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση δε θέλει να πάρει μέτρα, αλλά, ακόμα και να ήθελε, δε θα προλάβει γιατί... σε λίγες μέρες θα περάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση!
«Μέτρα θα λαμβάνονται διαρκώς για το επόμενο χρονικό διάστημα για τον αγρότη και την παραγωγή του. Αλλά από την επόμενη κυβέρνηση και όχι τη σημερινή, η οποία είναι κολλημένη μόνο σε επιδόματα... Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία υπερηφανεύεται για όσο περισσότερα επιδόματα δίνει στον κόσμο. Η πολιτική τους είναι στην Ελλάδα να είμαστε όλοι φτωχοί, ούτως ώστε να ζούμε με τα επιδόματα. Σε ό,τι αφορά τον χώρο τον δικό μας, δεν ξέρω τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Και άλλωστε δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα σε 15 μέρες. Όμως δε θέλει και να το κάνει. Αλλά αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι προθέσεις οι δικές μας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι στο κομμάτι της αγροτικής οικονομίας ξεκινάμε από μηδενική βάση να “χτίζουμε”. Και θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη και της αγροτικής οικογένειας και αυτού του ανθρώπου ο οποίος είναι στην παραγωγή, για να μπορέσουμε να παράγουμε και να στηρίξουμε τον βασικότερο πυλώνα της εθνικής οικονομίας, που είναι η πρωτογενής παραγωγή»...
Στο σημείο αυτό, ο Ανδρέας Στρατάκης λέει ότι «η Ελλάδα στον αγροτικό της τομέα έχει πολλές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις άλλες χώρες. Και οι αγρότες στη χώρα μας χρειάζονταν πάντα και εξακολουθούν να χρειάζονται τη στήριξη του κράτους. Αλλά στήριξη δεν είναι μόνο να δίνουν στον αγρότη χρήματα επειδή είναι αγρότης. Το θέμα είναι να δώσει κίνητρα για την παραγωγή. Να δώσει κίνητρα σε αυτό τον άνθρωπο που κάθεται στο χωριό και παράγει. Είτε λέγεται αυτό δενδρώδεις καλλιέργειες, είτε λέγεται κτηνοτροφία. Σε οποιονδήποτε τομέα. Υπάρχουν τρόποι να γίνουν αυτά τα πράγματα, αρκεί να το θέλουμε. Σίγουρα η σημερινή κυβέρνηση ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε και θα έχει ποτέ ενδιαφέρον γι’ αυτό το κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Όσο και να θέλουν να λένε ότι έκαναν έργα... Στο τέλος, από τα πολλά ψέματα που έχουν πει, το έχουν πιστέψει και οι ίδιοι»...
ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ
«Έγινε το αυτονόητο»
Στο ερώτημά μας για τη δακοκτονία και για την αίσθηση ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ξεκινάει στη σωστή χρονική στιγμή, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου μάς λέει: «Στη δακοκτονία έγινε το αυτονόητο. Εάν λοιπόν για τα αυτονόητα πρέπει να υπερηφανευόμαστε και να μας το φέρνουν ως επίτευγμα, ε, τότε, άστα να πάνε... Και μετά από μια καταστροφή της χώρας το 2018, έγινε φέτος το αυτονόητο. Και ξεκίνησε η δακοκτονία λίγο νωρίτερα, αλλά σε κρίσιμη χρονική περίοδο»...
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις