«Είναι θετικό το γεγονός ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινητοποιήθηκε άμεσα για την αποτροπή της μόλυνσης των χοίρων με την αφρικανική πανώλη. Τόσο η προκήρυξη 46 θέσεων κτηνιάτρων, όσο και τα έκτακτα μέτρα ελέγχου στις εισαγωγές ζωοτροφών, ζώων και ζωικών τροφίμων από τη Βουλγαρία είναι προς την κατεύθυνση που ζητούν επί μήνες οι χοιροτρόφοι και έχουμε επισημάνει μέσω των παρεμβάσεών μας στη Βουλή. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, γιατί η παραμικρή αργοπορία στην έγκαιρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή των μέτρων μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά. Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, που άπτονται της αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, όπως την πιθανή επιδότηση των κυνηγών αγριόχοιρων». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινής Αραμπατζή σε σχετική του ερώτηση.
Στην απάντησή της η αρμόδια υφυπουργός σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «προκηρύχθηκαν 46 θέσεις ειδικότητας ΠΕ Κτηνιατρικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα ενός έτους, με αποκλειστικό σκοπό την αποτροπή εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων και τον έλεγχο του νοσήματος στην απευκταία περίπτωση της εξάπλωσής του. Οι ανωτέρω θέσεις κατανεμήθηκαν στις Περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής έπειτα από ανάλυση κινδύνου». Επιπλέον, αναφορικά με τους ελέγχους στα σύνορα με τη Βουλγαρία για την πρόληψη εισόδου του νοσήματος στην Ελλάδα, μέσω της εισαγωγής ζωοτροφών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
1. Προέβη σε σύσταση για την αποφυγή προμήθειας από ελληνικές χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις ζωοτροφών από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για προληπτικούς λόγους.
2. Σε συνεργασία με το επισπεύδον Υπουργείο Εσωτερικών, έχει προβεί σε ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση λειτουργίας των συστημάτων απολύμανσης στους τελωνειακούς σταθμούς, στα σύνορα με την Βουλγαρία, σε συνεργασία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.
3. Έχει ενεργήσει για την προώθηση της συνεργασίας κτηνιάτρων των ΔΑΟΚ με υπαλλήλους των τελωνείων για τη διενέργεια ελέγχων σε φορτηγά με ζώα, ζωοτροφές και τρόφιμα ζωικής προέλευσης από τη Βουλγαρία.
4. Έχει ενημερώσει τους αρμόδιους υπαλλήλους των τελωνείων (Δράμα, Σέρρες) και των Συνοριακών Σταθμών Κτηνιατρικού Ελέγχου μέσω πρόσκλησής τους σε σεμινάρια για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις