Η λεπτομερής απάντηση του αρμόδιου υπουργείου καταδεικνύει ότι υπάρχει μέριμνα για τις αποζημιώσεις και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους πληγέντες αγρότες των Φαρσάλων.
«Η λεπτομερής απάντηση του αρμόδιου υπουργείου καταδεικνύει ότι υπάρχει μέριμνα για τις αποζημιώσεις και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στους πληγέντες αγρότες των Φαρσάλων. Όμως, οι παραγωγοί αγωνιούν και για τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων. Ελπίζω ότι προκειμένου να μην υπάρξει οικονομική δυστοκία, σε μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, ο χρόνος καταβολής τους θα επισπευθεί». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, σε σχετική του ερώτηση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε γίνει αποδέκτης της ανησυχίας των αγροτών των Σταύρου, του Αγίου Γεωργίου και του Κατωχωρίου Φαρσάλων, που βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρότατης χαλαζόπτωσης στα μέσα του Ιουνίου, ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό για τον χρόνο ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων και μετέφερε την αγωνία των παραγωγών για να μην κινδυνεύσουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στις καλλιέργειες βαμβακιού και βιομηχανικής ντομάτας που επλήγησαν.
Στην εκτενή απάντησή του ο κ. Βορίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για τις ζημιές από τη χαλαζόπτωση της 16ης Ιουνίου του 2019, υποβλήθηκαν 235 δηλώσεις. Κατόπιν, ο ΕΛΓΑ προέβη σε παρακολούθηση των καλλιεργειών και προεκτιμήσεις ζημιών πριν την οριστική εκτίμηση, με σκοπό να διαπιστωθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το ύψος της ζημιάς και της μειωμένης παραγωγής.
Σχετικά με τις εκτιμήσεις, αναφέρει ότι στο ποσοστό ζημιάς συνυπολογίζεται η ποσοτική άλλα και η ποιοτική ζημιά που δημιουργείται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αιτία, καθώς και ότι πέραν της αξιοπιστίας των εκτιμήσεων, στόχος του ΕΛΓΑ είναι και η ταχύτητα διενέργειάς τους, σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο.
Συνδεδεμένη βάμβακος
Όσον αφορά τον κίνδυνο απώλειας της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, στην απάντηση σημειώνεται ότι «εφόσον οι αρμόδιοι φορείς επιβεβαιώσουν την επικράτηση ειδικών καιρικών συνθηκών που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας και που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής του συσπόρου βάμβακος σε επίπεδα κατώτερα της απαιτούμενης ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο
ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του την εν λόγω επιβεβαίωση, ώστε να καταβληθεί σωστά η συνδεδεμένη ενίσχυση στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιά. Ο ΕΛΓΑ χορηγεί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία που προκύπτουν από τα πορίσματα εξατομικευμένων εκτιμήσεων των ζημιών στις βαμβακοκαλλιέργειες και που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ».
Συνδεδεμένη ντομάτας
Αναφορικά με την βιομηχανική ντομάτα επισημαίνεται ότι έχει ενταχθεί στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης από το 2015 και ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το 2018 ήταν 2.967.701 ευρώ, ενώ για καθένα από τα έτη 2019 και 2020 είναι στα 2.935.752 ευρώ. Η έκταση αναφοράς για την περίοδο 2017-2020 είναι 5.800 εκτάρια για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και το ύψος της συνδεδεμένης για το 2018 (πληρωμές 2019) καθορίστηκε στα 720 ευρώ/εκτάριο.
Στη συνέχεια της απάντησης αναφέρεται ότι στην περίπτωση διαπιστωμένων εξατομικευμένων ζημιών ανά δικαιούχο από τον ΕΛΓΑ, διευκρινίζεται ότι οι απώλειες αυτές μπορούν να προσμετρούνται στη συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ υποχρεούται να αποστείλει το ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους υποβολής της ΕΑΕ.
Καταλήγοντας, ο κ. Βορίδης αναφέρει ότι «κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστωμένες καταστροφές από φυσικά αίτια στη φετινή παραγωγή βάμβακος και βιομηχανικής τομάτας, εφόσον αποσταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ΕΛΓΑ, είτε εξατομικευμένα είτε ως γενικότερο ποσοστό της παραγωγής ανά περιοχή (Τοπική Κοινότητα ή Δημοτική Κοινότητα), χαρακτηρισμένες ως αποτέλεσμα εξαιρετικών περιστάσεων ή συνθηκών που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, θα ληφθούν υπόψη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το έτος αιτήσεων 2019, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2020».